Договору, за яким Україна забезпечує Крим електроенергією, залишилися лічені дні

Контракт, за яким Україна постачає електроенергію до Криму, був підписаний строком на рік 14 грудня 2014 року. Тоді російська компанія «ИнтерРАО» і українська «Укрінтеренерго» домовилися про пряму залежність імпорту електроенергії в Україну з Росії від поставок з України до Криму.

Документ спровокував скандал: в одному з варіантів фігурував «Кримський федеральний округ» Росії. Підпис під таким документом означав визнання російської окупації Криму. Згодом з'ясувалося, що таке формулювання фігурувало в робочому варіанті контракту. Втім, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк та експерти галузі відзначили тоді більш суттєві недоліки: поставки до Криму повинні здійснюватися незалежно від надлишку або дефіциту електроенергії в Україні, а обсяг і режим поставки визначаються споживачем російською владою Криму. Спірні моменти сторони зобов'язалися вирішувати в російському арбітражі, що суттєво погіршило українські позиції. Тепер, коли ідею енергетичної блокади Криму активно обговорюють ініціатори транспортної блокади, є шанс підготуватися до внесення змін до договору або до повної відмови від нього.

Володимир Демчишин

Президент Петро Порошенко поки що публічно не висловлювався про можливість припинення електроенергії до Криму. А ось міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив журналістам, що рішуче проти відключення. «Якщо ми говоримо, що це територія України і ми плануємо її повернути, то якщо ми зараз почнемо відключати ці лінії, то ми збільшуємо розрив між Україною і Кримом… Я особисто проти відключення», сказав він. Раніше Демчишин говорив, що Україна планує продовжити контракт про імпорт електроенергії з Росії і поставках до Криму, але це відбудеться після переговорів про умови поставки.

Слід зазначити, що Україна лише періодично вдається до закупівлі електроенергії у Росії і поступово знижує обсяг імпорту. При цьому постійно забезпечує близько 80% потреб Криму. Демчишин підтвердив, що, незважаючи на пошкодження опор ліній електропередач у Херсонській області, державна компанія «Укренерго» відновила дві лінії і найближчим часом завершить ремонтні роботи на третій. За словами міністра, Україна поставляє близько 950 МВт в Крим, незважаючи на спроби невідомих прихильників енергоблокади перешкодити цьому.

Експерт енергетичного ринку Світлана Голікова вважає закінчення терміну дії контракту між «ИнтерРАО» і «Укрінтеренерго» гарною можливістю внести корективи в документ в інтересах України. «У першу чергу, перегляду потребують положення, за якими споживач диктує режим і обсяг поставки електроенергії, повинно бути навпаки», сказала Голікова в коментарі Крим.Реалії. Вона також висловила сумнів, що Україна зможе обійтися без російського імпорту, зокрема, в осінньо-зимовий період.

Україна не зможе самостійно забезпечити промислових і побутових споживачів струмом в умовах холодної зими

Андрій Герус

Колишній член Національної комісії регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг Андрій Герус теж вважає, що Україна не зможе самостійно забезпечити промислових і побутових споживачів струмом в умовах холодної зими. Хоча потужностей з виробництва електроенергії в країні достатньо, запаси вугілля не гарантують безпроблемної зими. «При сильних морозах теплові станції швидко спалять запаси і дефіцит потужностей може скласти 1-2 ГВт», сказав Герус Крим.Реалії.

Він додав, що найбільший виробник електроенергії на теплових електростанціях компанія ДТЕК – почала активно завозити паливо на склади з вересня. З електростанцій цієї компанії вугіллям забезпечена лише Луганська ТЕС, яка знаходиться в зоні антитерористичної операції. Більшість теплових станцій і державних, і приватних  забезпечені паливом на 30-50% від необхідного. Причина неможливість безперебійно поставляти вугілля на ТЕС протягом «гарячої фази» війни у Донбасі, а також нездатність уряду вчасно знайти альтернативні джерела палива потрібних для українських станцій марок.

Саме ці обставини президенту і уряду доведеться брати до уваги під час переговорів про умови постачання електроенергії до Криму на наступний рік.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *