Люди гинуть через неінформованість про замінування територій, — активісти

Люди продовжують гинути при перетину лінії розмежування через те, що там заміновані території, про що не всі люди знають

З проханням збільшити увагу щодо інформування населення про замінування територій вздовж лінії розмежування актимісти громадської органіції «Фундація.101».

20 151 224-1.jpg


В організації зазначають, що люди, які перетинають лінію розмежування, не завжди звертають увагу на сигнальні позначки про замінованість території.

Зокрема, минулого тижня біля населеного пункту Березове на Донеччині чоловік підірвався на розтяжці і помер від втрати крові, коли його везли до лікарні. Це сталось в районі КПВВ «Новотроїцьке», з боку тимчасово непідконтрольної території.

Такі трагедії не є поодинокими, зазначають учасники проекту «Прифронтова інспекція». На їхню думку, їх можна було уникнути, якби Міністерство оборони України дослухалося б до рекомендацій.

За місяць до цієї трагедії спостерігачі проекту, які займаються моніторингом контрольних пунктів в’їзду-виїзду «Зайцеве» та «Новотроїцьке» у Донецькій області, привернули увагу до інформаційних табличок щодо замінування території вздовж дороги до КПВВ. Вони — неприпустимо малого розміру, приблизно формату А4.

ГО «Фундація.101» надіслала свої пропозиції до Генерального штабу Збройних сил України, відзначаючи, що позначки такого розміру не привертають достатньої уваги громадян, які перетинають лінію розмежування. На своє звернення отримали відповідь, що все зроблено згідно з міжнародними стандартами. Хоча додатково вирішено «встановити дротяне загородження з мінними знаками затвердженого зразка». Проте не було зазначено, коли саме це буде зроблено.

Водночас, в Міністерстві оборони на уточнюючий запит відповіли, що обладнання та утримання контрольних пунктів в’їзду-виїзду у Донецькій і Луганській областях та на прилеглих територіях не відноситься до завдань Збройних сил України. Державна прикордонна служба України також відповіла, що це не входить до її компетенції.

20 151 224-3.jpg


Активісти констатують, що зараз немає структури, яка готова застерігати людей про небезпеку для їхнього життя.

Громадська організація «Фундація.101» радить рухаючись до або від контрольного пункту не з’їждати з дороги на узбіччя, адже це може нести загрозу для життя.

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *