Підсумки 2015 року: світ став небезпечнішим

Підсумки 2015 року: світ став небезпечнішим

  • 30 грудня 2015


Reuters

Рік почався і закінчився нападами в Парижі. Марш солідарності з французами 11 січня

У 2015 році на перше місце вийшла тема тероризму, а боротьба з “Ісламською державою” стала глобальною і дала підстави говорити про можливий вихід Росії з ізоляції.

До Європи прибули 1 млн мігрантів, переважна більшість – біженці від збройних конфліктів у Сирії, Ємені та Лівії. Нижче – перелік ключових подій, що увійдуть в історію як визначальні для картини 2015 року.

1. Напади в Парижі

Рік почався трагічними подіями у французькій столиці, що шокували світ. Радикально налаштовані екстремісти, обурені зневажливими зображеннями пророка Мухаммеда на обкладинці сатиричного видання Charlie Hebdo, вранці 7 січня увірвалися в редакцію видання і розстріляли провідних карикатуристів журналу.

Світові лідери зібралися 11 січня на марш солідарності в Парижі, а в соціальних мережах поширилася емоційна кампанія на підтримку свободи слова і вбитих журналістів під гештеґом #JeSuisCharlie.

Січневі напади в Парижі багато хто сприйняв як напади на французькі цінності, свободу слова і свободу віросповідання, бо після нападів на редакцію сталися ще низку нападів, зокрема – на кошерний супермаркет у регіоні Іль-де-Франс, де загинули ще п’ятеро людей, а 11 були поранені.

Всі організатори нападів у січні назвалися членами ісламістського угрупування “Аль-Кайда у Ємені”.

Почавшись із трагедії, 2015-й рік закінчився для французької столиці ще трагічніше. 13 листопада група радикалів організувала серію нападів у Парижі, найкривавішим із яких був напад на концертний зал “Батаклан”.

Reuters

Чорна п’ятниця в Парижі – 13 листопада в серії скоординованих нападів загинули 130 людей

Загинули 130 людей, сотні були поранені. Ті напади, скоєні на об’єкти повсякденного життя європейської столиці – концертний зал, стадіон, ресторани, кав’ярні, – показали парижанам і не лише їм, що радикальні ісламісти вважають їх своїми непримиренними ворогами вже тому, що вони є носіями і сповідниками світських ліберальних ідей.

Відповідальність за паризькі напади 13 листопада

взяло на себе угрупування “Ісламська держава”, що спонукало президента

Франсуа Олланда заявити, що Франція перебуває в стані війни з ІД.

2. Криза з мігрантами

2015-й став справжнім роком біженців, коли до спантеличеного і розгубленого попервах “старого континенту” прибули сотні тисяч людей, які втекли від воєн і спустошення на батьківщині. Найбільше біженців було із Сирії, Іраку, Афганістану, а також – з Ефіопії, Ємену і Лівії.

Хоча з настанням зими потік біженців із Близького Сходу до Європи дещо зменшився, однак до кінця року їхнє число

досягло мільйона людей.

Reuters

Улітку подолати загорожу на сербсько-угорському кордоні було відносно просто

Упродовж теплих літніх місяців провідні медіа-організації відкривали свої інформаційні бюлетені репортажами про пляжі грецьких островів, устелені покинутими рятувальними жилетами, про скупчення біженців на кордонах балканських країн, де їх часто зустрічали неохоче чи навіть ворожо.

Люди похилого віку, діти, жінки і чоловіки штурмували прикордонні пункти, стрибали через хисткі паркани, намагаючись всіма правдами і неправдами потрапити в одну з європейських країн.

Справжнім лідером світового масштабу, на думку редактора ВВС з міжнародних питань, показала себе канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка сказала, що її країна рада біженцям і прийме цього року 800 тисяч мігрантів і планує витратити на їхнє облаштування €6 млрд.

Reuters

Алан Курді зі старшим братом

AP I DHA

… і в руках турецького поліцейського

Громадська думка в багатьох європейських країнах змінилася з “зацікавленості на грані байдужості” до глибокого співчуття після появи страхітливих фото сирійського малюка Алана Курді, який потонув разом з матір’ю і братом, коли їхній гумовий човен перевернувся в морі на шляху з Туреччини до грецького острова Кос.

Криза з мігрантами виявила глибокі розбіжності між країнами “старого ЄС” і новими членами організації з числа посткомуністичних країн Східної Європи, зокрема Угорщини та Словаччини, які заявили, що біженці-мусульмани здатні викликати конфлікти на ґрунті віри в їхніх суспільствах.

3. Наступ “Ісламської держави”

2015-й рік закінчується в умовах, коли боротьба з джихадистами з так званої “Ісламської держави” стала ключовим безпековим викликом для цілого світу, а до міжнародної коаліції проти ІД долучилася також Росія, яка класифікує те угрупування як терористичну організацію.

Так само ІД класифікують США і ЄС, тож участь Москви в міжнародній коаліції поставила її – бодай формально – на бік Заходу, який після анексії Криму і війни на Донбасі ввів проти Росії політичні та економічні санкції.

AP

Це фото змальовує бойовиків ІД у їхньому опорному пункті на території Сирії в місті Ракка

“Ісламська держава”, яка зародилася в Іраку, але зажила всесвітню лиху славу після поширення свого впливу на Сирію і після низки страхітливих обезголовлень та інших звірств, стала в цьому році символом абсолютного зла і варварства.

Організація шокувала людство в 2015 році масовими стратами в Лівії 21 християнина-копта з Єгипту, а також жорстокими вбивствами мусульман, яких ісламісти вважають відступниками. Пілота з Йорданії, який катапультувався зі збитого над Сирією літака, джихадисти спалили живцем у металевій клітці.

Всі свої звірства ІД знімає на відео і поширює з пропагандистською метою в мережі: це сіє страх і тероризує опонентів, а також слугує засобом набору нових прибічників.

AP

Бойовики ІД висадили в повітря пам’ятки греко-римської доби в архітектурному заповіднику Пальміра

Бойовики ІД не лише сіють терор на своєму шляху, а й нищать об’єкти світової спадщини на зразок древньої Пальміри. 82-річного

куратора музею Пальміри бойовики стратили, скарби сплюндрували, а більшість храмових споруд висадили в повітря.

Хоча до боротьби з ІД долучилися десятки європейських країн, а також Росія, незважаючи на окремі успіхи, фахівці визнають, що повністю ісламістів знищити буде важко.

Найбільшим успіхом на полі бою проти бойовиків стало те, що іракське військо за підтримки міжнародних союзників відвоювало в так званої “Ісламської держави” контроль над містом Рамаді.

4. Росія виходить з ізоляції?

Російська держава, яка починала рік у ролі антигероя й мішені для західних санкцій через її збройне втручання на сході України (яке Росія щоправда заперечує), під кінець року стала партнером подекуди неохочого Заходу в боротьбі з ІД.

Спершу російський лідер у вересні кинув виклик президенту Обамі з трибуни ООН, коли у виступі на Генеральній Асамблеї звинуватив держави Заходу в тому, що своїми наполяганнями на відставці президента Сирії Башара Асада вони сприяли поширенню впливу в тій країні бойовиків ІД.

Reuters

Росія почала авіаудари по Сирії 30 вересня

А під кінець того місяця – 30 вересня – Росія почала здійснювати бойові вильоти на території Сирії, бомбардуючи позиції сирійських повстанців. Країни міжнародної коаліції проти ІД – США, Британія і Туреччина –

закликали російське керівництво припинити бомбардувати представників опозиції до Башара Асада і населення Сирії.

Ще через місяць над Синаєм зазнав катастрофи російський літак з туристами, які поверталися з відпочинку в Шарм-еш-Шейху. Всі 224 людини на його борту загинули. Відповідальність за катастрофу взяло на себе місцеве угрупування радикальних ісламістів, яке роком раніше проголосило себе філією ІД на Синайському півострові.

EPA

У катастрофі російського літака над Синаєм загинули 224 людини

Спершу і Росія, і влада Єгипту

заперечували можливість вибуху на борту літака А321, однак через понад два тижні російська влада заявила, що “

це був терористичний акт“.

Getty

Канцлер Меркель і президент Олланд дають прес-брифінг після переговорів з Порошенком і Путіним

Хоча ще в лютому на “переговорному марафоні” в білоруській столиці, який отримав назву Мінськ-2, порозуміння між Володимиром Путіним і західними лідерами видавалося малоймовірним, однак після долучення Росії до збройного конфлікту в Сирії Кремль змусив Захід рахуватися із своєю позицією. Одним із наслідків цього стало те, що тема Сирії домінувала на переговорах лідерів “Нормандської четвірки” на початку жовтня.

Втім, це не означає, що Володимир Путін отримав від Заходу карт-бланш щодо України, зауважує редактор відділу Європи ВВС. Наприкінці року Європейський Союз продовжив дію санкцій проти Росії до середини 2016 року. Однак спершу мігранти, а потім Сирія і координація дій проти ІД відтіснили увагу європейських ЗМІ від становища в Україні.

5. Убивство Бориса Нємцова

Убивство найпалкішого критика Кремля в Росії стало найгучнішим політичним убивством року, однак і через 10 місяців немає ясності щодо того, хто і навіщо його замовив.

Getty

Опонента Кремля застрелили під кремлівськими мурами

Бориса Нємцова застрелили в ніч проти 28 лютого у кількох кроках від Кремля – на Великому Москворецькому мосту російської столиці.

Кримінальну справу порушено за статтями “Вбивство” і “Незаконний обіг зброї”. Адвокати наполягають, що статтю потрібно перекваліфікувати на іншу – “Посягання на життя політичного чи громадського діяча”, – оскільки бачать у злочині політичний мотив.

Getty

Убивство Бориса Нємцова сколихнуло громадську думку, однак винні досі не знайдені

У Росії арештували п’ятьох підозрюваних у вбивстві Нємцова: всі вони – етнічні чеченці. Захист наполягав, щоб слідчі допитали у цій справі главу Чечні Рамзана Кадирова й інших високопоставлених осіб регіону, однак отримав відмову.

Термін попереднього розслідування продовжено до 28 лютого 2016 року, коли виповниться рік від часу вбивства.

6. Угода з Іраном

2015-й став роком прориву в питанні міжнародних економічних санкцій проти Ірану, коли учасники переговорів щодо ядерної програми тієї країни домовилися про довгоочікувану угоду.

European Photopress Agency

Президент Ірану Хассан Рухані оголошує про зняття санкцій

Зняття санкцій з Ірану в обмін на згоду цієї країни поставити свою ядерну програму під контроль МАГАТЕ стало одним із головних зовнішньополітичних досягнень адміністрації президента США Барака Обами.

Зняттю санкцій, запроваджених більше 20 років тому, передували тривалі переговори за участю Росії, Франції, Німеччини, США, Великої Британії та Китаю.

AP

Іранці вийшли на вулиці святкувати зняття санкцій

Незважаючи на те, що США так і не відновили дипломатичні відносини з Іраном, перервані після Ісламської революції і захоплення американського посольства в Тегерані у 1979 році, обидві країни не виключили співпраці у вирішенні міжнародних проблем.

Іран, як і Росія, підтримує в сусідній Сирії режим Башара Асада.

Переговори про іранські санкції тривали 10 років і завершилися в липні. Після закінчення восьмирічного терміну Іран отримує право на подальші розробки зі збагачення урану, але виключно в мирних цілях.

Ядерний реактор в місті Аракі модернізують для використання у мирний час під контролем МАГАТЕ, і він не зможе виробляти плутоній, придатний для зброї.

7. США і Куба: кінець півстоліття ворожнечі

Наприкінці липня США і Куба офіційно відновили дипломатичні відносини, перервані 54 роки тому.

Обама і Кастро, президенти США і Куби – сусідів, які “не розмовляли” понад півстоліття

Вашингтон визнав, що санкції, а також спроби повалити режим Кастро збройним шляхом і навіть отруїти кубинського лідера не дали жодного результату.

Встановлювати дипломатичні відносини США довелося з тими ж “політично довголітніми” братами Кастро – Фіделем і Раулем. Щоправда, президентом країни нині вже є Рауль.

Reuters

Кубинці чекають змін на краще

У серпні місію США на Кубі відкрили в тійже будівлі, яка пам’ятала ще часи іншого американського президента Джона Кеннеді.

Однак якщо дипломатичні відносини відновлені в повному обсязі, економічне ембарго проти Куби все ще залишається в силі, бо його може зняти тільки Конгрес США, де більшість належить республіканцям.

8. Туреччина-Росія: чвара між колишніми друзями

Збиття російського бомбардувальника Су-24 у жовтні поставило крапку в донедавна дружніх відносинах між Анкарою і Москвою і призвело до зростання напруженості, що занепокоїло всю міжнародну спільноту.

Reuters

Збитий літак зіпсував відносини між Анкарою та Москвою

ВПС Туреччини збили російський літак, за словами Анкари, після численних попереджень про його входження в турецький повітряний простір.

Росія заявила, що літак не порушував повітряний простір Туреччини, а був збитий над територією Сирії, коли повертався з бойового завдання.

Пілот російського бомбардувальника загинув під час катапультування: його розстріляли в повітрі.

Реакція російського президента Володимира Путіна, який ще недавно мав цілком дружні стосунки з Реджепом Таїпом Ердоганом, була вкрай жорсткою: він назвав збиття Су-24 “ударом у спину”, а проти Туреччини наказав ввести санкції, серед яких заборона на імпорт багатьох турецьких товарів, а також припинення чартерних рейсів.

AFP

Антитурецькі протести в Росії

Пан Ердоган не став вибачатися за збитий літак, це означає, що відносини з Туреччиною навряд чи відновляться, поки нинішній турецький президент перебуває при владі.

Туреччина, яка є членом НАТО, була за півкроку проти збройної сутички з Росією, що спонукало керівництво альянсу, а також держсекретаря США Джона Керрі закликати Москву та Анкару до стриманості і кроків, спрямованих на розрядку.

Однак

війна слів між лідерами обох країн триває.

9. Вибори, вибори, вибори…

Цього року в кількох країнах пройшли загальні вибори, які змінили розстановку політичних сил, а подекуди довели безпідставність надмірної самовпевненості соціологів та політологів, які виявилися неспроможними дати точний прогноз.

EPA

Анджей Дуда став президентом Польщі, а партія “ПіС” сформувала восени уряд

У Польщі великою несподіванкою стала поразка на президентських виборах у травні фаворита на старті виборчих перегонів Броніслава Коморовського. На посту президента його замінив висуванець партії екс-президента Качинського Анджей Дуда. А остаточна зміна політичного ландшафту в Польщі завершилася перемогою правої партії “Право і солідарність” на парламентських виборах у жовтні.

AFP

Кемерон повернувся на Даунінг-стріт, 11 – заголовки 8 травня

BBC World Service

Якщо “правішання” польської політики прогнозували соціологи, то перемогу Консервативної партії Девіда Кемерона у Британії не брався віщувати ніхто. Опитування, аналітики, експерти, політичні оглядачі практично одностайно віщували розпорошення підтримки електорату і прихід до влади нового коаліційного уряду. Однак консерватори отримали більшість місць, самі здивувавшись такому результату.

Інші важливі вибори, які дали несподіваний результат, пройшли в Канаді, де всупереч прогнозам перемогла Ліберальна партія, а новим прем’єр-міністром став Джастін Трюдо.

Reuters

Джастін Трюдо і Стівен Гарпер – зміна поколінь і партій при владі у Канаді

На результатах виборів у Венесуелі позначилося падіння світових цін на нафту і розчарування суспільства хронічним дефіцитом найнеобхіднішого на полицях магазинів після майже двох десятиліть правління соціалістів. Після смерті пристрасного оратора Уго Чавеса і падіння рівня життя громадян Венесуели поразка сповідників “боліварського соціалізму” на виборах була справою часу.

Перші демократичні вибори пройшли у 2015 році в М’янмі, де перемогла партія Аун Сан Су Чжі, хоча сама вона не зможе стати президентом країни.

В Іспанії за результатами загальних виборів партія Мар’яно Рахоя перемогла, але

втратила більшість у парламенті, до якого

вперше за минулі 40 років пройшли чотири партії замість двох. Коаліційні переговори в Іспанії тривають.

10. Екстремальна погода і надія після Парижа

Паризький саміт з кліматичних змін у грудні, який побив температурні рекорди для цього місяця, завершивсяугодою між понад 190 країнами світу, яку екологи назвали історичною, а також останнім шансом урятувати Землю від перегрівання.

Getty

195 країн світу домовилися координувати зусилля в боротьбі проти наслідків змін клімату

На відкритті саміту 30 листопада виступили лідери світових держав, а після цього ще майже два тижні деталі угоди узгоджували експерти-екологи, економісти тощо.

Нагальність проблеми глобального потепління тим часом укотре засвідчили аномальні погодні явища: повені в Грузії навесні, на півночі Англії – в грудні, торнадо в США на Різдво тощо.

Рік завершився світовим консенсусом: зміни клімату є результатом людської діяльності, і їх можна уповільнити лише злагодженими діями.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *