В облдержадміністрації визначили вектор розвитку освітньої галузі …

В облдержадміністрації визначили вектор розвитку освітньої галузі Луганщини

На колегії облдержадміністрації директор Департаменту освіти і науки ОДА Юрій Стецюк запропонував затвердити Регіональну цільову соціальну програму «Освіта Луганщини» на 2017-2020 роки.
Доповідач наголосив, що Програма має комплексний характер та стосується всіх напрямів діяльності у сфері освіти, а саме: дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої, післядипломної педагогічної освіти, підтримка закладів освіти обласної комунальної власності та підтримку талановитої та обдарованої молоді.
Реалізувати програму планується протягом 2017 – 2020 років.
Мета програми – забезпечення стабільного розвитку системи освіти регіону відповідно до вимог суспільства, економіки, особистісного розвитку дітей та молоді згідно з їх індивідуальними здібностями і потребами, покращання доступу до якісних освітніх послуг.
Виконання Програми сприятиме стовідсотковому забезпечення охоплення освітою дітей дошкільного віку, створенню 10 освітніх округів і 28 опорних шкіл, забезпеченню 97 % загальноосвітніх навчальних закладів комп’ютерною технікою, придбанню 40 шкільних автобусів і 12 одиниць автотранспорту для закладів освіти обласної комунальної власності, реалізації права на освіту для школярів з непідконтрольної українській владі території тощо.
Оптимізація мережі загальноосвітніх навчальних закладів, зміцнення матеріально-технічної бази дошкільних навчальних закладів, впровадження інформаційно-комунікативних технологій в навчально-виховний процес, приведення рівня вищої освіти в Україні до європейського рівня передбачено як одні з головних завдань програми.
Колегія облдержадміністрації прийняла рішення про ухвалення Регіональної цільової соціальної програми «Освіта Луганщини» на 2017-2020 роки.
Також Юрій Стецюк підбив підсумки виконання Регіональної цільової програми «Освіта Луганщини. 2012-2016 роки».
Він наголосив, що з метою підвищення рівня і доступності якісної освіти для мешканців області відповідно до вимог інноваційного розвитку економіки, сучасних потреб суспільства та кожного громадянина, затверджено обласну Регіональну цільову програму «Освіта Луганщини. 2012-2016 роки».
Під час реалізації Програми приділено особливу увагу збереженню та розвитку мережі дошкільних навчальних закладів і закладів загальної середньої освіти, зміцнення їх матеріально-технічної бази, удосконаленню механізму управління регіональною системою освіти, соціальному захисту учасників навчально-виховного процесу.
Серед інших завдань які були втілені стала підтримка талановитої обдарованої молоді та підвищення значення виховної роботи з учнівської молоддю, підвищення якості післядипломної педагогічної освіти, підготовка кваліфікаційних робітничих кадрів та випуску кваліфікованих робітників, впровадження інформаційно-комунікативних технологій у навчально-виховний процес та сприяння розвитку системи вищої освіти.
У зв’язку з тимчасовою окупацією частини території Луганської області мережа закладів освіти зазнала значних змін. На територію, де здійснюють свої повноваження органи державної влади, протягом 2014-2015 років переміщено 5 вищих навчальних закладів ІІІ-ІVрівнів акредитації. Обласні позашкільні навчальні заклади, окрім КЗ «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді» , залишилися на тимчасово непідконтрольній території.
У системі освіти області сьогодні функціонують 264 дошкільні навчальні заклади, в яких виховуються 15531 дитина, 299 загальноосвітніх навчальних закладів, в яких навчаються 52145 учнів, 26 професійно-технічних навчальних закладів, в яких навчаються 6071 учень, 17 вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, в яких навчаються 5893 студенти, 5 вищих навчальних закладів І-Vрівнів акредитації, в яких вищу освіту здобувають 17 тисяч студентів.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *