Журналіста InformNapalm продовжують незаконно утримувати під вартою в Мінську

Уже четверту добу за незаконним рішенням судді Фрунзенського суду Мінська Євгенія Писаревича журналіст і редактор білоруської служби міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm Денис Івашин (Дзяніс Івашын/Dzianis Ivashyn) перебуває під арештом. 25 березня його затримав ОМОН за здійснення журналістської діяльності в Мінську в «День Волі», а 27 березня його засудили до 5 діб позбавлення волі.

Раніше ми повідомляли, що на відео з 3 хв 36 сек видно, як людину, схожу на Дениса Івашина, заштовхують в автозак — він кілька разів намагається пояснити ОМОНу, що він журналіст, але силовики не слухають і продовжують силові дії. Пізніше вдалося з’ясувати, що припущення було помилковим: у той день Денис був в іншому одязі і його затримали в іншому місці. Тоді, крім Дениса, затримали також інших журналістів та блогерів.

Перед судом у Дениса взяли короткий коментар. Він розповів про спробу фальсифікації протоколу:

Після винесення вироку Денис також дав коментар про неправомірність вироку:

Також редакція InformNapalm має аудіозапис судового процесу. Запис вивчається і буде представлена світовій спільноті.

Звертаємо увагу правозахисників, що на сайті Білоруської асоціації журналістів (БАЖ) представлена повніша інформація про долю багатьох журналістів, неправомірно засуджених за присутність на «Дні Волі». Багато з них отримали по 10 і 15 діб ув’язнення, що є вкрай негативним прикладом утисків свободи слова в Республіці Білорусь.

Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.
(Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Щоб оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm, підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

Закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів розслідувань в публічну площину здатне переломити хід інформаційного та бойового протистояння.

8

1

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *