Guardian – про “ленінізацію” Путіна

Guardian – про “ленінізацію” Путіна

  • 29 грудня 2015


Set

Російська політична еліта отримала тоншу альтернативу 55-томній збірці творів Леніна, пише Guardian

У вівторок західна преса пише те, що Росії не вдалося відвернути зближення України із Заходом, а також про збірку промов Володимира Путіна, бурхливу реакцію на смерть російського підлітка Влада Колеснікова та важливість повернення іракського міста Рамаді під контроль уряду.

Успіхи та поразки Кремля

Підсумовуючи досягнення та втрати Росії на міжнародній арені в 2015 році, Irish Times пише, що Москві вдалося повернутися за стіл світової дипломатії, але рішення Путіна долучитися до бомбардувань Сирії лише відволікло увагу росіян від поразки у намаганні зупинити зближення України з Заходом.

“Російські опоненти українського руху в напрямку європейської інтеграції вважають, що ці спроби підірвуть країну зсередини і повернуть її в лоно Кремля, але реформаторам у Києві поки що вдається викручуватися під пильним наглядом США та ЄС”, – відзначає видання.

Між тим, сирійська кампанія коштувала Росії ще одного могутнього друга, пише газета, маючи на увазі Туреччину. Окрім цього, навантаження на російську економіку, яка і так платить велику ціну за “агресивну міжнародну політику Кремля”, ще більше зросло у 2015 році, додає видання.

Альтернатива Леніну

Guardian пише про 400-сторінкову збірку промов Володимира Путіна, яку нещодавно видали у Росії, аби розповсюдити серед депутатів та інших політиків.

Часи, коли на полиці кожного російського політика можна було побачити 55-томну збірку робіт Володимира Леніна, давно минули, але на ці свята політична еліта країни отримала тоншу альтернативуGuardian

“Часи, коли на полиці кожного російського політика можна було побачити 55-томну збірку робіт Володимира Леніна, давно минули, але на ці свята політична еліта країни отримала в подарунок тоншу альтернативу”, – зазначає видання.

Книга, яка є подарунком від адміністрації російського президента до новорічних свят, називається “Слова, що змінюють світ”. У ній зібрані найвідоміші промови, сказані Путіним з 2003 року. Остання промова у книжці – та, яку він вимовив на Генасамблеї ООН цього року.

Видати її узялася прокремлівська молодіжна організація Мережа.

Її представник Антон Володін розповів Guardian, що минулого року під час читання однієї з промов глави Кремля члени організації помітили, що Путін виявився правим у своїх припущеннях щодо певних майбутніх подій. За словами Володіна, вони вирішили перевірити всі промови Путіна і виявилося, що майже все сказане справдилося або саме зараз справджується.

Розповісти про джерела фінансування книжки Володін відмовився, відзначає Guardian. Поки що її можуть читати лише обрані, але після свят збірку зможуть купити і прості росіяни за ціною 800 рублів, додає газета.

Важливий рубіж

Reuters

New York Times пояснює, чому іракське місто Рамаді, відбите в угруповання “Ісламської держави”, є надзвичайно важливим зі стратегічної точки зору.

Видання пише, що хоча іракцям ще потрібно взяти під контроль близько чверті міста, “перемога є поки що найкращою ознакою того, що ІД, яке претендувало на значну частину Іраку та Сирії в 2014 році, втрачає міць і відступає”. Газета підкреслює, що за рік “Ісламська держава” втратила близько 40% контрольованої нею території Іраку.

Крім того, після відступу ісламістів із Рамаді іракські сили матимуть змогу відрізати лінії сполучення із Фаллуджею, яка лежить іще ближче до Багдада. Таким чином, ІД буде складніше утримувати Фаллуджу під контролем, зазначає газета.

Американські та іракські військові, які планували операцію, не залучали до бою за Рамаді шиїтських повстанців. Таким чином, не поглибилися розбіжності між сунітами та шиїтами. Також в операції не брали участі курди.

Натомість американські інструктори довго тренували тисячі сунітів із місцевих племен, які протистоять ІД. Вони відповідають за те, аби втримати під контролем уже відбиту територію. “Якщо цей альянс між іракською армією, в якій домінують шиїти, та сунітськими племенами не розпадеться, це може знизити привабливість ІД серед сунітської меншини”, – припускає видання.

Газета наголошує, що саме злість сунітів, яких в Іраку менше, ніж шиїтів, і які були відсторонені від політики від часів повалення режиму Саддама Хусейна, намагаються експлуатувати ісламісти.

Бурхлива реакція

Telegraph пише про бурхливу реакцію захисників прав людини в Україні та Росії на смерть 18-річного росіянина Влада Колеснікова, який страждав від осуду через публічне несприйняття російської політики щодо України. Видання пише, що підліток прийняв летальну дозу пігулок на католицьке Різдво і залишив знайомому журналісту передсмертну записку.

“Смерть Колеснікова підняла шквал обурення серед захисників прав людини в Україні та Росії, які стверджують, що фанатична прокремлівська атмосфера в “путінській Росії” призвела до залякування та знущання, через яке юний активіст був змушений перетнути межу”, – пише Telegraph.

Газета зазначає, що на його смерть відреагували не лише правозахисники, а й високопосадовці в Україні.

У Росії офіційна реакція була мінімальною. 25 грудня російські фахівці повідомили, що смерть Колеснікова спричинило вживання значної кількості алкоголю у поєднанні з ліками, пише видання.

Огляд підготував Юрій Мартиненко, Служба моніторингу BBC

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *