Апофеоз мракобісся. Публікація фото часів війни – підсудна річ в РФ

Смоленську журналістку Поліну Данилевич оштрафували за публікацію в соціальній мережі фотографії часів німецької окупації. Дівчина розповіла, що розмір штрафу склав тисячу рублів.

Журналістці смоленського видання «Реадовка.ру» Поліні Данилевич було висунуто обвинувачення за адміністративної статті «Пропаганда і публічна демонстрація нацистської атрибутики або символіки».

Поліна Данилевич

Співробітники поліції затримали дівчину 28 лютого. Тоді в редакцію Реадовка.ру увійшли четверо озброєних людей у ​​формі, повели редактора видання Поліну Данилевич. Не пред’явили жодного офіційного звинувачення і мотиву затримання, відмовившись представитися. Невідомі у формі пояснили, що відвозять її в районний відділ внутрішніх справ.

“Дотепер трохи в шоці. Провела декілька годин у відділку, всі були зі мною добрі і милі, привіт поліцаям) Відпустили під підписку, у понеділок суд. Стаття за екстремізм” – написала після інциденту Поліна.

В кінці січня в соціальній мережі «ВКонтакті» Данилевич опублікувала фотографію свого двору в часи німецької окупації. Знімок дівчина взяла з історичного ресурсу pastvu.com, на ньому видно лад німецьких солдатів і прапор зі свастикою і підписала “знайшла тут фото свого двору”

Фото двору в соцмережі

“Для нас, істориків-архівістів, дослідників ВВВ, що трапилося – апофеоз мракобісся. Нам часто доводиться працювати з подібним матеріалом. Невідомо до яких меж можна дійти, якщо залишити без уваги кричуще беззаконня. Наприклад, визнати екстремістськими все трофейні радянські танки з хрестами, поміщені в якості ілюстрацій до деяких монографії, а то і на обкладинки книг. Штука, що не штука, а питання принципове. Бийте при оскарженні на відсутність самого факту пропаганди. Ви – журналіст-краєзнавець. І крапка.” – прокоментував інцидент користувач соцмереж Роман Нікітін. На особистій сторінці Ліни присутні маса коментарів підтримки журналістки.

Проте, якщо дослідити питання з правової точки, то дійсно діюче російське законодавство забороняє публікувати подібні світлини, навіть в соцмережах. Зокрема процитуємо частину статті 20.3 КоАП РФ “Пропаганда і публічна демонстрація нацистської атрибутики або символіки”

Пропаганда і публічна демонстрація нацистської атрибутики або символіки або атрибутики або символіки, схожих з нацистською атрибутикою або символікою до ступеня змішування, – 

тягне за собою накладення адміністративного штрафу в розмірі від п’ятисот до однієї тисячі рублів з конфіскацією нацистської чи іншої зазначеної атрибутики або символіки або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб з конфіскацією нацистської чи іншої зазначеної атрибутики або символіки.

Лише з початку 2015 року суди Російської Федерації винесли рішення за цією статею у 36 випадках.

СНІП за матеріалами Реадовка.ру, Нової газети,  та Росправосуддя

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *