Рішення Єврокомісії, яке відкриває можливість «Газпрому» збільшити обсяги поставок газу до Європи в обхід України, має бути переглянуте – Спільна заява Президентів України та Польщі




Президент України  Петро Порошенко та Президент Республіки Польща Анджей Дуда ухвалили Спільну заяву, в якій закликали переглянути рішення Європейської Комісії, яке відкриває можливість для «Газпрому» збільшити обсяги поставок газу до Європи в обхід України.   

«Україна та Республіка Польща були вражені рішенням Європейської Комісії від 28 жовтня 2016 року, яке відкриває можливість для «Газпрому» збільшити обсяги поставок газу до Європи в обхід України. Зміст і процедура ухвалення цього рішення здатні порушити взаємні зобов’язання у рамках Договору про заснування Енергетичного Співтовариства», – наголошується у Спільній заяві Президентів України та Республіки Польща, прийнятій у Варшаві, в рамках офіційного візиту Глави Української держави до цієї країни.    

«Рішення суперечить санкційній політиці ЄС, оскільки стимулює додаткові грошові надходження до Російської Федерації, одночасно обмежуючи прибутки України від транзиту газу», – підкреслили Президенти.     

«Ми вважаємо, що це рішення має бути переглянуте, хоча і розуміємо, яким складним та болючим кроком це може бути», – зазначено в документі.   

Президенти країн вказали, що це рішення не відповідає правилам і принципам Енергетичного Співтовариства та суперечить досягненню фундаментальної мети організації – об’єднанню енергетично незалежної Європи. Воно підриває принцип, що міститься у Договорі про заснування Енергетичного Співтовариства, та правила конкуренції.

У заяві також наголошується, що таке рішення порушує положення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також дух політичної асоціації та поглибленої і всеохоплюючої економічної інтеграції.

«Рішення Комісії щодо газопроводу OPAL підриває стратегію енергетичної безпеки ЄС, створює загрозу для енергетичної безпеки країн Центральної та Східної Європи, які залежать від газопостачань з одного джерела, а також перешкоджатиме створенню ефективного Енергетичного Союзу в Європі, метою якого є зменшення залежності від постачань російського газу, диверсифікація джерел і маршрутів газопостачань, а також дотримання спільної позиції на переговорах з третіми країнами – постачальниками енергоносіїв», – заявили Президенти України та Польщі.

Глави держав зазначили, що це рішення створює реальні ризики для безперервного постачання газу між Польщею і Україною та суттєвого переспрямування існуючих газопотоків між іншими країнами.   

«Воно поглибить поляризацію дискусій на інші теми, оскільки заохочуватиме прихильників Росії у державах-членах та інституціях ЄС. Воно порушить конкуренцію, оскільки додатково зміцнить переваги Росії: ринкові позиції Газпрому, найбільш домінуючого гравця на ринку;  можливості Газпрому маніпулювати цінами на газ для окремих країн; транзитний маршрут та джерело газопостачань», – йдеться у заяві Президентів.      

У Спільній заяві  зазначається, що це рішення також закладає підвалини для будівництва газопроводу «Північний потік – 2», результатом чого може стати руйнування газотранспортної системи України, подальше порушення правил конкуренції та значне збільшення ціни на газ для споживачів.

«У цьому контексті рішення ставить під загрозу енергетичну безпеку як ЄС, так і України, оскільки воно компрометує безпеку постачання. Рішення ставить під сумнів спроможність та готовність ЄС дотримуватися власного законодавства та протистояти російському тиску», – сказано в заяві.

Глави держав також наголосили, що оптимізуючи доступ «Газпрому» та поставок з Росії на ринок природного газу ЄС, Європейський Союз дедалі заохочуватиме Росію до деструктивних дій на внутрішньому ринку ЄС та подальшого тиску з метою просування свого політичного порядку денного з ЄС та іншими країнами, зокрема Україною. ЄС також суттєво підірве зусилля, спрямовані на диверсифікацію газопостачань, що докладаються Україною та Польщею.

ф

Офіційний візит Президента до Республіки Польща

02 Грудня 2016 – 12:21





















































































































































ф

Офіційний візит Президента до Республіки Польща

02 Грудня 2016 – 12:21



































































































Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *