У Краматорську обговорили питання раціонального поводження з відходами та роздільного збирання відходів

27 грудня у Краматорську відбувся семінар «Раціональне поводження з відходами, роздільне збирання відходів».

Участь у заході взяли фахівці у сфері поводження з відходами виконавчих органів місцевих рад та райдержадміністрацій, представники профільних департаментів облдержадміністрації, підприємств, які здійснюють збір, транспортування та видалення відходів усіх форм власності, представники Державної екологічної інспекції у Донецькій області, Державної екологічної інспекції Азовського моря. Держпродспоживслужби, громадськості.

Вітаючи учасників семінару, директор департаменту екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації Сергій Натрус зазначив, що у поточному році питання поводження з відходами були постійно у центрі уваги обласного керівництва. Навесні було затверджено Програму поводження з відходами в Донецькій області на 2016-2020 роки, якою, зокрема, передбачено побудову 4 регіональних центрів утилізації відходів у Краматорську, Маріуполі, Кураховому та Добропіллі, а також пропонується створити сміттєсортувальні центри у Волновасі, Великій Новосілці, Олександрівці, Лимані та Слов’янську. Подібна організація мережі дозволить охопити всю Донецьку область, не залишивши жодної території, де не прибиратиметься сміття. Виконання програми дозволить закрити біля 18 сміттєзвалищ в області, ресурс яких вичерпано. Ми зможемо змінити стару схему поводження з твердими відходами, що призводила до виникнення несанкціонованих звалищ у лісах, на берегах річок, територіях, прилеглих до населених пунктів.

«Ми визнаємо, що ця Програма недосконала і закликаємо всі зацікавлені сторони виходити з ініціативою та пропозиціями, долучатися до її вдосконалення, адже ніхто, краще вас самих не знає зсередини ваші проблеми, і ніяка директива, нав’язана зверху, але не підтримана на місцях, не матиме шансів на успіх»,  – підкреслив Сергій Натрус.

Начальник відділу поводження з відходами департаменту екології та природних ресурсів Сергій Гончаренко у свою чергу акцентував увагу присутніх на новітніх технологіях в сфері поводження з побутовими та іншими відходами

Далі учасники семінару обговорили питання ресурсної цінності компонентів твердих побутових відходів (ТПВ), детально розглянули правові засади запровадження роздільного збирання твердих побутових відходів в Україні, відзначивши деякі прогалини діючого законодавства у цій галузі, поділилися нагальними проблемами міст та районів регіону та досвідом їх вирішення.

Одним з основних моментів заходу став аналіз проекту Національної стратегії поводження з відходами, який нещодавно був презентований та винесений на громадське обговорення Міністерством екології та природних ресурсів. Цей документ, якого в України не було 25 років, стане основним для реформування системи поводження з відходами нашої країни. Він охоплює всі види відходів – тверді побутові, промислові, небезпечні, будівельні, сільськогосподарські, електричні та інші. Розроблений проект стратегії базується на європейських стандартах, перехід на які передбачено Угодою про асоціацію з ЄС.

Окремо було розглянуто один з пріоритетних напрямків Стратегії – питання екологічної освіти населення, проведення просвітньої роботи, поглиблення співпраці населення, громадських організацій, органів влади.

Продовжуючи тематику екологічного виховання, представник громадського проекту «Україна без сміття» Ольга Чернявська презентувала освітні проекти для навчальних закладів та для офісних працівників. За словами Ольги, навчальна програма для дітей розроблена з урахуванням віку дитини і має вигляд інтерактивної лекції з відеоматеріалами, агітаційними посібниками у вигляді постерів А3 формату, яскравих еко-боксів для сортування. Програма екологічного аудиту для співробітників компаній навчить як поважати фінансові ресурси компанії та природні ресурси країни, чому потрібно змінювати споживацькі звички, як зекономити кошти та не заподіяти шкоду навколишньому середовищу, сприяє підвищенню корпоративної культури серед команди, дає напрямок розвитку сталих змін.

Підбиваючи підсумки зустрічі, учасники семінару зійшлися на думці, що тільки зміни у свідомості, менталітеті людей, кардинальний перегляд споживацьких звичок може призвести до суттєвих зрушень у галузі поводження з відходами, економії коштів та мінімізації шкоди навколишньому середовищу. Зміни до кращого залежать від кожного з нас, без винятку. Чим скоріше ми це зрозуміємо, тим чистіше стане наше довкілля, комфортніше і безпечніше наше життя.

Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *