Що говорить про алібі Савченко астрономія

Що говорить про алібі Савченко астрономія

  • 25 грудня 2015


AFP

Гномон на сході Чехії під Брно – найбільший сонячний годинник у Європі

Астроном з Москви Ольга Возякова представила суду докази непричетності української льотчиці Надії Савченко до вбивства журналістів ВДТРК.

Вона вирахувала висоту сонця на відеокадрах, на яких зображено момент загибелі співробітників телеканалу “Росія” Антона Волошина та Ігоря Корнелюка.

Лінія захисту адвокатів українки з самого початку будувалася на тому, що льотчицю взяли в полон до того, як міна вбила журналістів.

Науковий співробітник московського Державного астрономічного інституту імені Штернберга Ольга Возякова спеціально приїхала до міського суду Донецька Ростовської області Росії, щоб виступити експертом у справі.

AFP

Надія Савченко вже більше року провела в російському СІЗО

Таку ж експертизу з приблизно такими ж висновками для адвокатів Савченко зробили і фахівці київського НДІ судової експертизи, проте суд раніше відмовився долучати її до справи.

Пані Савченко називає звинувачення повністю сфабрикованими, а справу – політичною.

Російська служба Бі-бі-сі запитала астрономів, як при проведенні експертизи визначити час за положенням світила: за допомогою гномона або сучасного приладу.

Директор Служби часу Державного Астрономічного Інституту ім.Штернберга МДУ Костянтин Куїмов:

На зміну гномону нічого не прийшло, оскільки як були сонце і тінь, так і залишилися. Робиться так: у вас є висота від якогось предмета. Ми повинні знати висоту і довжину тіні.

Після цього через тригонометричну функцію тангенса обчислюється висота сонця в даний момент. При цьому тінь повинна перебувати на горизонтальній поверхні, відповідно, край предмета, який відкидає тінь, повинен бути вертикальним, тобто, паралельним прямовисній лінії. Таким чином висота сонця обчислена.

Getty

Цей сонячний годинник у Болівії витримав кілька потужних землетрусів

Далі треба знати координати – географічну широту і довготу. Потрібно знайти момент, коли в даному місці може бути така висота сонця: вона може бути (однаковою) двічі протягом доби – у першій та другій половині дня. Може бути ситуація, коли висота сонця великою не буває – наприклад, взимку. Тоді потрібно відрізнити першу половину дня від другої за якимись іншими ознаками. Крім того, потрібно знати дату.

Коротко скажу взагалі: потрібно знати дату; виміряти довжину тіні і висоту предмета, причому перша повинна бути горизонтальною, а друга – вертикальною; обчислити висоту сонця за різного роду астрономічними таблицями, щоб знайти момент, коли така висота сонця могла бути.

Як я вже сказав, це може трапитися в першій половині дня або в другій половині дня. Коли цей момент був – наприклад, на фото – треба визначити за навколишнім оточенням. Не думаю, що потрібні спеціальні програми, це досить просто; потрібно ще такий фактор враховувати – висота предмета і довжина тіні мають бути виміряні там, де вони є. Зазвичай ці питання виникають щодо фотографій: тут справа набагато складніша – під час проекції предмета на площину фотоприймача їхні довжини можуть бути перекручені; найкраще, якщо є тінь на фотографії, тоді можна буде виміряти висоту тих предметів, на які падає тінь, але за фотографією цього зробити не можна.

Член комісії РАН з боротьби з лженаукою, головний науковий співробітник відділу вивчення Галактики і змінних зірок Державного Астрономічного Інституту ім.Штернберга МДУ Юрій Єфремов:

Навколо гномона прокреслюємо для зручності кілька концентричних кіл з центром в цій палиці з абсолютно точним напрямком на південь. Він виходить з бісектриси кута з вершиною в цій палиці, сторони якої перетинають одне і те саме коло.

AFP

Сонячний годинник з гномоном популярний в приморських містах – наприклад, у Севастополі

Центральна лінія від цього кола на сонці вказує точно на південь. Тільки цим вже давно ніхто не користується. Пристрій сонячних годинників – це досить мутна справа, пояснити це я не беруся.

Першовідкривачка комети Чурюмова-Герасименко Світлана Герасименко:

Гномон – це сонячний годинник. У лабораторії зараз використовуються кварцові годинники. Програмами я не займаюся, це не моя спеціалізація – в інтернеті подивіться.

…ми подивилися, і:

stellarium.org

У своїх дослідженнях Ольга Возякова використовувала програму Stellarium, що дозволяє визначати положення небесних тіл

Згідно зі стенограмою засідання, яку наводить портал “Медіазона”, пані Возякова застосовувала програми AstroArt і Stellarium – безкоштовну програму для визначення положення небесних тіл, створену французьким програмістом Фабіаном Шеро.

Програма Stellarium “відображає реалістичне небо в 3D таким, яким ви бачите його неозброєним оком у бінокль або телескоп”, йдеться на її сайті.

“Просто введіть свої координати і досліджуйте небо. Вона вимірює позиції Місяця і Сонця, планет і зірок, і малює небо таким, яким користувач може побачити його залежно від свого становища і часу доби”, – пишуть творці безкоштовної програми.

На відміну від Stellarium, AstroArt – платна програма, що визначає позиції небесних тіл і вектори їхніх швидкостей.

Ефемеридами, з якими звірялася експерт у справі Савченко, астрономи називають таблиці небесних координат Сонця, Місяця, планет та інших астрономічних об’єктів, обчислених через рівні проміжки часу – наприклад, опівночі кожної доби.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *