Світові ЗМІ: Українські ракети оминуть окупований Крим, заспокоюючи Росію

Світова преса активно висвітлює ракетні випробування, що їх Україна здійснює на півдні неподалік Криму 1–2 грудня. Факт того, що українські ракети не будуть літати в безпосередній близькості з повітряним простором над анексованим Росією Кримом, сприймається як заспокійливий крок. Також є статті, в яких стверджується, що можливе відкладення безвізового режиму з ЄС для громадян України буде означати поглиблене розчарування багатьох українців, проєвропейська налаштованість яких є дуже важливою для просування реформ у самій Україні.

Агентство Reuters у статті про українські військові навчання із запуском ракет зазначає, що під час дводенних навчань, які почались у четвер, ракети уникатимуть повітряного простору над Кримом, прибираючи можливу конфронтацію з Росією, яка анексувала півострів в 2014 році.

Повідомлення про ракетні випробування розлютили Кремль, спонукавши його привести сили протиповітряної оборони у стан підвищеної бойової готовності і вивести на маневри кораблі в Чорне море, зазначає агенція.

«Суперечка позначила свіжу ескалацію напруги між сусідами, які свого часу були союзниками, і відносини між якими було зруйновано російським захопленням Криму та підтримкою проросійських сепаратистів, які воюють в Східній Україні», – зазначає Reuters.

Агентство цитує українського військового представника Володимира Крижанівського, який сказав, що навчання, які відбуваються в Херсонській області неподалік Криму, проводяться у відповідності з міжнародними нормами.

Навчання відбуваються принаймні у 30 кілометрах від повітряного простору над Кримом, тому було «неправильно дорікати Україні, сказав він.

Спочатку Москва, веде далі агентство, відреагувала на плановані випробування ракет, привівши свої наземні та морські системи протиповітряної оборони до підвищеної бойової готовності, а російські військові звинувачували Україну в «створення нервової ситуації».

Україна каже, що метою випробувань є посилення її оборонних потужностей. Агентство нагадує, що сама Росія провела широкомасштабні маневри в південному військовому окрузі у вересні, включно з територією Криму.

Брюссельське видання Politico.eu теж пише про запуски Україною ракет поблизу Криму, нагадуючи, що «Кремль погрожував збивати українські ракети».

«Останнє загострення відбувається після арешту нібито українського шпигуна Росією та звинувачень з боку Москви, що двоє її військовослужбовців були викрадені в регіоні», – пише видання.

Київ та Захід наполягають на тому, що Росія незаконно анексувала Крим у березні 2014 року і українські лідери кажуть, що Москва підтримує бойовиків на сході України, результатом чого є війна, яка триває вже 31 місяць, зазначає Politico.

Видання цитує президента Петра Порошенка, який у четвер заначив, що ракетні випробування здійснюються, незважаючи на Москву, написавши в Твіттері: «Нас ніхто не зупинить, ми будемо діяти в інтересах українського народу! Вже зараз надійшли перші повідомлення про успішні пуски ракет».

Відомий європейський експерт з питань України Ґвендолін Сассе пише на сайті аналітичного центру «Карнеґі-Європа» на тему надання Україні безвізового режиму з ЄС.

Вона зазначає, що після саміту ЄС-Україна 24 листопада графік отримання «безвізу» Україною залишається неясним.

«Процес нині сягнув межі, коли затримка в імплементації принесла б політичні втрати – як в Україні, так і для відносин України з ЄС», – йдеться в статті.

Питання безвізового режиму набула нагальності після Євромайдану і має практичне та символічне значення для українців, а також є досить успішним чинником зовнішнього тиску для проведення реформ Україною, пише автор, нагадуючи, що великі кроки Києва в подоланні корупції були прив’язані до візової лібералізації – зокрема система електронного декларування статків посадовцями.

Як очікується, українські громадяни з біометричними паспортами отримали б безвізовий доступ до Шенгенської зони ЄС на 90 днів протягом 180-денного періоду. Безвізовий режим не дає права на роботу в ЄС, а слугуватиме туризму та родинним відвідинам. «Невідомим з цієї схеми є кількість людей, які перебуватимуть довшого від визначеного терміну», – пише авторка.

Але в разі ймовірного відкладення візової лібералізації, ЄС нині ризикує втратити підтримку проєвропейськи налаштованих українців, що є дуже важливими для просування реформ. «Вже існує значне розчарування в українському суспільстві щодо невиконаних обіцянок Євромайдану», – читаємо на сайті Центру «Карнеґі-Європа».

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *