Полтавців закликали не купувати штучних квітів

Священик Української Греко-Католицької Церкви отець Максим Кролевський напередодні Великодніх свят та Поминального Понеділка розповів про те, чому священики виступають проти прикрашання могилок у такий спосіб.

У нашому місті почали з’являтися банери, у яких розповідається про те, як штучні квіти шкодять здоров’ю та довкіллю. Такі оголошення були створені за ініціативою екологічного бюро при Греко-Католицькій Церкві.

– Сам Іван Павло ІІ, наш Святий Папа, говорив про екологічний гріх і зачисляв його до найгірших і найважчих, – говорить отець Максим. – І, власне кажучи, ми переймаємо досвід Західної Європи та Церкви, тому що такі установи, які ми створили тільки 5 років тому, там діють по 30, по 40, по 50 років. І, важливо сказати, що пріоритети, які сповідують європейці, були початково закладені церквою, яка почала піднімати ці проблеми з андеграунду і показувати, до чого ми йдемо та що нас чекає у майбутньому, якщо не змінити своє ставлення до навколишнього середовища.

Отець Максим говорить, що з одного боку, церква вчить людей по-християнськи дивитися світ, природні ресурси та їх використання. А з іншого – показує, як можна заощадити на цьому значні кошти.

Українська Православна Церква та УПЦ Київського Патріархату підтримали дану ініціативу, але банер повісити в храмі відмовились.

– Із священиками Московського Патріархату ми не розмовляли на цю тему, бо вони мають свою позицію навіть щодо тих подій, які сьогодні відбуваються в Україні, – говорить отець Максим.

У чому ж небезпека використання штучних квітів, штучної похоронної символіки? По-перше, покладання штучних квітів не є християнською традицією. Отець переконаний, що така ритуальна символіка була навіяна комуністичною окупаційною владою. Більшовики хотіли забрати у вірян свічку, лампадку, молитву, священика, і для того потрібно було замістити це чимось іншим, придумати аналог. Тож в ужиток почали входити вінки, похоронна музика, оркестри, що поступово почало витісняти нашу християнську ментальність і свідомість, і Полтавщини зокрема.

Окрім того, сировина, із якої виробляються штучні вінки, вже сама по собі несе велику загрозу. Мало хто знає, що після того, як красиві квіти залишили на могилці, їх найчастіше розносить вітер, а потім працівники кладовища спалюють усі штучні прикраси разом зі сміттям. При утилізації виділяється небезпечний газ – діоксин, який спричиняє ракові захворювання, в першу чергу – легеневі.

Тому церква закликає не використовувати штучні вінки та квіти. Якщо ви дійсно вірите у Бога, краще прийти до могилки із молитвою, це набагато значиміша для покійного. Окрім того, можна взяти із собою свічку, лампадку, або ж запросити священика для того, щоб він прочитав молитву.

Джерело: http://www.0532.ua/article/795024

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *