Партнерство України та США допомагає Україні диверсифікувати свої джерела енергії

25 років дипломатичних відносин України та США
Проекти, що змінюють Україну

Автор посту: Офіс Міністерства енергетики США у Києві, Україна

Заходи  щодо забезпечення України  ядерним паливом, альтернативним ядерному паливу російської компанії «ТВЭЛ», яка до цього була монопольним постачальником ядерного палива для реакторів ВВЕР-1000,  розпочалися в 1998 році оночасно із заснуванням  Проекту кваліфікації ядерного палива для України (UNFQP). США запустили цей проект у відповідь на рішення колишнього Президента України Леоніда Кучми скасувати продаж турбін, що вироблялися на «Турбоатомі», Бушерській АЕС в Ірані у 1998 році. Таким чином Проект кваліфікації ядерного палива для України розширив українсько-американське  партнерство в галузі нерозповсюдження ядерної зброї, включивши посилення енергетичної безпеки України.

Паливні збірки виробництва Westinghouse перед завантаженням в реактор на Запорізькій АЕС

Завдяки плідній співпраці між Міністерством енергетики та Держдепартаментом США, уряд США на підставі Акту на підтримку свободи надав більше  $70 млн доларів  США для реалізації Проекту кваліфікації ядерного палива та на розробку в рамках цього проекту надійної технологічної бази ядерного палива та диверсифікації поставок ядерного палива в Україну. Спочатку зусилля спрямовувалися на обмін інформацією та досвідом в проектуванні ядерного палива, конструкції палива для ядерних реакторів, а також ліцензування палива та активної зони реакторів  разом із Центром проектування активних зон реакторів у Харкові. Потім програма розширилася, і компанія Westinghouse була відібрана для проектування, виготовлення і доставки шести пілотних паливних збірок. Ядерний регулюючий орган України розглянув і схвалив завантаження і експлуатацію палива в українських реакторах, і це паливо успішно використовувалось протягом чотирьох циклів на 3-му енергоблоці Южно-Української АЕС з 2005 по 2009 рр.

AP Photo/Keith Srakocic

Після цього Westinghouse здійснив розробку, виготовлення з наданого Україною урану і доставку партії палива, яка отримала дозвіл на використання від українських регуляторних органів і почала використовуватися на АЕС у 2010 році. Після вирішення проблемних питань Westinghouse та «Енергоатом» уклали договір про те, що Westinghouse модифікує своє паливо для використання в майбутньому, і після тестування на Westinghouse, український ядерний регулюючий орган у 2014 році схвалив модифіковане ядерне паливо для подальшого використання на більшій кількості АЕС. Згодом, після цієї ухвали «Енергоатом» в грудні 2014 року підписав контракт, за яким передбачалося істотне збільшення обсягів постачання нового палива. Сьогодні паливо Westinghouse використовується на Южно-Українській АЕС та Запорізькій АЕС. До кінця 2017 року «Енергоатом» планує використовувати ядерне паливо Westinghouse на шести з 15 реакторів.

Саме завдяки цьому проекту Україна тепер має постачальника ядерного палива, альтернативного російській компанії «ТВЭЛ», і це значно підвищило енергетичну безпеку України, а також її самовизначення.


Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *