Відкриті дані для покращення перспектив українського суспільства

Автор: Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт

Демо-день Інкубатора відкритих даних «1991», квітень 2016 року

Минулої п’ятниці мені випала нагода відвідати Демо-день Інкубатора відкритих даних «1991» (1991 Open Data Incubator) у приміщенні бізнес-центру «Євразія». Ця подія стала одним із найсильніших моїх цьогорічних вражень і, безперечно, була головною подією минулого тижня. Інкубатор відкритих даних, заснований неймовірно талановитим Денисом Гурським, об’єднав команди з усієї України для участі у супер-інтенсивній шеститижневій програмі розробки рішень відкритих даних для їх застосування у різних галузях. Цього року 14 команд з Дніпропетровська, Харкова, Києва, Львова й Одеси разом складали плани відкритих даних для сільського господарства, енергоефективності, громадської безпеки, боротьби з корупцією, транспортної галузі. Звичайно, найкращою частиною програми був кінець Демо-дня, оскільки саме тоді можна було дізнатися про те, що придумали команди. І, як завжди, спостереження за динамічними і талановитими фахівцями з технологій надзвичайно надихало. Я дуже вдячний Денисові й Western NIS Enterprise Fund, що діє за підтримки США (а також Microsoft-Україна, в приміщенні якого відбувся Демо-день), за можливість проведення цього заходу, присвяченого проблемі відкритих даних.

Демо-день Інкубатора відкритих даних «1991»

Iнкубатор відкритих даних «1991» є потужним прикладом того, як інноваційна економіка може призводити до прогресивних змін не тільки в бізнесі, а й в усьому суспільстві. Я родом з Каліфорнії, отже, я – технологічний оптиміст. Я спостерігав надзвичайно важливий, трансформаційний вплив технологій протягом близько тридцяти років мого професійного життя. Кожні пару років я намагаюся приїхати в Силіконову долину на день або два, щоб поговорити з людьми, які там живуть, і це завжди  нагадує мені про те, як швидко змінюється світ. Там можна зустріти людей, які мають безмежну уяву і які абсолютно віддані ідеї використання технологій, щоб зробити наш світ кращим. Сьогодні Україна рухається у такому самому темпі, і мені дуже кортить побачити, до чого це призведе.

Демо-день Інкубатора відкритих даних «1991», квітень 2016 року

Відкриті дані – це яскравий приклад багатоцільового підходу, який має переваги в багатьох сферах – у боротьбі з корупцією, впровадженні інновацій, стимуляції економічного зростання, – про все це я почув у розмовах із представниками проектів Інкубатора минулої п’ятниці. Мені було цікаво послухати про AgroMonitor та AgriEye, де новатори використовують інформацію для модернізації та підвищення технологічного рівня сільського господарства, важливої частини економіки України з величезним потенціалом. Мені, оскільки я багато подорожую Україною і провів багато часу на українських дорогах, було цікаво дізнатися про Navizor – навігаційні рішення на основі відкритих даних. Все це приклади того, як технології можуть трансформувати традиційні бізнесові процеси таким чином, щоб створити нові послуги, сприяти економічному зростанню, покращити якість життя.

Україна має все необхідне для того, щоб пройти через фундаментальні перетворення можливостей в економічній площині, в основі яких лежать відкриті дані та інновації, такі самі перетворення, що їх ми бачили в інших країнах. У вас є талановиті і висококваліфіковані інженери й технологи. У вас є екстраординарна ДНК для творчості та інновацій. І у вас є національне прагнення до демократії і сильне громадянське суспільство, яке є незамінним компонентом потужної інноваційної економіки.

Тоді як неймовірно талановиті технологи України розвиватимуть цю інноваційну економіку, Сполучені Штати й надалі будуть вашим сильним партнером. Не зупиняйтеся – ви створюєте майбутнє.

 


Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *