Костянтин Єлісєєв: Наша мета – щоб східні кордони України стали східними кордонами ЄС




Наша амбіція, щоб східні кордони України зрештою стали східними кордонами Європейського Союзу. Так заступник Глави Адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв відповів журналістам у Стразбурзі на питання щодо подальших планів та кроків української влади в питанні євроінтеграції. Він запевнив в продовженні реформ: «Президент поставив українській дипломатії і зовнішньополітичній службі та Уряду нові завдання. Бо завдання інтеграції в ЄС співпадають з президентською програмою. Ми будемо рухатись далі і не зупинятись».

Костянтин Єлісєєв назвав історичним сьогоднішнє підписання законодавчого акту про надання Європейським Союзом безвізового режиму для України. Далі його опублікують в офіційному журналі ЄС і через 20 днів він набуде чинності. «В ніч з 10 на 11 червня ми очікуємо, що безвізовий режим де-факто і де-юре набуде чинності. І наші громадяни зможуть з біометричним закордонним паспортом подорожувати», – зазначив Заступник Глави АПУ. За його словами, таким чином буде відкрито ще один вимір свободи. Завдяки Угоді про асоціацію Україна отримала вільний рух товарів, капіталів та послуг, а завдяки підписанню безвізу частково відкривається вільний рух осіб. «Ми тільки на початку шляху, бо надалі у нас мета – забезпечити право наших громадян не лише подорожувати з туристичною метою, але і можливість навчатися, стажуватися і робити бізнес. Це буде ще один додатковий імпульс для подальшого проведення реформ», – розповів він.

Костянтин Єлісєєв підкреслив, що українська влада не зупиняється на досягнутому і попереду ще є багато завдань в питанні європейської інтеграції. «Мету інтеграції до ЄС ніхто не знімав. Але шляхом не абстрактної, а практичної секторальної інтеграції», – наголосив він.

За його словами, через Угоду про асоціацію Україна інтегрується до внутрішнього ринку ЄС, через підписання документів по безвізу – поступово інтегрується до простору свободи, безпеки, юстиції ЄС, через енергетичні реформи – просувається до членства в Енергетичному союзі ЄС. Також метою є поступова інтеграція до сектору цифрової економіки ЄС, до спільного авіаційного простору. «Таким чином, ми створимо підґрунтя до повноцінної інтеграції. І після цього має залишитись єдине політичне рішення – це членство в ЄС. Це така євроінтеграційна філософія Президента», – зазначив Костянтин Єлісєєв.

За словами Заступника Глави АПУ, нині опрацьовується питання та готується саміт Україна-ЄС. Костянтин Єлісєєв сподівається, що найближчим часом буде оголошено про дату його проведення. Він зазначив, що на сьогоднішніх зустрічах у Страсбурзі Глава держави скоординує подальші кроки з керівництвом ЄС.

«У нас травень видався дійсно європейським – безвіз, «Євробачення». Ми очікуємо на рішення Сенату Нідерландів щодо ратифікації Угоди про асоціацію. Станом на сьогодні, йдеться про голосування, яке заплановано на 30 травня. Ми дуже сподіваємось, що буде позитивне рішення», – розповів Костянтин Єлісєєв.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *