Виконуючи обіцяне на Майдані

Автор: Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт

Посол США Джеффрі Пайєтт біля меморіалу Небесній сотні, січень 2014 року

Через два роки після Революції гідності, керівництво України, за спонукання активного і свідомого громадянського суспільства, розпочало впровадження  складних політичних і економічних реформ, аби наблизити Україну до обраного нею європейського майбутнього. Воно зробило це, стикнувшись віч-на-віч із штучно створеним Кремлем конфліктом на Сході, а також із злидарською економікою, успадкованою від епохи Януковича, роблячи все, що було досягнуто протягом останніх двох років, ще більш надихаючим.

Зміни не відбуваються легко; довелося багато чого принести в жертву. Як сказав віце-президент США Байден під час свого візиту, щоб вшанувати пам’ять тих, хто віддав так багато – в першу чергу на Майдані, а потім в Донбасі – кожен з нас зобов’язаний відповісти на виклик історії, аби допомогти побудувати єдину, демократичну Україну. Найкращим пам’ятником Небесній сотні –  – це Україна, вільна від корупції, кумівства та клептократії. Україна з тісними зв’язками з Європою, які створюють нові умови для зростання і  дають змогу новому поколінню  реалізувати подарований їм Богом потенціал.

У повсякденній політиці і бюрократичній боротьбі за економічну реформу, легко розгубитися серед дрібниць. Але в такі часи, важливо, щоб наш погляд залишався зосередженим на тезах головному – на тенденціях, а не заголовках новин. Треба визнати, що зміни відбуваються, і прогрес є, будь то в Раді, Національному банку, поліції, або в реформованому Нафтогазі. Насправді, цей прогрес найбільший, ніж будь-коли в історії України.

Протягом останніх двох років Україна провела успішні президентські, парламентські і місцеві вибори, відповідно до міжнародних норм. Ви дотримуєтеся вимог програми МВФ. Ваша валюта стабілізувалася і ви провели реструктуризацію своїх резервів. Ви наполегливо працювали над відновленням довіри до України з боку міжнародної фінансової спільноти. В Україні з’явилась нова, доброчесна національна поліція, яка отримала найцінніший актив з усіх – довіру населення. Ви домоглися прогресу в області децентралізації – розширення можливостей місцевих громад для поліпшення якості послуг громадянам. Повертається економічне зростання, і новостворена Зона вільної торгівлі з Європейським Союзом відкриває нові захопливі можливості для реалізації невикористаного економічного потенціалу України.

Ми всі згодні, що можна і потрібно зробити більше, особливо в області боротьби з корупцією. Але прогрес останніх двох років показує, що Україна змінюється. На Майдані і далі ви показали всьому світу, що, коли українці тримаються разом, жоден клептократ, жоден олігарх, або жодна іноземна сила не може зупинити вас.

Створивши відкритий демократичний уряд, який проводить реформи і дійсно служить народу, керівництво України зможе показати світу, що повернення до минулого не буде. Ось заради чого тисячі людей стояли на Майдані. Ось за що віддали свої життя герої Небесної сотні і тисячі тих, хто загинули, захищаючи свою країну від невідступного російського агресора. Їх жертва – ваш борг.

У дусі Майдану керівництву України слід поставити інтереси українського народу вище вузько партійних і особистих інтересів. Вони можуть скористатися цією можливістю і допомогти Україні по праву зайняти своє місце серед вільних, демократичних, західних націй. Це майбутнє, якого український народ хоче і на яке заслуговує. І це найкращий спосіб вшанувати надії, мрії та пам’ять тих, кров і відвага котрих дали Україні ще один шанс на свободу.


Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *