У Росії вбивство Нємцова не визнали політичним

У Росії вбивство Нємцова не визнали політичним

  • 25 грудня 2015


AP

Бориса Нємцова вбили чотирма пострілами в спину 28 лютого 2015 року

Басманний суд Москви ухвалив не перекваліфікувати вбивство політика Бориса Нємцова зі статті “вбивство” на “замах на життя державного чи громадського діяча”.

“Відхилити скаргу представника потерпілих, визнати дії слідчого законними”, – оголосив рішення суддя Артур Карпов.

Таким чином суд залишив скаргу дочки пана Нємцова Жанни без задоволення.

Встановлено, що вбивство Нємцова ніяк не пов’язано з його політичною і державною діяльністюПредставник слідства

На засіданні в п’ятницю прокурор підтримав позицію слідства, яке раніше відкинуло версії політичного вбивства.

“Достовірно встановлено, що вбивство Нємцова ніяк не пов’язано з його політичною і державною діяльністю. Для кваліфікації за 277-ю статтею КК РФ (“Замах на життя державного чи політичного діяча”. – Ред.) необхідно, щоб убивство було скоєне з метою припинення такої діяльності”, – заявив представник слідства в суді.

“Знали, хто такий Нємцов”

“Немає жодних сумнівів, що Нємцов є громадським і політичним діячем. На момент убивства він був чинним депутатом на звільненій основі Ярославської обласної думи. Зрозуміло, що це вбивство пов’язане з його політичною діяльністю, всі інші версії не підтвердилися. Злочинці усвідомлювали, хто такий Нємцов. А вбивство за наймом саме по собі не виключає застосування статті 277 КК РФ (“замах на життя державного чи громадського діяча”)”, – сказав у суді адвокат Вадим Прохоров.

Неможливо достовірно встановити мотиви вбивства, якщо не знайдено його замовників, вважає адвокат.

Він також заявив, що вбивство не пов’язане з висловлюваннями пана Нємцова про карикатури в Charlie Hebdo.

Опозиційного політика Бориса Нємцова застрелили в центрі Москви в ніч проти 28 лютого 2015 року. Вбивство сталося на Великому Москворецькому мосту біля Кремля. Пана Нємцова, який йшов з супутницею, вбили чотирма пострілами в спину.

AP

Слідство вважає Дадаєва виконавцем убивства

Чеченський слід

Раніше суд заарештував у цій справі п’ятьох вихідців з Чечні: Заура Дадаєва, Анзора Губашева, Хамзата Бахаєва, Шадіда Губашева і Темірлана Ескерханова. Їм висунули обвинувачення за статтею “вбивство за наймом”.

За версією слідства, Заур Дадаєв є безпосереднім виконавцем вбивства. Дадаєв – колишній боєць чеченського батальйону внутрішніх військ “Північ”.

Можливим організатором убивства пізніше назвали ще одного бійця “Півночі” – Руслана Мухудінова. Його арештували заочно за звинуваченням у незаконному зберіганні зброї й організації вбивства.

Мухудінова називають другом і водієм Руслана Геремеєва, колишнього заступника командира батальйону “Північ”, якого сім’я Нємцова вважає причетним до його вбивства.

Адвокат Вадим Прохоров в інтерв’ю ВВС відзначав з жалем: “Слідство не знаходить сил висунути звинувачення самому Геремеєву, який входить до “ближнього кола” Рамзана Кадирова”.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *