Чемпіон Свободи: військовий есмінець «Портер» відвідав Одесу

Автор: Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт

Есмінець “Портер”, жовтень 2015 року (фото Шон Спратт, ВМС США)

У минулі вихідні я мав приємну нагоду знову повернутися до Одеси і привітати багатьох наших друзів і партнерів на борту американського військового корабля «Портер». Візит корабля ВМС США – надзвичайно символічне явище, а цього року Україна привітала не один, а два есмінці класу Арлі Берк: «Дональд Кук» і «Портер».

Капітан есмінця «Портер», командир Блер Гай, дуже гарно сказав, що такі візити дають екіпажу судна – а це 300 добрих друзів, які перебувають разом у морі протягом кількох тижнів, – змогу розім’яти ноги й долучитися до місцевої культури. Мені було приємно бачити наших моряків на прогулянці в місті, в магазинах, за обіднім столом на Дерибасівській та в інших місцях. Усі вони говорили про теплий прийом від одеситів. Але значення цих візитів набагато більше. Вони пропонують унікальні можливості для спільної підготовки і навчань, зміцнення зв’язків між нашими ВМС, допомагають поліпшити взаємодію під час спільних операцій. Вони також дозволяють нам поділитися найкращим досвідом ВМС США з широким колом урядовців, воєначальників, активістів, журналістів і представників громадянського суспільства – з такими людьми, як губернатор Саакашвілі, заступник генерального прокурора Давид Сакварелідзе, депутати Верховної Ради, зокрема Олексій Гончаренко, заступники міністрів, наші друзі з Odesa Impact Hub і навіть ветерани футбольного клубу «Динамо» (Київ). І я особливо вдячний адміралові Гайдуку за сильне лідерство і партнерство.

Урочисте прийняття на есмінці “Портер” в Одесі, жовтень 2015 року

Це не збіг, що хоробрі чоловіки й жінки з військового есмінця «Портер» і віддані реформатори, які приєдналися до нас на його борту, уособлюють девіз корабля: «Чемпіон Свободи». І, як я сказав у своєму виступі в суботу ввечері, візит «Портера» до Одеси відрізняється від будь-якого іншого, що його корабель здійснить у ході цього круїзу, адже, на відміну від інших союзників і партнерів, яких відвідає військовий есмінець «Портер», Україна зараз перебуває у стані війни. І Президент Обама нещодавно підтвердив: Сполучені Штати й далі підтримуватимуть вас у вашій боротьбі за право захищати і відстоювати свою суверенну територію та право визначати власне політичне й демократичне майбутнє.

Заступник генерального прокурора Давид Сакварелідзе, Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, та Капітан есмінця «Портер», командир Блер Гай, під час урочистого прийняття на есмінці “Портер” в Одесі, жовтень 2015

Важко назвати ще більший символ орієнтування Сполучених Штатів на глобальну взаємодію та глобальну присутність, ніж ВМС США. Міністр військово-морського флоту США Рей Мабус сказав:  «Присутність – це те, що ми робимо. Це те, ким ми є. Ми запевняємо наших партнерів у тому, що ми тут присутні, і нагадуємо тим, хто, можливо, бажає завдати шкоди нашій країні і союзникам, що ми зовсім поряд». Присутність військового есмінця «Портер» в Україні – це ще один приклад нашої прихильності до суверенітету й територіальної цілісності України, а також морської безпеки і стабільності в регіоні Чорного моря.

Більше фото на Flickr


Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *