В Остраві відкрилося «консульство ДНР». Люди протестують

У четвер 1 вересня 2016 р. в місті Острава (Чехія) відкрився представницький центр самопроголошеної «Донецької Народної Республіки». Центр очолює Нела Ліскова, яка називає себе «позаштатним консулом».

На думку Міністерства закордонних справ Чехії, центр не можна вважати дипломатичним представництвом, оскільки Чеська Республіка не визнає існування «ДНР». З тієї ж причини на території країни не можуть діяти ніякі «позаштатні консули» цього самопроголошеного утворення. МЗС заявило, що звернеться до Остравського крайового суду з вимогою розпустити громадську організацію, що стоїть за відкриттям представницького центру сепаратистів.

На демонстрацію проти відкриття центру зібралося з десяток активістів з групи «Капутін». «Це – піар-акція та фарс російської пропаганди. Якщо в нашій країні створюються консульства неіснуючих держав, що виникли шляхом насильства та окупації, якщо такі речі не тільки вихваляють, але ще й запрошують чеських парламентаріїв, і це не викликає ніякої реакції, – це ганьба для чеської держави, демократичні інститути якої не справляються зі своєю функцією», – заявив один з протестувальників, Отакар ван Ґемунд.

Факт невтручання поліції він вважає помилкою: «Це ж просто в голові не вкладається, що в нашій країні якась дама може оголосити себе позаштатним консулом. Якщо хтось випустить щось подібне з вуст, заграючи з таким званням, у будь-якій нормальній країні його давно вже викликали б у поліцію на допит, і сьогоднішньої події просто не було б».

Ліскова повідомила журналістам, що в минулому не раз відвідувала «ДНР», і місцевий озброєний конфлікт її особисто глибоко сколихнув. «Під час моїх поїздок ми встановили двосторонні зв’язки з урядом ДНР та після тривалих переговорів дійшли спільного висновку – розширювати наше співробітництво, зміцнюючи в такий спосіб взаємини між Чеською Республікою та Донецькою Народною Республікою», – відзначила Ліскова, кількаразово підкресливши, що підтримує незалежність та суверенітет «ДНР». Будь-яку підтримку тероризму заперечує.

«Хочу наголосити на тому, що представницький центр ДНР не має та ніколи не матиме нічого спільного з підтримкою тероризму – чого не можна сказати про інтереси нашого уряду, якщо враховувати його іміграційну політику», – заявила Ліскова.

«Я твердо вірю, що рано чи пізно її визнають»

Нела Ліскова

Ліскова усвідомлює, що «ДНР» не є визнаною державою. «Я твердо вірю, що рано чи пізно її визнають», – заявила вона, додавши, що ЗМІ надають громадянам Чехії тенденційну інформацію. Ліскова – колишній соціал-демократ. У минулому була одним з ініціаторів збору підписів за призупинення діяльності Чеської соціал-демократичної партії, що на той час входила до складу урядової коаліції. Крім того, балотувалася на місцевих виборах від групи LEV 21.

Міністр закордонних справ Чехії Лубомір Заоралек (Lubomír Zaorálek) побоюється, що відкриття «консульства» може мати негативні дипломатичні наслідки. «Міністерство вже наразі розглядає питання, як вирішити ситуацію. Включаючи можливість припинення діяльності відповідного об’єднання громадян», – написав міністр МЗС у листі депутату Європарламенту Яроміру Штєтіні (Jaromír Štětina).

«Намагання виступати в якості позаштатного консула «ДНР» у Чеській Республіці є недопустимим, і пані Лісковій вже надіслано офіційного листа з вимогою негайно втриматись від користування цим визначенням, а також не називати себе ніякими іншими титулами, посадами та званнями», – продовжує Заоралек, натякаючи на те, що це може потягти за собою дипломатичні проблеми, оскільки «ДНР» ніхто в світі не визнає.

Автор: Лукаш Прхал

Джерело: Aktuálně.cz

Відео: iDNES.cz

Переклад: Сватослав Щиголь

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *