Медіа тероризм у Дебальцевому: бойовики активізували практику провокаційних обстрілів підконтрольної їм території

Замість передмови про російський «медіа терор»

Характерною особливістю сучасної російської воєнної агресії проти України на Донбасі є не тільки використання великої кількості озброєння, кадрових російських військовослужбовців та найманців, які є основним каркасом для колаборантів, але й налагоджена система «медійного терору». Для чіткого втілення концепції російської «гібридної війни» потрібне постійне підживлення інформаційними приводами, в яких українських силовиків очорнюють, дискредитують, нав’язують мешканцям окупованих районів Донецької та Луганської областей образ «українських карателів», а не захисників та визволителів власної землі. Паралельно з цим ведуть пропагандистську роботу, щоб заплутати міжнародних спостерігачів. Створюється інформаційний клубок, замішаний на викривлених фактах. Не випадково 10 жовтня 2016 року Комітет Європарламенту із закордонних справ прийняв проект резолюції, порівнявши російські агентства новин з пропагандистськими матеріалами терористичного угруповання ІДІЛ. Та якщо копнути глибше, то російський «медіа терор» виходить далеко за межі викривлення фактів, він сам здатен синхронізувати роботу з терористами для створення інформаційних приводів. У 2014 році в Луганську навіть ходив жарт з розряду чорного гумору: «Якщо бачите поряд журналістів LifeNews – тікайте щодуху не озираючись». Це було пов’язано з тим, що російські журналісти дивовижним чином з’являлися там, де за кілька хвилин будуть обстріли, трагедії, часто й загибель людей.

У 2014 році InformNapalm на основі свідчень місцевих жителів уже писав про алгоритм проведення провокацій та знищення мирного населення терористами «ДНР/ЛНР».

Уже в грудні 2016 року колишній ватажок терористів «ЛНР» Валерій Болотов заявив, що під час активних бойових дій у 2014 році так званий батальйон «Заря» (яким тоді командував нинішній ватажок терористичної організації «ЛНР» Ігор Плотницький) обстрілював Луганськ з метою провокацій. Заява колишнього ватажка терористів спровокувала запеклі суперечки в середовищі самих терористів, частина з них звинуватила Болотова у брехні, частина підтвердила факти «дивних» обстрілів міст Донбасу.

Ці та багато інших фактів доповнюють картину, в якій російські та підконтрольні терористам «ДНР/ЛНР» ЗМІ на Донбасі виконують роль спільників терористів. Ескалація бойових дій в районі Світлодарської дуги у другій половині грудня 2016 року виявила нову хвилю таких операцій. Про один з таких інцидентів «медіа терору» йтиметься у цьому розслідуванні.

Обстріли житлових будинків Дебальцевого

В останні дні підконтрольний терористам рупор «Луганський інформаційний центр» опублікував цілу серію матеріалів, мовляв, ЗСУ обстрілами намагаються вибити підрозділи т. зв. «народної міліції ЛНР» з позицій біля Дебальцевого.

Крім цього, російські пропагандисти опублікували фото та відео двох випадків одиничного ураження житлового сектору. Такі обстріли вигідні тільки російській пропагандистській машині, яка представляє їх як «операцію українських карателів», хоч навіть це неможливо порівняти з планомірним знищенням мирних громадян російськими окупантами в українській Новосвітлівці чи сирійському Алеппо.

Репортажі зацікавили волонтерів-розслідувачів міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm, бо простежується низка нестиковок в офіційній версії ЗМІ, підконтрольних російським терористам.

Одиничні обстріли зі сторони України житлового сектору безглузді з військової точки зору. Давайте шукати проколи організаторів цих провокацій.

Місця прильоту снарядів зафіксовані за адресою м. Дебальцеве, вул.  Курчатова, гаражі між 9 і 11 будинками. На відео пропагандистcький канал News Front демонструє пошкодження будинку 9 з боку під’їздів, але не показує, куди припав удар, не показує сліди вирв.

Нам показують тільки 1 місце влучання — гаражі між 9 і 11 будинками.

Детонація боєприпасу сталася на даху гаража (не пробивши перекриття) біля торцевого підвищення сусіднього гаража.

Про це говорить і відсутність слідів вибуху нижче балок перекриття. А обвал перекриття стався вже від детонації, а не від пробиття боєприпасом. Це свідчить про те, що боєприпас був невеликої потужності/калібру (наприклад, мінометна міна 82 мм) і малої дальності прицільного пострілу: 3-4 км. Від найближчих позицій наших військ до Дебальцевого за найоптимістичнішими підрахунками не менше 12 км у північному та північно-західному напрямку. На ділі може виявитися, що відстань набагато більша.

Еліпс розлітання уламків добре видно по сліду на даху гаража, він направлений в сторону 9 будинку. Отже, велика ймовірність, що міна прилетіла із західного чи південно-західного напрямку, де немає ЗСУ.

Ще один інцидент з будинком в Новогригорівці.
Новогригорівка, приватний будинок,
 координати будинку.

Сюди спостерігачів ОБСЄ бойовики не повезли. Прибули тільки російські пропагандисти. Чоловік, який нібито є господарем будинку, на відео стверджує, що побачив чорну точку снаряда, який наближався, і вказує напрямок, звідки начебто прилетів снаряд, хоча ймовірність реально побачити снаряд, який на тебе летить, дуже мала (приблизно 0). А заховатися просто нереально через малий підлітний час снаряду. Тому можна зробити висновок, що він говорить неправду.

Дивний характер пошкодження будинку: перед будинком немає вирв. Снаряд (якщо він був) явно пробив стіну біля нижнього правого кута вікна — частина блоків вдавлена всередину. І чому тоді пошкоджений гребінь даху?

Але й всередині будинку не видно слідів вибуху боєприпасу: нічого не обгоріло, не прокоптилося, немає слідів ушкодження уламками. Тільки на стелі, прямо перед вікном — легкі сліди пошкоджень.

Зі слів, з якими звертаються до “хазяїна”, стає зрозуміло, що будинок вже постраждав раніше, і було це влучання цього разу чи нам показують старі руйнування під виглядом недавніх – не зрозуміло.

Російський офіцер із СЦКК бере участь у фальсифікації доказів: він виставляє напрямок півночі без компаса. Напрямок, який він вказує, на 30 градусів (!) розходиться з істинним.

Візуально стрілка, направлена нібито на північ, відхиляється від перпендикуляра до стіни будинку градусів на 45. Реальне ж відхилення від перпендикуляра лише на кілька градусів, та, мабуть, для російських «миротворців» це не важливо. А важливо переконати слухачів російських каналів, що ОДИНИЧНИЙ і БЕЗГЛУЗДИЙ постріл «було зроблено» із Світлодарської дуги.

Російські офіцери із СЦКК прекрасно справляються з підтримкою пропагандистської лінії країни-агресора.

Далі на відео демонструють доволі великий уламок боєприпасу, але ми не бачимо, звідки він з’явився.

На окремому фото цей самий уламок ми бачимо в руках когось з окупаційної влади чи російських пропагандистів.

Уламок не має слідів вибуху, а тільки сколоті краї. Або снаряд не розірвався, або його навмисне запустили, як виливанець (рос. – болванка). Калібр снаряду можна умовно визначити – не менше 100 мм.

Ми чітко бачимо на уламку 2  поряд широкі канавки під ведучі мідні пояски, одна з них ще заповнена рештками “гребінки” (витиснуті сліди нарізів каналу ствола). Під такий опис підходить обмежена кількість снарядів

  • Уламково-фугасний снаряд 3ОФ32, прийнятий на озброєння у кінці 70-х минулого століття, він досі випускається на федеральному державному унітарному підприємстві (рос. – ФГУП) «Завод пластмас» у Челябінській області РФ

Їх застосовують в:

1. Гарматі БС-3 (постріли 3УОФ10 і 3УОФ11), яку активно використовують бойовики, що маскуються під «армію ЛНР», про що нам розповіла російська вікіпедія.

  • Нарізна гармата – пускова установка 2А70 (постріл 3УОФ17), 100-мм гармата / пускова установка — російський артилерійський засіб підтримки піхоти. Її встановлюють на різні бойові машини піхоти й десанту, наприклад, БМД-4, БМП-3, БТР-90М.
  • Уламково-фугасний ОФ-29 до 152-мм гармати 2А36 «Гіацинт-Б».
    Та якби такий снаряд вибухнув всередині будинку, то від будинку нічого б не залишилося, а якщо просто розколовся, то де інші частини?
  • На всіх відео інших обстрілів, які з’явилися пізніше, на землі видно вирви від боєприпасів невеликого калібру, з радіусом стрільби 3-4 км (про що свідчать розміри вирв).

    Обстріл храму також ідеально вкладається в концепцію «російського світу», захисту російськомовного населення та православ’я – все що треба для російського медіа тероризму.

    У зв’язку з викладеними вище фактами залишається відкритим питання про рівень професійної підготовки представників ОБСЄ, їхньої здатності та компетентності проводити глибокий та об’єктивний аудит, враховуючи всі аспекти можливих провокацій. Адже візуальний огляд та констатація самого факту обстрілу автоматично зараховується в актив звинувачень української сторони. Це, безумовно, на руку російським пропагандистам, але не показує дійсного стану та глибини процесів, що відбуваються, і якими віртуозно керує Кремль.

    Поки готували цей аналіз, Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що 23 грудня російські окупаційні війська обстріляли Дебальцеве з мінометів калібром 82 мм. Для фіксації провокації, підготовки та поширення пропагандистських матеріалів, які дискредитують ЗС України, залучені кореспонденти провідних російських ЗМІ під керівництвом офіцерів Центру інформаційно-психологічного протиборства Центру територіальних військ (Новочеркаськ) Південного військового округу ЗС РФ.
    Так висновки про характер та тип провокаційних обстрілів було підтверджено також повідомленням ГУР МОУ.

    Матеріал підготували Дмитро К. і Andrew Lysytskiy спеціально для InformNapalm.

    Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на статтю на сайті обов’язкове.
    (Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

    Хочете оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm? — підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

    Закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів розслідувань в публічну площину здатне переломити хід інформаційного та бойового протистояння.  

    Джерело

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *