САП раптово зменшила коло підозрюваних у справі закупівлі метизів для “Укрзалізниці”

Детективи Національного антикорупційного бюро України завершили досудове розслідування стосовно 6 осіб, підозрюваних у завданні збитків ДП «Укрзалізничпостач» (з грудня 2015 року – філія ПАТ «Укрзалізниця») на суму 20 млн грн та замаху на заволодіння його коштами в розмірі майже 44 млн грн.

Водночас 24 березня, безпосередньо напередодні погодження та скерування обвинувального акту до суду, Спеціалізована антикорупційна прокуратура в односторонньому порядку закрила провадження стосовно начальника департаменту матеріально-технічного забезпечення ПАТ «Укрзалізниця». За версією слідства, саме ця особа погоджувала закупівлю продукції за завищеними цінами.

Своє рішення прокурори САП з детективами Національного антикорупційного бюро не обговорювали, постанову про закриття провадження не передавали. Про цей факт НАБУ стало відомо із запису в Єдиному реєстрі досудових розслідувань. Нагадуємо, що підозри усім шести особам були погоджені прокурорами без зауважень, не виникало у них запитань і на стадії завершення досудового розслідування.

Однак вже після завершення ознайомлення усіх шістьох підозрюваних та їхніх захисників з матеріалами кримінального провадження, прокурори САП без будь-яких пояснень та очевидних причин закрили провадження стосовно посадовця ПАТ «Укрзалізниця».

Національне бюро занепокоєне даною ситуацію, і звернулося за роз`ясненнями до Керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Сподіваємося, що Назар Холодницький зважить усі обставини та не дозволить через необґрунтовані рішення своїх підлеглих уникнути відповідальності підозрюваному.

За версією слідства, троє службових осіб ДП «Укрзалізничпостач» та один посадовець ПАТ «Укрзалізниця» за попередньою змовою з представниками приватних компаній у квітні-листопаді 2015 року здійснили закупівлі метизної продукції для потреб ДП «Укрзалізничпостач» за завищеними цінами, чим завдали збитків державному підприємству в особливо великому розмірі. У 2016 році ця ж група осіб намагалася повторити злочин, але планам зловмисників вдалось завадити завдяки рішенню Антимонопольного комітету, який зобов’язав філію «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця» (колишнє ДП «Укрзалізничпостач») скасувати одну із закупівель, в результаті якої державне підприємство могло втратити ще майже 44 млн грн.

Досудове розслідування у зазначеному кримінальному провадженні детективи НАБУ розпочали в січні 2016 року. Службовим особам ДП «Укрзалізничпостач» та ПАТ «Укрзалізниця» інкримінують злочин, передбачений ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України («Привласнення, розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах»). Усього в рамках розслідування даного провадження про підозру повідомлено шістьом особам, ще одна особа перебуває у розшуку.

Фото: 5.ua

 

Матеріали для ЗМІ

Необхідна інформація та лінки для поширення на Ваших ресурсах Контактний email: 

press.nabu@gmail.com

Інша інформація: 

https://nabu.gov.ua/kontakty-dlya-zmi

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *