Сенат подолав вето Обами на законопроект про позови жертв 9/11 до Ер-Ріяду

Верхня палата Конгресу США переважною більшістю голосів подолала вето, накладене президентом Бараком Обамою на законопроект про позови до Ер-Ріяду жертв терористичних атак на США 11 вересня, 2001 року.

За повідомленням інформагентства Reuters, 97 сенаторів проголосували проти президентського вето. Один сенатор виступив на підтримку – лідер демократичної меншості в Сенаті Гаррі Рід. Участі в голосуванні не брали кандидат у віце-президенти від Демократичної партії Тім Кейн та екс-кандидат у президенти США Берні Сандерс.

Ще сьогодні в цій справі має голосувати Палата представників. Якщо дві третини членів нижньої палати Конгресу підтримують «Закон про правосуддя проти спонсорів тероризму», це буде вперше, що американським законодавцям вдалося подолати вето президента Обами за весь його восьмирічний термін при владі.

Документ дозволяє сім’ям загиблих у терактах 2001 року подавати в суд на Саудівську Аравію.

На думку Обами, такий закон зашкодить національним інтересам США.

Президент Обама 23 вересня наклав вето на законопроект, згідно з яким сім’ї загиблих в результаті терактів 11 вересня 2001 року могли через суди в Сполучених Штатах пред’являти позови до уряду Саудівської Аравії.

Раніше обидві палати американського Конгресу схвалила це законодавство, відправлене на підпис Обамі напередодні 15-ї річниці терактів у Нью-Йорку, Вашингтоні і Пенсільванії, що забрали життя близько 3 000 людей.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *