Органами прокуратури України перевірено додержання конституційних прав осіб, які тримаються у спеціальних установах

Генеральною прокуратурою України перевірено додержання конституційних прав осіб, які тримаються у спеціальних установах у центральному апараті Національної поліції, органах і установах Хмельницької та Тернопільської областей.

За результатами перевірок встановлено системні порушення конституційних прав затриманих, взятих під-варту та адмінарештованих осіб.

Так, майже чверть кімнат для затриманих та доставлених чергових частин не відповідає вимогам національного та міжнародного законодавства.

У ряді випадків працівники поліції затриманих осіб не поміщають до кімнат для затриманих та доставлених чергових частин, а утримують у службових кабінетах, коридорах, кімнатах прийому громадян та проведення слідчих дій.

У протоколах не завжди вказано фактичний час затримання та дані про повідомлення близьких родичів. Мають місце випадки несвоєчасного інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

На сьогодні в органах поліції функціонує 149 ізоляторів тимчасового тримання (далі – ІТТ). За останні 2 роки їх кількість скорочено майже втричі (на 190), зокрема цього року призупинено функціонування 55 установ.

Тенденція до зменшення кількості ІТТ також ускладнює організацію конвоювання в’язнів з огляду на збільшення відстані до органів досудового розслідування та судів, недостатню кількість спеціального автотранспорту. Для конвоювання використовується інший службовий автотранспорт відділів поліції (не обладнаний для перевезення в'язнів) за участі працівників поліції, які не мають відповідних знань та навичок, що призводить до втеч з-під варти.

З відповідних причин минулого року допущено 7 випадків втеч в’язнів під час їх конвоювання та тримання в ІТТ.

Допускаються факти несвоєчасного доставляння або ж узагалі недоставляння конвойними підрозділами підсудних для участі у судових засіданнях.

Кричущим фактом є відсутність ІТТ і слідчого ізолятора в обласному центрі Тернопільської області. Це призводить до випадків тривалого тримання в’язнів у непристосованих приміщеннях.

Крім того, зменшення кількості ІТТ в системі органів поліції негативно впливає на стан додержання законів при виконанні адміністративних стягнень у вигляді адміністративного арешту та дотримання розумних строків його відбування.

Непоодинокими є випадки безпідставного затримання громадян, незаконного їх доставляння до поліції та тримання без оформлення відповідних протоколів або взагалі за відсутності події чи складу адміністративного правопорушення.

З метою усунення виявлених порушень законів загалом прокурорами протягом 2016-2017 років внесено понад 2200 документів реагування, за результатами розгляду яких на теперішній час до відповідальності вже притягнуто понад 900 службових осіб, розпочато 57 кримінальних проваджень, звільнено 23 незаконно утримуваних особи. Генеральною прокуратурою України скеровано лист Міністру внутрішніх справ України.

Вжиті органами прокуратури заходи сприяли поновленню порушених конституційних прав громадян у спеціальних установах органів поліції.

Питання стану додержання законності на вказаному напрямі перебуває на постійному контролі Генеральної прокуратури України.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *