Прес-центр штабу АТО«ГАРЯЧИЙ» ФОРПОСТ ПІД ОПИТНИМПередові українські позиції на околиці селища Опитного є однією

Прес-центр штабу АТО

«ГАРЯЧИЙ» ФОРПОСТ ПІД ОПИТНИМ
Передові українські позиції на околиці селища Опитного є однією із найбільш «гарячих точок» Донбасу. Вони розташовані в районі зруйнованого Донецького аеропорту і там майже ніколи не припиняються постріли та вибухи. Тримають ці небезпечні проте важливі позиції воїни славетної 81-ї окремої аеромобільної бригади ВДВ. До вогневих зіткнень та вилазок ворожих диверсантів наші захисники звикли давно.

До десантників ми приїхали із Новорічною ялинкою. Поцікавилися, де вони її поставлять, чим прикрасять та як збираються зустріти Новий 2016 рік. Заступник командира бригади подякував нам за подарунок. Він сказав, що ялинку вони обов’язково прикрасять, але не гірляндами та новорічними іграшками, а гільзами та кулеметними стрічками. А всі Новорічні та різдвяні свята десантники проведуть на своїх бойових позиціях. Адже ворог почав все частіше нехтувати Мінськими домовленостями. Ворожі обстріли позицій сил АТО та населених пунктів зараз фіксуються щодня.
…Працюючи на передньому краї під Опитним нас супроводжував розвідник з «81-ї». Цей сержант вже давно воює на Донбасі і знає, як треба діяти в умовах загостреної обстановки.
Прибувши в один із населених пунктів під Донецьком, командир десантно-штурмового підрозділу з позивним «Бояр» нам коротко розповів про загальну картину та недотриманням бойовиками «режиму тиші».
– Зі сторони так званих «ДНР» відбуваються постійні провокації, вони першими відкривають по нас вогонь зі стрілецької зброї та гранатометів, причому прицільний, – розповідає «Бояр». – Буквально вчора по одному з «опорників» було здійснено кілька ворожих пострілів із СПГ. А про дії їхніх снайперів та диверсантів мова навіть не йде. Останні постійно намагаються пролізти на нашу територію. Однак ми їм не зубах.
У дворі вже чекав заведений «Humvee» (армійська версія Hummer), який повинен був доставити нас до Опитного та «нульових» позицій поблизу колишньої «Донецької фортеці». Постійна вологість перетворила ґрунтову дорогу на суцільне важко прохідне болото. Ми мчали на повній швидкості, що аж шматки бруду залітали до кузова. А круті спуски та підйоми нагадували нам «американські гірки», але екстриму тут набагато більше. Ця територія час від часу прострілюється, і можна натрапити на різних «гостей» з тією сторони. Тому, для безпеки, повинна бути велика швидкість руху.
За кілька кілометрів ми виїхали до зруйнованого від ударів ворожої «арти» колись квітучого селища Опитне. Від постійних вогневих ударів, майже всі будівлі вщент розбиті. Під’їхавши до певного місця, ми короткими перебіжками зайшли до траншей, а звідти до поодинокої будинку, де зараз бойова позиція.
Командує одним зі важливих «опорників» – головний сержант десантно-штурмової роти з позивним «БТР». Він загартований в боях воїн, пройшов Іловайськ та Донецький аеропорт, кілька місяців тримав оборону під Опитним.
– На щастя, «Гради» та гаубиці по нас не стріляють, однак останнім часом ситуація значно загострилася. Якщо раніше була лише стрілецька зброя, то зраз кілька разів на день по нас гатять із різних гранатометів, – розповідає «БТР». – Вони б’ють на ураження, і ми відповідаємо їм вогнем, хай знають, що тут стоїть український десант, готовий дати відсіч.
Бійці розповідають, що до «сепарських» позицій тут недалеко, від 800 до 1000 метрів. У них добре обладнані траншеї, доти та дзоти. А у сусідньому селищі Спартак – взагалі всі позиції із бетонних конструкцій, і будували їх далеко не ополченці, а російські інженерні війська. Під час сутичок з диверсантами, у них бувають загиблі, тіла яких відразу евакуюють. Можливо, ворог не хоче, щоб його особистість була встановленою.
Раптом нашу розмову перервала ворожа кулеметна черга… А за кілька хвилин по будівлі вдарив ворожий СПГ та запрацював крупний калібр. Зав’язався вогневий контакт. Десантники зайняли оборону, ведучи влучний вогонь по ворожих гранатометниках та бійницях.
У той момент кулеметник з позивним «Кіт» гатив по бойовиках зі свого ПКМа.
– Вони роблять своєрідний коридор: одна група намагається штурмувати в одному місці, а тим часом, інша здійснює прорив зовсім в іншому, – говорить під час перезарядки коробу боєць. – Такі спроби здійснюються вдень, ближче до вечора та вночі, причому зовсім в різних місцях.
Як тільки вогонь стих, ми продовжили розмову з десантниками.
– У нас тут всі Герої, які заслуговують на нагороди, – продовжує розповідати «БТР». – Наприклад, боєць Віктор з позивним «Турист», навіть під сильним ворожим вогнем «гасить» сепарів з ДШК. Також хороший у нас підрозділ АГС-17, яким командує «Банкір». Вони завжди надають нам вогневу підтримку. Проте, своїх нагород вони ще не дочекалися.
Із будівлі пішли до іншого «нуля». Там нам відкрилася панорама зруйнованого аеропорту, метеостанції та башт-близнюків, які було добре видно без біноклю. Долаючи відкриту місцевість короткими перебіжками, прикриваючи один-одного, ми вийшли до іншого опорного пункту. Там нас зустріли десантники «Золотий», «Сеня» та «Вадюха». На війні вони майже рік. Бійці знають тут кожен кущ та дерево, ворожі вогневі точки і найбільш ймовірні місця прориву. Тому в бою можуть замінити один одного.
Девіз «Ніхто крім нас!» для блакитних беретів з «81-ї» – не просто слова. Більшість з них бувалі та загартовані воїни, є чимало «кіборгів». Левова частка починала воювати у добровольчих підрозділах, а згодом перейшла до лав українського десанту. Тут люди різного віку та професій. Наприклад, головний сержант взводу Петро Святецький – відомий режисер. Він зняв ток-шоу «Міняю жінку», «На валізах», «Орел і Решка. Шопінг». На війні Петро більше року, пройшов з боями Піски, аеропорт та Опитне. А замкомроти з позивним «Воєнрук» – 25 років був шкільним учителем предмету «Захист Вітчизни». Будучи пенсіонером, він добровольцем пішов до війська. І таких мотивованих патріотів тут майже сто відсотків.
…Покидаючи «нулі» під самісіньким аеропортом, за кілька метрів від нас просвистів постріл від СПГ та знову вдарили кулемети… За час перезарядки, ми встигли перебігти до нашого позашляховика. Дославши патрони в патронники, на повній швидкості помчали до КСП підрозділу.
На останок, ми побажали захисникам України щастя, здоров’я, удачі та мирного неба в новому 2016 році.
Валентин ШЕВЧЕНКО

https://www.facebook.com/ato.news/posts/1119265828084..


Посилання
www.facebook.com

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *