Зведені дані АТО – 19 травня 2017

Луганський напрямок

Бойові дії перейшли в режим низької інтенсивності. Вранці противник здійснив обстріл у Кримському. Після цього близько 10 годин на фронті було тихо. Вже ввечері ворожі провокації продовжилися. Більшість із них сталася у Попаснянському районі. Один раз окупанти застосовували міномет.

Всього за минулу добу на Луганському напрямку сталося 5 ворожих обстрілів.

Донецький напрямок

Як повідомив сьогодні на брифінгу речник  Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Андрій Лисенко, головною гарячою точкою вчора знову стала Авдіївка. О 17 годині ворог почав обстріл українських позицій з важкого озброєння. Він тривав понад 5 годин, при цьому було випущено понад 80 мін та артилерійських снарядів. Також мінометні обстріли з боку ворога сталися на сусідніх позиціях – у Кам’янці та «Шахта Бутовка».

На світлодарській дузі противник порушив режим тиші 1 раз, при цьому застосовувалася бронетехніка. Також по 3 ворожих обстріли сталося у Зайцевому та в районі Донецького аеропорту.

Всього за минулу добу на Донецькому напрямку сталося 12 ворожих обстрілів, зокрема 5 – з важкого озброєння.

Маріупольський напрямок

На світанку ворог здійснив 30-хвилинний обстріл Красногорівки з легкого та важкого озброєння. При цьому було випущено 28 мін. Одразу після полудня окупанти застосовували міномет під Мар’їнкою. Дещо пізніше 2 ворожі провокації сталося на півночі Волноваського району.

Ввечері дня основні бойові дії розгорнулися на ділянці фронту Павлопіль – Широкине. Близько 2,5 годин окупанти обстрілювали кілька передових позицій українських військ з гармат та мінометів, випустивши при цьому близько 60 мін і снарядів. Наприкінці доби ворог повернувся до звичної тактики провокативних обстрілів, переважно з легкого озброєння.

Учора вечері противник здійснив обстріл житлового сектору на півдні Маріупольського напрямку

Так, на східній околиці села Бердянське від прямого влучання мін, випущених бойовиками, було повністю зруйновано два житлових будинки, ще кілька будівель зазнали серйозних пошкоджень.

Пізніше ворог обстріляв житловий сектор Широкиного. Подробиці руйнувань наразі з’ясовуються. На щастя, внаслідок обох обстрілів ніхто з мирних мешканців не постраждав.

Всього за минулу добу на Маріупольському напрямку сталося 23 ворожих обстріли, зокрема 9 – з важкого озброєння.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих у лавах українських військ немає, 3 військовослужбовців дістали поранення.

СБУ вчергове виявила у районі АТО засоби ураження російського виробництва

Зі схованки, облаштованої бойовиками так званої «ДНР» у Миколаївці Слов’янського району Донеччини під час окупації міста, оперативники спецслужби вилучили гранату РГН, 350 грамів тротилу у шашках, три електродетонатори та майже півтисячі набоїв різного калібру. За свідченнями фахівців, граната РГН виготовлена у 1993 році. З моменту незалежності такі гранати в Україні не виготовлялися та на озброєнні ЗСУ не перебувають.

Також у лісосмузі в районі н.п. Галицинівка Ясинуватьського району Донецької області правоохоронці виявили відстріляний реактивний вогнемет «Шмель», виготовлений у Російській Федерації у 2009 році.

Поліцейські Покровська затримали на залізничному вокзалі чоловіка, який намагався вивезти до Києва цілий арсенал

25-річний пасажир перевозив у пакеті 2 мінометні міни, 20 гранат до підствольного гранатомету, 28 запалів до гранат, більше кілограму вибухівки та 4 електродетонатора, 240 набоїв різного калібру. Небезпечний вантаж було конфісковано, а зловмисника – затримано.

В оперативно-тактичному угрупуванні «Донецьк» визначили кращий екіпаж бойової машини піхоти

Учасники змагань випробовували себе у переведенні екіпажу та озброєння на БМП з похідного положення в бойове, виконання стрільб по мішенях, кулеметної обслуги та групи піхоти, яка атакує. Перемогу здобули піхотинці 53-ї окремої механізованої бригади.

У Миргороді, що на Полтавщині, військові льотчики провели командирські польоти на бойових літаках-винищувачах Су-27

Під час вильотів відпрацьовувалися практичні навички у виконанні найбільш складних вправ, методичні уміння та навички у навчанні льотного складу по видам та елементам льотної підготовки. Загалом, керівний склад бригади тактичної авіації показав високий рівень організації та проведення льотної зміни.

У Запоріжжі у лавах бійців Нацгвардії тривають змагання серед гранатометних розрахунків

Військовослужбовці боряться за звання найкращого гранатометного розрахунку НГУ, таким чином вшановуючи подвиг Героя України Євгена Тельнова, який в одному бою знищив два танки та дві бронемашини противника. Змагання проводяться в три етапи. У ході проведення І етапу змагань бійці відпрацювали виконання нормативів з вогневої підготовки і покращили стрілкові здібності на мультимедійному тренажері «Паралакс».​

Також в оперативному командуванні «Північ» відбулись змагання на кращого санітарного інструктора

Кожен учасник продемонстрував свої навички та вміння із зупинки критичної кровотечі, відновлення прохідності верхніх дихальних шляхів, оцінку та відновлення дихання, проведення огляду потерпілого, витягання потерпілого з бойової техніки тощо. Уже зовсім скоро переможець, молодший сержант Олена Мазур, буде представляти оперативне командування «Північ» в конкурсі на кращого санітарного інструктора Збройних Сил України.

Сили спеціальних операцій презентували документальний фільм «ГАРТ СТАЛЕВИХ» (додано ІАЦ)

За інформацією, підготовленою УКМЦ

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *