Президент: Сьогодні оприлюднено тверді докази того, хто винний у трагедії борту МН -17




Президент Петро Порошенко наголошує, що Україна рішуча у своїх діях щодо завершення розслідування збиття літака Малайзійських авіаліній МН-17, яке сталося у липні 2014 року для притягнення до відповідальності всіх винних у трагедії. Глава держави висловив переконання, що результати попереднього розслідування Міжнародної слідчої групи, які було оголошено сьогодні, 28 вересня, надали беззаперечні докази причетності до терористичного акту Росії та її бойовиків.

«Сьогодні у цій справі Міжнародною слідчою групою поставлена крапка – вони підтверджують, що падіння літака було спричинене вибухом бойової частини, встановленої на ракеті, випущеної російським зенітно-ракетним комплексом «БУК». Доведено, що «БУК»-вбивця потрапив на нашу територію з території Російської Федерації. Після злочину, коли терористи намагалися сховати свої сліди, цей «БУК» був терміново вивезений за українсько-російський кордон», – заявив Глава держави на засіданні Ради національної безпеки і оборони України, присвяченому оборонному бюджету.

«Таким чином, є всі тверді докази того, хто скоїв цей страшний злочин і хто несе повну відповідальність за цю терористичну атаку», – наголосив Петро Порошенко.

Президент нагадав, що за ініціативою України, у тісній координації з міжнародними партнерами, був внесений проект рішення Ради безпеки ООН про створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності вбивць пасажирів рейсу МН-17 і організаторів терористичної атаки. Це питання було поставлено на голосування і підтримано всіма членами ООН, проте заблоковано Росією, констатував Глава держави.

«Весь світ має право знати хто за це несе відповідальність», – підкреслив він.

При цьому Президент наголосив, що Росії не вдалося заручитися підтримкою жодної країни для того, щоб приховати цей злочин. «Росія дуже сподівалася, що вона не буде наодинці, що хтось ще її підтримає для того, щоб підтримати цей злочин. Не вдалося і довелося засвітитися – тоді Росія скористалася правом вето щодо створення міжнародного трибуналу. Юридичною мовою це означає явку з повинною», – сказав Петро Порошенко.

Президент також нагадав про російську брехню, яка розповсюджувалася після трагедії і до останнього часу як елемент гібридної війни проти України. Зокрема, про нібито зафіксований у повітрі військовий український літак СУ-25, що наближався до боїнга, або твердження про те, що ніяких ракет у повітрі не було.

Глава держави наголосив, що така поведінка Росії не зупинила Україну і, за його дорученням, Міністерство закордонних справ та Міністерство юстиції України продовжували наполегливу роботу в напрямку розслідування цієї справи спільно з країнами, чиї громадяни стали жертвами трагедії, із застосуванням національного законодавства.

Президент зазначив, що під час його міжнародних візитів ним особисто були проведені численні міжнародні та двосторонні переговори з керівництвом Нідерландів, Малайзії, Індонезії, Австралії та інших країн. «Це підтверджує рішучість наших дій щодо притягнення до відповідальності вбивць», – заявив Глава Української держави.

«Як говорить  народна мудрість: «Правда, як сонце – її долонею не прикриєш». За цей злочин, як і за інші страшні злочини наступить відповідальність», – сказав Петро Порошенко.

Президент висловив переконання, що для успішного завершення розслідування потрібна підтримка міжнародної спільноти та співпраця з боку всіх зацікавлених країн. При цьому він висловив сподівання що будуть названі і прізвища тих, хто скоїв цей злочин і тих, хто віддавав наказ.

Глава держави подякував представникам спільної слідчої групи, яка «незалежно та об’єктивно, крок за кроком, встановлює усі обставини і усіх винних в цій страшній трагедії». Він нагадав, що представники України також беруть участь у роботі міжнародної слідчої групи.

Президент доручив МЗС, СБУ, Міноборони, Мінюсту продовжувати координацію дій для того, щоб міжнародна слідча група якнайшвидше представила світу остаточні результати розслідування з прізвищами. За його словами, далі будуть скоординовані дії щодо застосування національних судів. Крім того, не потрібно припиняти дії щодо притягнення до відповідальності винних у міжнародному суді.

«Наголошую, що на мою думку, найбільш ефективним було б створення під егідою РБ ООН механізму притягнення до відповідальності винних у цій катастрофі», – сказав Президент.

Петро Порошенко також наголосив, що постійно потрібно привертати увагу і демонструвати нашу рішучість у цьому напрямку.

в

Відео

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *