ТОП-10. Кримчани, які здивували Крим.Реалії 2016 року

Крим.Реалії пропонує вашій увазі список кримчан, які найбільше здивували нашу редакцію минулого року. Хочемо звернути увагу читачів на те, що складаючи цей рейтинг, ми не намагалися виділити найбільш позитивних чи негативних особистостей. Це не список «найкращих кримчан року», це перелік людей, які нам більше за інших запам’яталися неординарними й несподіваними вчинками. Рейтинг був складений за підсумками закритого голосування всередині редакції.

1. Джамала




Завантажити відео:

Чому найбільше наших журналістів проголосували саме за Джамалу, довго пояснювати не потрібно. У травні саме ця співачка здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Євробачення». Вона стала першою виконавицею з Криму, що отримала цю нагороду. Вперше на сцені цього конкурсу прозвучали рядки кримськотатарською мовою ‒ «Yaşlığıma toyalmadım, men bu yerde yaşalmadım». У перекладі українською ‒ «Я не могла провести свою молодість там, тому що ви забрали мій світ».

2. Геннадій Афанасьєв

Сімферополець Геннадій Афанасьєв дивує нас уже другий рік поспіль. 2015-го на суді в Олега Сенцова й Олександра Кольченка він несподівано відмовився від свідчень і сказав, що обмовив себе і своїх товаришів під тортурами. У червні 2016 року Геннадій став єдиним кримським політв’язнем, який був передчасно звільнений у результаті домовленостей між президентами України і Росії. Після звільнення він продовжив активну громадську діяльність й боротьбу за визволення політв’язнів.​

3. Микола Семена

Автор Радіо Свобода Микола Семена став першим журналістом, якому на півострові загрожує реальний термін ув’язнення. Проти нього порушена кримінальна справа за те, що в своєму матеріалі він написав, що Крим є частиною України. ФСБ розцінила це як порушення ст. 280.1 Кримінального кодексу Росії ‒ заклики до порушення територіальної цілісності Російської Федерації. Микола здивував нас своєю мужністю та сміливістю ‒ він не здався і продовжує відстоювати свою правоту, перебуваючи під підпискою про невиїзд.

4. Володимир Балух

Фермер із кримського села Серебрянка Володимир Балух вразив нас тим, що, попри переслідування, він не побоявся відкрито й активно висловлювати свою проукраїнську позицію. Ще 2014 року через прапор України на будинку його неодноразово затримували, обшукували, судили. Наприкінці листопада 2016 року він установив на своєму будинку табличку «вулиця Героїв Небесної сотні, 18». Спочатку влада наполегливо рекомендувала її зняти, а після відмови співробітники ФСБ прийшли до нього з черговим обшуком і «знайшли» у Володимира на горищі боєприпаси. Наразі Балух перебуває в СІЗО.

5. Наталя Поклонська

Наталя Поклонська невтомно дивувати нас цілий рік. У статусі прокурора Криму вона публічно обґрунтовувала всі арешти й обшуки, що мали політичне підґрунтя. У травні вона звинуватила Крим.Реалії в поширенні екстремістських матеріалів, а до цього особисто виступала обвинувачем на суді щодо заборони Меджлісу. На ході на честь Дня перемоги «Безсмертний полк» Наталія Поклонська вразила всіх тим, що замість портрета свого предка несла ікону Миколи-II.

У вересні Поклонська несподівано залишила свій пост і була обрана депутатом Держдуми за списком «Единой России». Після цього вона почала всіх дивувати з новим масштабом. Поклонська зажадала перевірити на екстремізм фільм Олексія Учителя «Матильда» про роман російського царя з балериною, який ще навіть не вийшов на екрани. Багатьом запам’яталось і те, як у радіоефірі екс-прокурор приписала Суворову фразу «Служити б радий, прислужувати тошно», що належить герою «Лиха від розуму» Чацькому.

6. Олег Зубков

Кримський підприємець Олег Зубков цього року вразив нас не тільки своєю непримиренною боротьбою з владою за збереження своїх парків. Він здивував нас тим, що різко змінив свою риторику з приводу Росії і тепер шкодує через те, що ця країна взяла півострів під свій контроль. Хоча 2014 року він був гарячим прихильником «Кримської весни» і навіть пропонував поставити в Криму пам’ятник Володимиру Путіну. Зараз із уст Зубкова звучать зовсім інші слова.

«Правильно пишуть мені українці, що, мовляв, так тобі і треба», ‒ сказав бізнесмен у нещодавньому інтерв’ю для Крим.Реалії.

7. Олег Сенцов

Кінорежисер Олег Сенцов, засуджений у Росії до 20 років колонії суворого режиму, вже який рік дивує нас своєю мужністю і стійкістю. Перебуваючи в ув’язненні, Олег написав уже п’ять сценаріїв і одну повість. «Якщо нам судилося стати цвяхами в кришку труни тирана, то я хотів би бути таким цвяхом. Просто знайте, що цей цвях не зігнеться», ‒ написав він у своєму листі до співгромадян.

Також багато членів нашої редакції при голосуванні називали соратника Олега Сенцова, кримського анархіста Олександра Кольченка.

8. Ільмі Умеров

Цього року заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров став жертвою однієї з найганебніших практик авторитарних режимів ‒ каральної психіатрії. Його примусово помістили до психіатричної лікарні для проходження експертизи.

У Криму проти Ільмі Умерова відкрита справа за те, що він публічно назвав Крим частиною України. ФСБ вважає, що тим самим він порушив статтю 280.1 ‒ заклики до порушення територіальної цілісності Росії.

Умеров ‒ літня людина, яка має низку важких захворювань, відважно пережив 21 день у психіатричній лікарні. Не зважаючи на переслідування, він продовжує відкрито висловлювати свою позицію щодо того, що відбувається в Криму.

9. Мустафа Джемілєв

Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв із року в рік не втомлюється дивувати своєю жорсткою й безкомпромісною позицією й діяльністю щодо захисту прав співвітчизників. Він продовжує регулярно брати участь у міжнародних зустрічах із політиками й дипломатами та доносити до світової громадськості інформацію про ситуацію на півострові.

10. Христина Михайліченко




Завантажити відео:

Наймолодша учасниця нашого рейтингу ‒ 11-річна піантістка з Криму Христина Михайліченко. Цього року, як і протягом минулих, вона неодноразово перемагала на міжнародних музичних конкурсах, а також узяла участь в українському телешоу «Україна має талант. Діти». У грудні в Києві відбувся великий сольний концерт Христини з камерним оркестром.

Також під час голосування часто згадувалися імена першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла, першого заступника міністра інформполітики України Еміне Джеппар, адвоката Миколи Полозова, боксера Олександра Усика, гімнастки Ганни Різатдінової й інших.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *