Київські забудови: столичні махінації

Забудовник Тигов через махінації знятий з посади голови райради

16 березня 2016 року Києво-Святошинська районна рада VII скликання обрала новим головою Олександра Тигова. Правда ще тоді усі знали його як забудовника, який звів на території району масштабний житловий комплекс «Петрівський квартал». Тим не менш, цьому представнику бізнесу вдалося завоювати довіру громади і депутатів. А дарма! За недовгий період свого головування Тигов створив для району більше проблем, ніж вирішив.
І вже 27 вересня 2016 року депутати Києво-Святошинської райради гідно оцінили бізнес-підхід «управлінця» Тигова – 26 обранців з усіх політичних сил і фракцій проголосували за відставку Олександра Тигова та обрали собі нового голову – Вадима Гедульянова.
Відставка Тигова супроводжувалася безліччю претензій з боку депутатів: жодних покладених на нього обов’язків як голови він не виконував, замість підтримувати курс Президента, вирішував свої бізнесові питання.

Незадовго до цього Олександр Олександрович вже вдруге невдало спробував втілити давню мрію – стати нардепом. Балотуватися вирішив на проміжних виборах народних депутатів у Дніпрі. Якраз тоді гостро постало питання закриття Тарасівського сміттєзвалища – найболючішого питання для громади району. Та через напружений графік передвиборчої кампанії пан Тигов боровся із проблемою за допомогою постів у фейсбуці – писав він там і про сміттєперероблювальний завод, і про громадські обговорення, і про інвестора, якого знайшов. Як наслідок – нічого із площини віртуальної в площину реальну не трансформувалося. Забув, мабуть.

Ще однією глобальною проблемою для району були жахливі умови праці співробітників управління соцзахисту – приміщення, яке є комунальним майном райради, не ремонтували десятки років. На сьогодні ці люди мають величезне навантаження, лише офіційно зареєстрованих переселенців у районі понад шість тисяч. Неукомплектованість штату – 50%. Тому цього року Києво-Святошинська райдержадміністрація подала пропозицію по виділенню коштів на цей об’єкт, рада проголосувала, кошти виділили, ремонт мав вже завершитися. Та віз і нині там, як кажуть. Олександр Тигов, вочевидь, не мав часу проконтролювати цей процес через вибори, численні конференції та концерти. Кошти навіть не освоєні, працівники соцзахисту, які і так працюють за мізерну зарплату, мерзнутимуть ще одну зиму.

Зате якості забудовника Тигов проявляв себе регулярно. «Знести військкомат! Збудувати висотку», – одна із найгеніальніших пропозицій Олександра Олександровича в часи війни. Згодом виявилося, він ще й землю прикупив на підставну особу у Петропавлівській Борщагівці під лісом і навіть вже встановив вагончик для будівельників, намагаючись розпочати нове будівництво. Та пильні жителі відреагували моментально – історичні дуби вирубати не дали. Цікаво, що Тигов одразу ж увійшов в образ добропорядного громадянина і вийшов на зв`язок з активістами, обіцяючи, що взагалі заборонить вирубку лісів на території району. І знову фікція. Активісти одразу повідомили районним депутатам про ситуацію, зазначивши, що будівництво житлового комплексу призведе до знищення зелених насаджень та обмеження виходу для місцевих мешканців до озера. Приємно, що дещо в країні таки змінюється – колеги-депутати в долю не вступили, за відставку проголосували. Тигов, звичайно, заперечує, відставку не визнає… Мабуть, не звик до того, що совість не в кожного має ціну.

Що ж до «Петрівського кварталу», то історія надприбуткового проекту ще не завершена. Державна екологічна інспекція України встановила розмір збитків, заподіяних державі «Петрівським кварталом» внаслідок засмічення земельної ділянки. Мова йде про суму близько 29 мільйонів гривень. У чиїй кишені лишилися ці кошти і на що вони пішли – здогадатися не важко. При цьому сам житловий комплекс має безліч проблем, які виникли в результаті недобросовісного будівництва. Мешканці ЖК неодноразово зверталися щодо відсутності централізованої каналізації. На сьогодні це питання не вирішене, машини викачують все з вигрібних ям, відповідно стоїть страшенний сморід, санітарно-епідеміологічна ситуація на грані катастрофи. А Тигов, користуючись депутатським мандатом, продовжує прикривати махінації власного бізнесу.

І у підсумку своєї кар’єри як голови райради йому таки вдалося вразити винахідливістю – при свідках під час святкування Дня міста у Вишневому під сценою просто з кишені пан Олександр роздавав стодоларові купюри. Чому б і ні – гроші ж є. Питання лише в тому, за які послуги давалася така щедра винагорода. Тож, можна сміливо сказати, що такого голови ради Києво-Святошинський район ще не знав.

Та є і приємні моменти. Очолив раду Вадим Гедульянов – молодий, перспективний, без бізнесу. У районній раді він був головою бюджетної комісії. З моменту обрання проявив себе як професіонал, і що важливо – не припинив роботу зі своїми виборцями. Сам Гедульянов є представником БПП і балотувався від Боярки. Його висунули та підтримали депутати усіх політичних сил і фракцій. Навіть міський голова Боярки Олександр Зарубін, який прийшов підтримати свого депутата, зауважив, що раніше вони працювали в різних командах, але швидко знайшли спільну мову, бо є спільна мета – розвивати регіон.

Тож віримо, що вертикаль влади нарешті запрацює для людей. Бо у президентській команді мають бути люди, які будуть реалізовувати політику відкритості і протидіяти корупції – тільки так ми можемо говорити про відновлення довіри до влади усіх рівнів.

За матеріалами Громадської Ради Києво-Святошинського району

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *