Витребування справ до НАБУ є прямою нормою закону, якої дотримуються усі правоохоронні органи, окрім ГПУ – А.Ситник

У відповідь на заяву, розповсюджену Генеральною прокуратурою України у четвер, 10 березня, щодо невідповідності практики витребування кримінальних проваджень від ГПУ для подальшого розслідування в НАБУ, звертаємо увагу на наступну інформацію.

Згідно пункту 2  ч. 1 ст. 17 Закону «Про Національне антикорупційне бюро України» НАБУ має право за рішенням Директора Національного бюро, погодженим з Антикорупційним прокурором, витребовувати від інших правоохоронних органів оперативно-розшукові справи та кримінальні провадження, що стосуються кримінальних правопорушень, віднесених законом до підслідності Національного бюро, та інших кримінальних правопорушень, які не відносяться до його підслідності, але можуть бути використані з метою попередження, виявлення, припинення та розкриття кримінальних правопорушень, віднесених законом до його підслідності.

 Водночас  ч. 2 ст. 1 Кримінального Процесуального Кодексу України визначає, що «кримінальне процесуальне законодавство України складається з відповідних положень Конституції України, міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, цього Кодексу та інших законів України».

Таким чином, ст. 17 Закону про НАБУ є частиною кримінально-процесуального законодавства, а відтак – законною підставою для витребування проваджень згідно визначеної у ній процедури.

«Я закликаю колег із ГПУ  припинити обмін тлумаченнями норм законодавства, які насправді не допускають подвійного тлумачення, та просто виконувати пряму норму Закону, як це роблять інші правоохоронні органи. Не варто витрачати дорогоцінний час на казуїстику, коли необхідні конкретні рішучі кроки з подолання та протидії корупції», – зауважив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник.

Фото: http://tyzhden.ua

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *