Сирійська опозиція просить ООН про захист від Росії


Наджиб Гадбан

Сирійська національна коаліція – головне опозиційне угруповання, яке користується підтримкою Заходу, – стверджує, що неперебірливі російські повітряні атаки стали основною причиною загибелі мирних мешканців, і просить ООН про захист.

Представник коаліції Наджиб Гадбан заявив, що російська інтервенція в Сирії допомагає президенту Башару Асаду вести «війну з мирним населенням» і усувати опозиційні помірковані сили, хоча Москва заявляє, що її кампанія спрямована проти «терористичних екстремістських угруповань».

У листі Раді Безпеки ООН, направленому в понеділок, Гадбан заявив, що з початку своєї кампанії 30 вересня російські військові завдали понад 290 повітряних ударів.

Він стверджує, що за даними рятувальників сирійських служб цивільної оборони за цей час було вбито більше 436 мирних мешканців, і «більше половини цих випадків загибелі мирного населення безпосередньо пов’язані з російськими повітряними ударами».

«Помилково вважати, що російські авіаудари спрямовані проти ІДІЛ, – вказує він. – Досі лише 7 відсотків російських авіаударів припадали на райони, які контролюються ІДІЛ. Більша ж їх частина була завдана по території, яку контролює Вільна сирійська армія. При здійсненні російських ударів об'єкти екстремістів не тільки уникали, але – що ще гірше – від них безпосередньо вигравали бойовики ІДІЛ».

«Російські авіаудари допомагають екстремістам, – продовжує представник Сирійської національної коаліції. – Вони сприяють появі великої кількості вимушених переселенців і посиленню кризи з біженцями. В даний час десятки тисяч мирних мешканців намагаються втекти від спільного наступу російських військових і сирійського режиму на територіях, підконтрольних опозиції на південь від Алеппо».

Гадбан просить ООН встановити «зону, вільну від бомбардувань», для «захисту мирного населення в Сирії» і вести спостереження за тим, що він назвав «російськими порушеннями міжнародного гуманітарного та правозахисного законодавства».

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *