Марина Порошенко відвідала фінальний етап конкурсу «Людина без кордонів» у Польщі




В ході офіційного візиту Президента України до Республіки Польща Дружина Глави держави Марина Порошенко взяла участь в урочистостях з нагоди нагородження лауреатів ХІІІ конкурсу «Людина без кордонів», який відбувся напередодні Міжнародного дня людей з інвалідністю. Захід  проходить під патронатом Дружини Президента Польщі Агати Корнхаузер-Дуди.

Марина Порошенко також провела зустріч з Міністром національної освіти Республіки Польща Анною Залевською та обговорила польський досвід запровадження інклюзивної освіти. Дружина Президента відвідала відкриття виставки «Шукаю, Господи, твоє обличчя (Пс. 27) Ікона в українсько-польському діалозі».

Починаючи з 2003 року конкурс «Людина без кордонів» традиційно проводиться для людей з інвалідністю, чия соціальна активність та позиціонування себе в соціумі є прикладом і джерелом мотивації для подолання бар’єрів у повсякденному житті. За всю історію існування проекту 69 осіб отримали іменний приз – статуетку чи заохочувальні премії. Цього року Марина Порошенко долучилася до привітань та вручила спеціальну нагороду для багаторазової чемпіонки світу й золотої призерки Паралімпійських Ігор Наталії Партики, яку від імені спортсменки отримав тренер польської національної паралімпійської збірної Лукаш Шеліга.  

Дружина Президента України наголосила, що здобутки цих людей з надзвичайною силою духу породжують гордість та вселяють віру у власні сили в серця мільйонів людей. «Ми маємо поважати та сприймати те, що всі ми різні – але рівні. І саме такі цінності демонструє Європа і, зокрема польський народ. Я щиро вірю у нашу велику силу творити спільне європейське майбутнє», – сказала Марина Порошенко.

На зустрічі з Міністром національної освіти Республіки Польща Дружина Глави Української держави ознайомила Анну Залевську з власною соціальною програмою «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації» та науково-педагогічним експериментальним проектом по запровадженню інклюзії в Україні. Сторони також обговорили польський досвід у цьому питанні. Зокрема, розібрали алгоритм розподілу освітньої субвенції для дітей з інвалідністю, які навчаються у загальноосвітніх закладах, проаналізували особливості розробки індивідуальних програм розвитку дитини по нозологіям та розглянули перелік додаткових послуг, які надаються дітям з інвалідністю в інклюзивній школі.

Разом із пані Агатою Корнхаузен-Дудою пані Марина Порошенко  оглянули експозицію виставки ікон у Музеї Єпископату, де представлені досягнення трьох іконографічних пленерів українських та польських іконописців як символ зміцнення українсько-польських відносин та обмін досвідом між творцями сакрального мистецтва.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *