ЗМІ поширили фейк: польська громада вимагає у Києва автономії для Львівщини

Цими днями російські і деякі українські ЗМІ писали, нібито польська громада вимагає у Києва автономії для Львівщини. А також буцімто з цього приводу на форумі у Львові ухвалили резолюцію, яку пізніше направлять у столицю. Один із учасників події спростував таку інформацію і назвав себе «жертвою медіафейку».

У новині «Известий» сказано, нібито у Львові відбувся форум польської громади області, й учасники вимагають економічної автономії для Львівщини. Місто начебто збирається «економічно інтегруватися з Польщею». Також повідомили, начебто учасники форуму ухвалили резолюцію, яку збираються направити в Київ.

Деякі сайти з цією ж новиною вигадали заголовок: «Зрада: львів’яни хочуть автономію й інтегруватися в Польщу».

Новину також поширили: Lenta.ru, Pravda.ru, «Вести.ру», «Преса України» і багато інших.

23 грудня у Львові дійсно відбулась конференція. Однак, як пише LvivNews, присвячена вона була проблемам українсько-польського прикордоння. Відкривав подію головний редактор сайту LvivNews Олександр Сирцов. Він вважає, що така дискусія стала необхідною, бо у 2016 році в україно-польських відносинах з’явилися тривожні нотки і нові виклики, що потребують вирішення.

На сайті LvivNews можна ознайомитись зі змістом конференції та темами дискусії. Ані про вимоги автономії, ані про резолюцію, що начебто відправлять у Київ, LvivNews не пише.

Окрім того, викладач Українського католицького університету, історик Андрій Павлишин – один із спікерів події – повідомив на своїй сторінці у Facebook назвав такі «заяви» дезінформацією.

«Ніякого сенатора Жарина там не було. І зборів польської громадськості не було. І резолюцій ніяких не ухвалювали. І я не «професор» УКУ. І не говорив того, що мені тут приписали, рівно ж як і інші говорили щось зовсім інше», – пише він.

Історик назвав себе жертвою медіафейку, а сайти, що поширили неправдиву інформацію, продажними:

«Коротше, цілковита маячня, яка, тим не менше, рясно розтиражована в мережі, мій паркан вимазаний дьогтем по всьому периметру, і тепер життя не вистачить від цієї дурні відмазатися, бо ліниві (або продажні) журналісти щедро рознесли цілковиту брехню по усій мережі. І цей сморід надовго. Маю надію, що бодай ті, хто мене читають у ФБ, не повірили московському фейку».

Він також додав, що дезінформація «докотилась» і до російського видання Russia Today.

У форумі також взяли участь голова асоціації роботодавців Львівської області Зеновій Бермес, голова об’єднання поляків Львівської області «Білий орел» Сергій Лук’яненко та голова об’єднання товариств українців Закерзоння Володимир Середа.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *