Меркель у новорічному привітанні: біженці – це можливість

Меркель у новорічному привітанні: біженці – це можливість

  • 31 грудня 2015


EPA

Поздоровлення Ангели Меркель транслюватимуть у четвер увечері, однак його текст уже опублікували в інтернеті

Канцлер Німеччини Ангела Меркель використає своє новорічне вітання, аби закликати німців побачити у напливі біженців до їхньої країни можливість для майбутнього.

“Для нас важливо не дозволяти собі бути розділеними”, – звучить її засторога проти підтримки ксенофобських груп.

Цього року Німеччина прийняла понад мільйон шукачів притулку. Це набагато більше, ніж будь-яка інша європейська країна.

Записане напередодні новорічне привітання канцлера транслюватиметься увечері в четвер, однак його текст оприлюднили заздалегідь.

Раніше глава Агентства ООН у справах біженців розкритикував те, як Європа відреагувала на міграційну кризу.

Антоніо Гутерреш сказав ВВС, що ЄС був і є “повністю неготовим” до прибуття.

Понад мільйон біженців та мігрантів з початку 2015 року прибули до Європи морем. Крім того, кордони країн ЄС перетнули чимало людей з балканських держав.

“Ненависть у серцях”

У новорічному привітанні, яке транслюватиметься у четвер увечері, пані Меркель визнає, що минулий рік був складним, однак повторює фразу, яку вона не раз використовувала раніше: “Wir schaffen es” – “Ми можемо це зробити”.

Канцлер застерігає, що інтеграція новоприбулих мігрантів забере “час, сили та гроші”.

“Я переконана, що правильне вирішення завдань, які поставили перед нами прибуття і інтеграція такої великої кількості людей, сьогодні принесе нам можливості завтра”, – каже вона.

AP

Понад мільйон мігрантів прибули морем до Європи у 2015 році

Пані Меркель не називає у своєму зверненні PEGIDA (німецького руху “Патріотичні європейці проти ісламізації Заходу”. – Ред.), який провів потужні “антиісламізаційні” мітинги у Німеччині, але закликає німців не підтримувати “тих, хто з холодом чи навіть з ненавистю в серцях забирають у інших право називатися німцями і прагнуть маргіналізувати інших”.

Міграційна криза призвела до напруження відносин між країнами-членами ЄС: деякі з них запровадили тимчасовий паспортний контроль на своїх кордонах, незважаючи на принцип вільного пересування людей всередині Союзу.

Критикуючи реакцію ЄС на кризу пан Гутерреш, який йде з посади Верховного комісара ООН у справах біженців після десяти років, проведених на цій посаді, каже, що поділи в Європі призвели до того, що його члени не змогли діяти.

“Уперше біженці та інші мігранти прийшли до Європи у таких значних кількостях, і Європа була абсолютно неготовою до цього. Причому не тільки неготової тоді, але й неготовою зараз. Вона була не готовою діяти спільно”, – заявив він.

Замість цього, додав пан Гутерреш, країни захищали власні інтереси, перешкоджаючи мігрантам перетнути свої кордони через запровадження жорстких законів.

Угорщина, Австрія та Словенія почали будувати паркани вздовж своїх кордонів, аби впоратися з тисячами мігрантів, які хочуть їх перетнути.

Тим часом пропозиція датської влади використовувати активи шукачів притулку для того, щоб оплачувати їхнє перебування у країні стикнулася з різкою критикою.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *