“Увімкніть гучно Motorhead”: помер Леммі Кілмістер

“Увімкніть гучно Motorhead”: помер Леммі Кілмістер

  • 29 грудня 2015


Getty

Леммі Кілмістер помер через чотири дні після свого 70-річчя

Леммі Кілмістер, лідер і засновник британського рок-гурту Motorhead, раптово помер через чотири дні після того, як йому виповнилося 70 років.

Близькі повідомили, що музикант пішов з життя після короткої боротьби із вкрай агресивною формою раку.

На офіційній сторінці гурту у Facebook зазначено, що хворобу Леммі виявили лише 26 грудня.

“Наш благородний і могутній друг пішов після короткого двобою з дуже важкою формою раку… Ми не можемо описати наше потрясіння і наш смуток, просто немає слів”, – йдеться у заяві групи.

“Ми розповімо більше впродовж найближчих днів, а тепер, будь ласка… увімкніть гучно Motorhead, увімкніть гучно Hawkwind (Гурт, де Леммі грав до Motorhead. – Ред.), увімкніть музику Леммі Гучно. Випивайте, розповідайте історії, згадуйте про життя цієї чудової, чудесної людини”, – написали учасники групи.

У січні-лютому 2016 року Motorhead планував гастрольний тур по Європі – для відзначення 40-річчя гурту.

Motorhead

Ієн Кілмістер, що взяв собі псевдо Леммі, народився у Барслемі, графство Стаффордшир, у 1945 році.

У 1975-му він створив групу Motorhead. До 2015 року Леммі залишався єдиним музикантом з її першого складу.

Влітку 2015 року Motorhead виступали на фестивалі Гластонбері

Вважають, що Motorhead стояли біля витоків “нової хвилі британського хеві-металу” на стику 1970-х і 1980-х років, коли цей стиль став вельми популярним спершу у Сполученому Королівстві, а потім і в усьому світі.

Серед найбільш відомих пісень Motorhead – The Ace of Spades і Killed by Death.

Хоча група була однією з найвідоміших у жанрі хард-н-хеві, сам Леммі зазвичай волів називати свій стиль рок-н-ролом.

Їхня манера гри дійсно заледве укладалася у рамки будь-якого напрямку “важкого металу” – Motorhead вплинув на спід-, треш-метал, гучний і підкреслено грубий звук цілком гармонійно поєднувався з популярним у той час панк-роком.

Усе це разом дозволило Motorhead знайти фанатів серед представників багатьох субкультур.

Останній альбом гурт видав у серпні 2015 року.

У 2011 році помер колишній гітарист Motorhead Майкл Берстон на прізвисько Вюрцель (англійською – “опудало”. – Ред.). Він прийшов у колектив Motorhead у 1984 році і провів з ним 11 років.

А незадовго до смерті Леммі, 12 листопада, помер барабанщик Філ Тейлор, який грав у групі з 1975-го по 1984-й і з 1987-го по 1992-й роки.

Леммі

Сам Леммі був відомий своїм хрипким голосом і незвичайною, підкреслено грубою манерою гри на бас-гітарі.

Звук його гітари був однією з візитівок групи – Леммі використовував підсилювачі фірми Marshall, кожен з яких мав власне ім’я (наприклад No Remorse, Murder One або Killer), сильно “перевантажуючи” їх.

EPA

Унікальний звук бас-гітари Леммі створював, сильно перевантажуючи підсилювачі

Ще однією особливістю Леммі як музиканта було те, що він зазвичай вибудовував партію бас-гітари у пісні дуже щільно, так, щоб вона заміняла ритм-гітару.

Крім того, він був відомий своїми особистими якостями – нестримною енергією, почуттям гумору, волелюбністю, а також схильністю до алкоголю, що, втім, не надто відрізняло його від інших рок-зірок.

Багато музикантів говорили, що Motorhead дуже вплинули на них. Леммі виступав на концертах своїх друзів, запрошував їх приєднатися до виступів Motorhead.

“Спасибі за натхнення”

Буквально за лічені хвилини після його смерті у соціальних мережах всесвітньо відомі музиканти стали писати про його смерть як про втрату близького друга.

“Нелегко говорити, особливо, коли ти розумієш, як Леммі реготав би над нами, коли ми вшановуємо його як героя… Щоразу, коли я намагався зробити йому комплімент, він обдаровував мене здивованим і презирливим поглядом. Але він безумовно був героєм. Унікальним у всіх сенсах. Живою мішаниною з різних типів особистості. Його музика була ревучою, грубою, безкомпромісною, а вірші навмисне не містили і натяку на чуттєвість. Але як людина він був пацифістом, глибоким мислителем, він щиро і глибоко турбувався про своїх друзів”, – написав у себе на сайті гітарист Queen Браян Мей.

Getty

Леммі виступає разом з гітаристом Guns N ‘Roses Слешем

“Сьогодні я втратив одного з найближчих друзів, Леммі. Сумуватиму за ним. Він був воїном і легендою. Побачимося на тому боці”, – написав у Facebook Оззі Осборн.

“Леммі, спочивай з миром. Перетруси там небеса, мій друже”, – сказав Джин Сіммонс, басист групи Kiss.

“Це був по-диявольському крутий чолов’яга, який терпіти не міг дурнів. Без тебе буде погано, брате, спасибі тобі за роки забійного рок-н-ролу”, – написав басист Guns N ‘Roses Дафф Маккаган.

“Леммі, ти – одна з головних причин того, що наша група з’явилася на світ. Ми будемо вічно вдячні тобі за натхнення”, – ідеться на офіційній сторінці гурту Metallica.

“Звістка про смерть незрівнянного Леммі Кілмістера застала нас зненацька. Пісня Dancing On Your Grave колись допомогла нам знайти назву нашій групі (Sepultura португальською означає “могила”. – Ред.). В офіційному повідомленні група просить фанатів грати Motorhead гучно… Слухаємо і підкорюємося, майстре. Дякуємо за все”, – написали музиканти з гурту Sepultura.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *