Справа ОПЗ: С.Перелому взято під варту із заставою 80 млн грн. Розглядається клопотання про визначення запобіжного заходу М.Щурікову

Сьогодні рішенням слідчого  судді Солом’янського суду м.Києва обрано запобіжний захід для заступника голови правління НАК «Нафтогаз України», голови Наглядової ради  ВАТ «Одеський припортовий завод» Сергія Переломи. Рішенням суду С.Перелому взято під варту строком на 60 днів з альтернативою внесення застави в розмірі 80 млн. грн.

Його було затримано у четвер, 14 липня за підозрою в організації корупційної схеми із розтрати коштів в особливо великих розмірах під час закупівлі газу для потреб Одеського припортового заводу (ОПЗ) на користь приватних інтересів (ч.5 ст. 191 КК України – «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»).

У той же день було також затримано першого заступника директора та першого заступника голови правління ПАТ «ОПЗ» Миколу Щурікова. Незважаючи на те, що судовий розгляд клопотань детективів НАБУ та прокурорів САП  про обрання запобіжного заходу для С.Переломи та М.Щурікова розпочався у п’ятницю, 15 липня, та продовжився у суботу, 16 липня, та неділю, 17 липня, рішення про обрання запобіжного заходу щодо М.Щурікова досі не винесено. Відтак,  вранці 17 липня відповідно до ст.208 КПК України, термін його затримання (72 години) завершився. Наразі підозрюваний М.Щуріков звільнений. Судове засідання щодо обрання йому запобіжного заходу призначено на 11:00 понеділка, 18 липня.

Нагадуємо, що С.Перелому та М.Щурікова було затримано 14 липня 2016 року в рамках розслідування епізодів кримінальних проваджень за фактом розтрати коштів ВАТ «Одеський припортовий завод», 100% акцій якого належать державі.

За версією слідства, у період з травня по грудень 2015 року підозрювані організували схему з виведення коштів шляхом закупівлі за завищеними цінами природного газу, видобутого ПАТ «Укрнафта», для потреб «Одеського припортового заводу».

Корупційна складова цієї схеми полягала у наступному: ПАТ «Укрнафта», найбільша нафто- і газодобувна компанія України з часткою державної власності 50% +1 акція, не маючи ліцензії на продаж природного газу, здійснює реалізацію блакитного палива через посередників за договорами про спільну діяльність. За сприяння С.Переломи та М.Щурікова у травні 2015 року постачальником газу, видобутого «Укрнафтою», для потреб ОПЗ стала одна із фірм-посередників, а саме ТОВ «Енергоальянс». Згідно висновків економічної експертизи, незважаючи на чисельні конкурентні пропозиції від інших постачальників, закупівля газу через ТОВ «Енергоальянс» здійснювалася за цінами, вищими за середньо ринкові.

Загальна сума закупівель за договорами з ТОВ «Енергоальянс» у травні-грудні 2015 року перевищує 4 мільярди гривень. При цьому встановлена сума збитків, завданих державі внаслідок незаконних оборуток, складає понад 205 мільйонів гривень.

Слідчі дії у даному кримінальному провадженні тривають, встановлюються інші співучасники злочину. Надається правова оцінка іншим фактам та діям посадових осіб, які брали участь у корупційній схемі.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *