Сьогодні у Києві Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) оголосило перші …

Сьогодні у Києві Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) оголосило перші 25 громад, що залучені до нової програми USAID DOBRE. Програма допоможе громадам поліпшити якість державних послуг, пожвавити місцеву економіку і пришвидшити розвиток.

Я сам 8 років був представником міської влади і завжди хотів створити систему, яка б дала місцевим громадам повноваження, ресурси і відповідальність. Коли я прийшов у 2014 році у центральну владу, пам’ятаю, мало хто вірив в успіх децентралізації. Але я вдячний всім, хто повірив у це, і зараз, два роки потому, ми бачимо – реформа працює. Ми маємо повноцінну фінансову децентралізацію, місцеві бюджети зросли на 34 млрд. грн. В Україні існують і інші фінансові інструменти: Державний фонд регіонального розвитку, який нарешті розподіляється чесно, окремі субвенції для об’єднаних громад, які цього року закладені у розмірі 1 млрд грн, а у наступному – 1,5 млрд. грн. Ми змінили саму систему бюджетоутворення – громади автоматично отримують кошти на власні рахунки і можуть їх використовувати.

Я завжди стверджував, що не може центральна влада краще знати, де будинок будувати і дорогу ремонтувати. Це питання місцевого рівня і має там вирішуватися. Тому крім ресурсів перерозподілені і повноваження – земельні, будівельні, щодо реєстрації бізнесу, тощо. Реформа триває. Зараз ми надаватимемо новий імпульс і динаміку змінам – нові інструменти і нові рішення дозволять нам йти вперед до успіху.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *