Юрій Луценко провів особистий прийом громадян, на якому серед іншого заслухав справу відомого запорізького колекціонера, незаконно вилучена зброя якого була помічена у будинку В. Пшонки

Генеральний прокурор України Юрій Луценко у п’ятницю, 23 грудня 2016 року, провів особистий прийом громадян.

Генеральний прокурор України вислухав заявників з Вінницької, Запорізької та Одеської областей, які звернулись з проханням щодо відновлення їх конституційних прав, які, на їх думку, були грубо порушені. Юрій Луценко, заслухавши фабули справ, висловив свою стурбованість щодо обґрунтованості правових підстав розслідування зазначених кримінальних проваджень.

Зокрема, заявник із Вінницької області віком 62-а роки розповів, що він звинувачується у викраденні металевих частин залізничної колії (підкладок, костилів). Щодо цього факту у 2016 році проти нього було порушено кримінальне провадження (ч. 1 ст. 185 КК України). Вказана подія відбувалась на демонтованій дільниці станції Дашівська у Вінницькій області і тому у нього був відсутній умисел на викрадення чужого майна, оскільки думав, що це майно є безхазяйним.

Заявник із Запоріжжя, будучи відомим українським колекціонером, протягом шести років добивається справедливості щодо висунутого йому обвинувачення у незаконному поводженні зі зброєю (ч.1,2 ст. 263 КК України). Звинувачення ґрунтується на висновках експертизи, що зброя з його колекції визначена, як вогнепальна, придатна до використання. Однак, відповідно до висновків Харківського НДІСЕ ім. професора Бокаріуса, пред’явлене обвинувачення не підтвердилось.
Крім того, як розповів заявник, у 2010 році працівники ГУМВС України у Запорізькій області за місцем його проживання провели обшуки і вилучили колекцію холодної зброї періоду XV – XX століття, кількістю 513 одиниць. Згодом, зброю із своєї колекції він бачив в телевізійній передачі з місця проживання колишнього Генерального прокурора В. Пшонки. Частина колекції до цього часу не повернута і місце її знаходження не відоме.

Також, Генеральний прокурор прийняв на особистому прийомі заявника з міста Одеси, який з 2003 року обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 124 (умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця) КК України.
Як пояснив скаржник, на нього і його дівчину був вчинений напад групи осіб і він, знаходячись в стані необхідної оборони, був вимушений застосувати ніж, внаслідок чого одному із нападників була нанесена колото-різана рана в результаті якої він помер. Оскільки, згідно КК України це є обставиною, що виключає злочинність діяння, а саме: не є перевищенням меж необхідної оборони і не має наслідком кримінальну відповідальність застосування зброї або будь-яких інших засобів чи предметів для захисту від нападу озброєної особи або нападу групи осіб, тому вважає, що під час досудового слідства його вину у вчиненні злочину, передбаченого ст. 124 КК України, не доведено.

Присутні на особистому прийомі скаржники акцентували увагу на відсутності підстав для притягнення до кримінальної відповідальності.

Генеральний прокурор Юрій Луценко надав доручення представникам відповідних регіональних прокуратур, які взяли участь у прийомі громадян, невідкладно вжити заходів, спрямованих на захист законних прав та інтересів скаржників, про що зобов’язав доповісти особисто у стислі терміни.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *