Військовослужбовці 138-ї ОМСБр ЗС Росії розгортали засоби ППО на Донбасі

Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm ідентифікувала кадрових військовослужбовців – ППОшників зі складу 138-ї окремої мотострілецької бригади (ОМСБр) Збройних сил Російської Федерації, яких зафіксували на окупованій частині Донецької області України. 

До складу 138-ї ОМСБр ЗС РФ входять зенітно-ракетні, артилерійські дивізіони, розвідувальний, мотострілецькі, танкові батальйони.
З 2014 року командує бригадою генерал-майор Аркадій Марзоєв (звання генерал-майора присвоєно на основі указу президента РФ № 73 від 20.02.2016 р.). Раніше він очолював групу спецпризначення ГРУ, роту спецпризначення ПДВ, обіймав високі посади в управлінні 58-ї армії. Має великий бойовий досвід служби в «гарячих точках» (архів). У березні 2016 р. відповідно до Указу президента РФ нагороджений  орденом «За воєнні заслуги» (архів). Напевно, це «воєнні заслуги» підлеглих йому солдат і офіцерів згаданої бригади. У цьому розслідуванні йтиметься про ППОшників, які потрапили в поле зору волонтерів-розслідувачів InformNapalm.

Замість передмови

У червні 2015 року InformNapalm вперше встановив факти і розповів про відрядження військовослужбовців підрозділів ППО з прикордонних районів на окуповану територію Донбасу. У ході розслідування ідентифіковано солдатів 138-ї ОМСБр (в/ч 02511, Каменка, Ленінградська обл.) Західного військового округу (ЗВО) і зенітно-ракетного підрозділу зі складу 20-ї ОМСБр  (в/ч 22220, Волгоград) Південного військового округу Російської Федерації. Було розкрито інформацію про 14 (чотирнадцять) військовослужбовців, які відразу після публікації матеріалу намагалися швидко видалити сліди своїх злочинів у соціальних мережах. Але всі архіви збережено. InformNapalm не тільки зберігає всю інформацію в базі даних, але й постійно уточнює та доповнює її.

У попередньому розслідуванні одним із фігурантів був Олексій (ака Артюшин), справжнє прізвище — Куріцин (архів профілюконтактівальбому). Справжнє прізвище вказане на посвідченні до медалі «За заслуги у навчаннях». Посвідчення підписане командиром в/ч 02511 генерал-майором А. Марзоєвим.

Підкреслюємо, що згідно з військовим білетом Куріцин перебуває на військовій службі з  14.07.2013, дослужився до звання молодшого сержанта. Закінчення контракту було заплановане на жовтень 2016 року.

 

 

Саме ця дивна «медаль за навчання», на яких нібито був Куріцин у Ростовській області, привернула увагу волонтерів InformNapalm. Ми вивчили його контакти і добули дані про бойові «заслуги», за які командування військової частини дало нагороду.

У колі товаришів по службі знайшли ще одного військовослужбовця ЗС РФ, який відзначився на «навчаннях» — контрактник із Каменки Сергій Яшкевич (архів профілюальбомуконтактів).

Під час детального вивчення знайшли другий профіль Яшкевича (архів фото)

Зауважимо, що відрядження 138-ї ОМСБр було досить тривалим. Їхню присутність у Ростовській області ми фіксували ще у березні 2015 року. Частина контрактників вирушила до місця постійної дислокації, очевидно, у лютому 2016 року. Про це говорить фото з альбому Яшкевича, зроблене в плацкартному вагоні потяга. На другому фото присутній згаданий вище Олексій Куріцин.

  

26 лютого 2016 року рядового Яшкевича вшанували грамотою за «Високі показники в бойовій підготовці та зразкову воїнську дисципліну під час проведення навчань на полігоні Кузьмінський Ростовської області». Грамота підписана генерал-майором Марзоєвим (фото 1фото 2).

Та «навчання» не обмежилися районом полігону в Ростовській області. На це вказує фото  на одній із вулиць українського Донецька та низка інших, прихованих від сторонніх очей, фотографій.

Не зважаючи на геолокацію деяких фотографій, ми вкажемо точне місце зйомки. Фото з альбому Яшкевича зроблене на відомій розслідувачам InformNapalm вулиці Сєченова, де недалеко розташована база підрозділу військ ППО 1-го армійського корпусу російських окупаційних військ (координати 47.996942,37.8571026). Фото зроблене по ходу руху по вул. Сєченова. На це вказує  арка дверей, дах кафе «Рябінушка».

  

Від початку фото було завантажене у грудні 2015 року, що відповідає температурі навколишнього середовища на початку зими минулого року.

Крім цього, є групові знімки військовослужбовців 138-ї ОМСбр у Донецьку:

  • На фоні входу на ринок, назва написана українською мовою – «Ринок»
  • Фото в кафе зі стінами, викладеними каменем, шпалери бежеві. На фото можна впізнати вже знайомого нам Олексія Куріцина ліворуч, поряд сидить Сергій Бородін, про якого напишемо трохи згодом.
  • З іншого ракурсу в цьому ж кафе Яшкевич сфотографувався зі ще одним товаришем по службі із 138-ї ОМСбр Геннадієм Бахматовим із Виборга
  • Фото у військовій формі в одному із закладів громадського харчування.
  • Фото на фоні центральної новорічної ялинки Донецька, яку прикрашають однаково щороку.
  •     

      

    Старший прапорщик Геннадій Бахматов, адреса якого профілю красномовно свідчить про дії російської армії на території інших держав — Genacid (архів профілю, альбомуконтактів), за участь у воєнних діях на Донбасі також вшанований дивною медаллю «За заслуги у навчаннях» за тим самим наказом №332 від 04 червня 2016 року, як і інші фігуранти розслідування.

      

    Обидва «медалісти», Яшкевич і Бахматов, сфотографувалися напам’ять у військовій частині в Каменці.

    Рядовий Сергій Бородін (архів профілюальбомуконтактів), на відміну від решти, удостоївся медалі «За воїнську доблесть» II ступеню.

    Бородін «проявив», як говорить підпис до медалі, відвагу, самовідданість та інші «заслуги» під час виконання воїнського обов’язку. «Проявив» він себе, перебуваючи незаконно на території суверенної держави, приписаний до військ протиповітряної оборони російських окупаційних військ у Донецьку.

    Чим ще відзначилися російські ППОшники?
    На жаль, серед нагород МО РФ немає медалі «За взяття сауни».У цьому випадку вона була б дуже доречною. Так, військовослужбовці 138-ї ОМСбр «доблесно виконували свій обов’язок» під час відвідання сауни «Березовий гай» у Донецьку.

    Завдяки фотозвіту від Яшкевича ми дізналися і про це. Кілька фото для порівняння місця зйомки.

      

      

    Цікаво, що в період 2015 — 2016 років InformNapalm писав про використання російських ЗРК «ТОР» на Донбасі (12). Цей тип сучасної російської зброї не могли використовувати колаборанти. У таборі дислокації 138-ї ОМСБр також зафіксували наявність цих зенітно-ракетних комплексів. Напрошується висновок, що присутність російських ППОшників у Донецьку та застосування складного комплексу пов’язані між собою.

    За вагомим словом «навчання»  російське командування приховує використання окупованих територій України як полігону відпрацювання бойових дій. Присутність російських кадрових військових та отримані ними нагороди ще раз вказують на це.

    Нагадуємо, що у листопаді 2016 р. докази російської агресії, зібрані InformNapalm, були представлені на Парламентській асамблеї НАТО в Стамбулі.

    https://www.youtube.com/embed/v0Q3xI45z0U?start=14&feature=oembed” frameborder=”0″ allowfullscreen>

    Збір і документування доказів триває. Якщо ви хочете приєднатися до міжнародної волонтерської розвідувальної спільноти InformNapalm і стати одним з OSINT-розслідувачів чи волонтерів-перекладачів спільноти — пишіть нам на офіційну сторінку у фейсбук.

    Матеріал до публікації підготовлено на основі власного OSINT-розслідування. Автор Victory Krm

    Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.
    (Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

     

    Джерело

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *