Перемоги та виклики зовнішньої політики США у 2015 році

Політичні супротивники президента Обами закидають йому, що США мали би діяти рішучіше на зовнішньополітичній арені. Зокрема, не вагатися із застосуванням військової сили проти ворогів, наприклад, проти так званої «Ісламської держави», що пропагує тероризм у світі. Але Барак Обама завжди наполягав, що вдається до військової сили лише у крайніх випадках. Натомість президент США надавав перевагу економічним та дипломатичним важелям.

Низку результатів у зовнішній політиці можна вважати успіхом. Так, американський прапор вперше за півсторіччя підняли у посольстві США в Гавані. «Сполучені Штати погодилися офіційно відновити дипломатичні відносини з Республікою Куба та відкрити посольство», – заявив президент США Барак Обама.

США також відіграли ключову роль у досягненні міжнародної ядерної угоди з Іраном. «Ця домовленість показує, що американська дипломатія може досягти реальних змін, які роблять нашу країну та увесь світ безпечнішими», – наголосив Барак Обама.

Літо 2015 року для Обами було літом дипломатії. «Якщо наступного року ми побачимо позитивні зрушення в питаннях Ірану, Куби, України – тоді ми зможемо озирнутися і сказати: Обама довів, що дипломатичні і політичні зусилля справді приносять результати», – каже Брюс Джонс, експерт Інституту Брукінґса.

Минуть місяці, якщо не роки, коли можна буде виміряти успіхи угод з Кубою, Іраном та договору про Тихоокеанську торгівлю. Можливо ще більше часу забере оцінка ефективності міжнародної угоди про протидію змінам клімату, але навіть факт досягнення у Парижі домовленості двохсот країн – вражає.

«Те, що США і Китай, два найбільші джерела забруднення атмосфери, погодилися на двосторонній підхід задля скорочення викидів, вплинуло на глобальні переговори і показало, що означає, коли два найбільші гравці діють разом», – робить висновок Брюс Джонс.

Попри успіхи дипломатії, Близький Схід упродовж 2015 року показав, що є проблеми, у вирішенні яких дипломатія досі безсила. «Країни стратегічно важливого регіону розпадаються, а реакція США і світу лише формується. І я не думаю, що хтось вже зміг знайти чарівну формулу», – каже Вікрам Сінг з Центру американського прогресу.

Одним із завдань, яке Обама ставив перед собою під час приходу до влади, було досягнення миру на Близькому Сході. Однак поява і розростання угруповання «Ісламська держава» в Іраку і Сирії. А також конфлікти в Ємені та Лівії показали, що ця мета не наблизилася. 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *