Генеральною прокуратурою України захищено права селян щодо раціонального використання земельних паїв

Генеральна прокуратура України захистила інтереси селян у сфері земельних відносин під час розгляду Верховним Судом України справи за позовом Могилів-Подільського міжрайонного прокурора в інтересах власників земельних паїв до товариства з обмеженою відповідальністю про розірвання договорів оренди землі та повернення земельних ділянок.

Встановлено, що згідно з укладеними у вересні 2011 року договорами оренди громадяни передали товариству земельні ділянки загальною площею 8,6 га для вирощування сільськогосподарської продукції.

Усього згідно з укладеними упродовж 2011 року договорами товариство отримало в оренду понад 100 га земель сільськогосподарського призначення.

Однак у порушення вимог Закону України «Про оренду землі» та умов укладених договорів товариство земельні ділянки сільськогосподарського призначення не використовувало, посів сільськогосподарських культур не проводило, заходи боротьби з бур'янами не застосовувало, у зв’язку з чим земля упродовж декількох років перебувала у занедбаному стані.

Тож невикористання з часу укладення договорів оренди земельних ділянок товариством землі призвело до негативних наслідків – пониження якості показників ґрунту, зниження родючості та інших корисних властивостей землі, залісення та забур’янення, непридатного для обробітку стану.

Завдяки активній участі Генеральної прокуратури України 23.12.2015 Верховним Судом України залишено в силі рішення суду касаційної та першої інстанцій у справі, якими задоволено позовні вимоги прокурора, розірвано договори оренди землі та повернуто земельні ділянки громадянам для вирощування сільськогосподарської продукції.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *