Чотири священики Харківського екзархату взяли участь у міжнародному курсі-тренінгу

25-29 травня 2015 року у Львівській духовній семінарії Святого Духа було проведено міжнародний базовий курс-треніг з організації надання духовної опіки та психологічної допомоги в умовах бойових дій і кризових ситуаціях.

Організатором заходу була Координаційна рада душпастирства у критичних ситуаціях, яка діє при Патріаршій курії Української Греко-Католицької Церкви і є очолювана владикою Богданом (Манишиним), Єпископом-помічником Стрийської єпархії.

У заході взяли участь понад 250 учасників з усієї України, в основному – психологи та священнослужителі, а також волонтери, які у своїй праці та служінні зустрічаються з багатьма особами, які внаслідок бойових дій на території нашої держави потребують духовної підтримки та кваліфікованої психологічної допомоги.

У навчаннях також взяли участь чотири священики Харківського екзархату: о. Олександр Дядя з м. Сум та о. Роман Атаман, о. Андрій Буняк, о. Василь Улішак з Полтавської області.

Курс проводила спеціаліст зі США – Наомі Пейджет, Dmin (академічний докторський ступінь), BCC, BCETS (лікар вищої категорії з травматичного стресу), FAAETS (член Американської академії експертів з травматичного стресу). Наомі Пейджет є кризовим інтервентом при ФБР, сертифікованим членом групи духовного реагування та оперативної групи американської спільноти Червоного Хреста, а також сертифікованим кризовим викладачем і автором багатьох навчальних програм.

За словами організаторів, необхідність і важливість такого семінару виникла тому, що багато військових та їхні родини в нинішніх воєнних умовах життя в Україні зіштовхуються з явищем постравматичного стресу та потребують допомоги психологів і священиків. Преосвященний владика Богдан (Манишин) зазначив: «Військовий час ставить нові виклики для душпастирства. Відповідно до цих нових викликів ми повинні бути готовими і відповідати на них в особливий спосіб – відповідати фахово. Незалежно від сану, формації чи ступеня отриманої освіти, дуже важливо вміти фахово надати психологічну допомогу тим людям, які повертаються з війни. І саме тому виникла потреба в організації тренінгів для людей, які хочуть допомогти нашим бійцям увійти в мирне життя».

Під час семінару його учасники мали змогу дізнатись більше про капеланське служіння, посттравматичний синдром та про роботу з постраждалими. Зокрема, було розглянуто важливі для роботи з солдатами та їхніми родинами теми: основи капеланства, конфліктологія, стрес, горе, самопоміч тощо.

Дуже важливим елементом у подоланні посттравматичного стресу у військових, за словами самої Наомі Пейджет, є розуміння з боку родичів: «Одним з викликів для родини військового є те, що солдат повертається додому з важким стресом. Не всі  матимуть посттравматичний синдром, але всі повернуться з великим стресом. Для їхніх родин дуже важливо бути терпеливими і зрозуміти ситуацію. Родичі зможуть допомогти солдатові адаптуватися, коли він повернеться додому, перш за все розуміючи, що потрібно багато часу і терпіння, щоб допомогти військовому знову стати цивільним».

На завершення до учасників звернувся владика Богдан, який висловив вдячність усім за присутність та побажав успіхів та допомоги Божої у нелегкій праці з військовими та їх родинами, яка вимагає багато терпіння і молитви. Також єпископ подякував п. Наомі Пейджет за проведений семінар і бажання допомагати українцям у нелегкій для них ситуації та подарував їй традиційну українську вишиванку і прапор України з побажаннями учасників. А насамкінець усім учасникам було вручено сертифікати про проходження тренінгу.

Джерело: http://news.ugcc.ua/news/u_lvov%D1%96_proveli_m%D1%96zhnarodniy_kurstren%D1%96g_z_organ%D1%96zats%D1%96i_nadannya_duhovnoi_op%D1%96ki_ta_psiholog%D1%96chnoi_dopomogi_v_umovah_boyovih_d%D1%96y_73910.html

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *