Американський фолк-гурт в Україні: інтерв’ю з «Лорою Кортезі і Данс Кардз»

Автор посту: Леся Трачук, Відділ преси, освіти та культури Посольства США

«Лора Кортезі і Данс Кардз» у Києві, клуб Атлас, березень 2016 року

1-6 березня Україну відвідав американський фолк-гурт із Бостону, штат Массачусетс, «Лора Кортезі і Данс Кардз». Концерти групи відбулися у Харкові і Києві. Крім концертів, музиканти провели майстер-класи та презентації американської фолк-музики.

Лідер гурту Лора Кортезі поділилася з нами своїм думками та враженнями щодо гастрольного туру Україною.

Чому ви вирішили приїхати з концертами до України?

«Лора Кортезі і Данс Кардз» у Києві, клуб Атлас, березень 2016 року

Ми беремо участь у гастрольному турі кількома країнами, організованого програмою «Американська музика за кордоном» за підтримки Державного Департаменту США.
Протягом багатьох років за цією програмою велика кількість американських музикантів відвідала багато країн по всьому світу. Музиканти беруть участь у цій програмі на конкурсній основі. Спочатку проходить відкрите прослуховування. У цьому році заявки на участь у програмі подали понад 400 гуртів. Для наступного «живого прослуховування» обирають меншу кількість учасників, а в фінал потрапляють лише 10 музичних колективів. Програма «Американська музика за кордоном» співпрацює з посольствами по всьому світу, щоб визначити, які групи мають відвідати ту чи іншу країну, в залежності від того, що вони можуть запропонувати місцевій аудиторії. В рамках цієї поїздки, ми вже побували в Естонії і Греції. Цього тижня ми тут, в Україні, а потім збираємося з концертами в Чорногорію.

Які ваші враження від українців, з якими вже встигли зустрітися?

«Лора Кортезі і Данс Кардз» у Києві, клуб Атлас, березень 2016 року

У нас була неймовірна ніч в Харкові [гурт виступив у приміщенні вільного  простору “Фабрика”, зала якого була заповнена вщент] Мабуть, там зібралася найкраща публіка, яку ми бачили протягом всього туру. З самої першої пісні слухачі аплодували. Гадаю, що 70%  були студентами, чи школярами, і це пояснює їх ентузіазм і захопленість, але насправді всі, хто був в залі, співали разом з нами. Був навіть один хлопець, який на наш заклик: «Чи хтось хоче потанцювати?» встав, і почав дуже гарно танцювати. Це було чудово.

Ми також провели майстер-клас і прес-конференцію в Національній академії мистецтв у Харкові. Було багато запитань щодо музичної освіти в Штатах. І в нас була чудова можливість розказати по це, а також про те, що кожне місце відрізняється, кожен штат відрізняється, кожне місто відрізняється, і кожен індивідуальний досвід відрізняється. Нас також запитували про те, як це бути незалежним музикантом, і як заробляти на життя власною справою. Ми також говорили про коріння музики Аппалачі, яку ми граємо. Це суміш шотландської скрипкової музики 17-го століття і африканської музики, які з часом об’єдналися в один музичний напрямок у США.

Ми також зустріли викладача-майстра гри на балалайці. Поспілкувалися і заграли разом, і це було дуже жваво. Він знав декілька мелодій у стилі блуграс, тому нам з ним було весело.

Можете описати свою музику у трьох словах?

Інді. Камерна. Фолк.

Ви знаєте українських музикантів, співаків композиторів? Можливо, у вас є улюблені?

До того, як ми приїхали в Україну, ми дуже мало знали про українську музику. І коли ми готувалися до поїздки, ми шукали українські композиції онлайн. І так натрапили на Червону Руту. Це весела, позитивна пісня, яка має багато різних версій. Ми її ще не вивчили, але вона вже припала нам до душі.


Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *