Справа Балуха: чи є шанс на звільнення?

В анексованому Криму вже півроку триває розслідування кримінальної справи стосовно жителя Роздольненського району Володимира Балуха. Його звинувачують у зберіганні боєприпасів і вибухових речовин. Співробітники ФСБ Росії заявили, що виявили на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Захист Балуха і правозахисники, в свою чергу, стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію. У середу 24 травня Роздольненський районний суд продовжив Балуху запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Клопотання про передачу обвинуваченого на поруки архієпископа Сімферопольського і Кримського Української православної церкви Київського патріархату Клименту було відхилено.

Передача Володимира Балуха на поруки відповідно до Кримінально-процесуальним кодексом Росії є слушним і обгрунтованим запобіжним заходом у рамках статті, яка йому інкримінується, аргументує захист. Для самого Балуха це є шансом вийти з СІЗО, де він провів уже п’ять місяців, і повернутися додому до літньої матері, яка весь цей час змушена сама вирішувати проблеми зі здоров’ям і давати раду домашньому господарству.

Однак, поки всі спроби змінити запобіжний захід зазнають поразки. Не стало винятком і останнє засідання суду. Роздольненський райсуд відмовив у задоволенні клопотання й постановив залишити Балуха під вартою ще на чотири місяці – до 4 вересня 2017 року. Захист має намір оскаржити це рішення й домагатися зміни запобіжного заходу у вищій інстанції.

«Кожного разу по чотири години його везуть до суду в задушливому автозаку»

Із грудня 2016 року Володимир Балух перебуває в СІЗО Сімферополя – тому самому, про який Крим.Реалії вже неодноразово писали, оскільки умови утримання там нестерпні. Адвокати, які відвідують своїх підзахисних, розповідають подробиці, що шокують.

«Усі підсудні й засуджені, з якими ми зустрічаємося, розповідають, що СІЗО переповнене, в камері на десять ліжок можуть перебувати 15-18 осіб. Сплять вони по черзі, за графіком, тобто, виходить, постійно гуде камера. Антисанітарія там повна: блохи, воші і клопи в камерах – це вже звичне явище», – говорив раніше Крим.Реалії кримський адвокат Едем Семедляєв.

Про переповнених камерах сімферопольського СІЗО кажуть і рідні арештованого депутата Алуштинської міськради Павла Степанченка. «Є камери, де через брак ліжок Павло спав просто на підлозі, на своїй куртці. Найчастіше вони всі там сплять по черзі. Ділять час по 12 годин: одні сплять вдень, інші – вночі, і навпаки, чергуються», – стверджує сестра Степанченка Тетяна Капралова.

Володимир Балух скарг щодо умов у СІЗО своєму адвокатові не озвучує. «Почувається Володимир Балух начебто нормально, особливих зауважень щодо утримання в СІЗО в нього немає. Мені він їх не озвучує. Але навіть якщо озвучувати, все одно нічого не змінюється», – каже його російський адвокат Дмитро Дінзе.

Дмитро Динзе

Разом із тим зі здоров’ям у заарештованого періодично бувають проблеми. Основні скарги на часті головні болі й гострий біль у грудях. «Загальний фізичний стан Володимира Балуха буває проблемним. Тому що його кожного разу по чотири години везуть до суду з Сімферополя до Роздольненського району в задушливому автозаку, який, як бляшанка, нагрівається на сонці. Після таких етапів першу годину в суді Володимир Балух приходить до тями. Нормально працювати в суді він не може», – розповідає Дмитро Дінзе.

Кілька місяців захист Балуха домагається зміни йому запобіжного заходу. Адвокати наводять кілька аргументів: Балух не є соціально небезпечним для суспільства, має на піклуванні стару 80-річну матір. Злочин, у якому його звинувачують, не є тяжким, а слідство не надало достатніх доказів того, що знайдені в його будинку боєприпаси належать саме йому. Версію про те, що патрони були підкинуті Балуху, раніше озвучували й українські правозахисники.

24 травня 2017 року до суду звернувся архієпископ Сімферопольський і Кримський Української православної церкви Київського патріархату Климент, він попросив передати Балуха йому на поруки. Однак суду цих аргументів виявилося недостатньо, і клопотання про зміну запобіжного заходу відхилили.

Захист продовжить домагатися зміни запобіжного заходу. «Сьогодні стоїть питання, перебуватиме Володимир Балух у СІЗО чи вдома. Звісно, краще перебувати вдома. Тому що ти можеш пішки дійти до суду і в нормальному стані брати участь у засіданні. Це набагато легше, ніж коли тебе етапують із СІЗО», – пояснює Дінзе.

«Найбільше він сподівається на Бога»

Однак, на черговому засіданні суд продовжив арешт Балуху. Крим.Реалії дізналися подробиці засідання. Цього разу підтримати заарештованого кримчанина, крім його рідних, також прийшли кілька людей із громади Української православної церкви Київського патріархату.

Архієпископ Климент

«Володимир Балух, коли побачив нас, душевно пожвавився й був дуже радий, що про нього пам’ятають. Нам вдалося поспілкуватись із ним у залі суду під час перерви. Судові пристави й конвоїри були досить стримані й делікатні, й у нас була можливість поговорити з ним через ґрати. Головне, що ми були в суді, і він побачив, що він не один. Про проблеми Володимир Балух не розповідав, він дуже сильний і мужній чоловік, тримається дуже гідно. Найбільше він сподівається на Бога, на Божий суд і Божий промисел», – розповів архієпископ Климент.

Він погодився взяти Володимира Балуха на поруки як православного християнина і готовий нести за це рішення всю відповідальність, згідно з чинним законодавством.

«Церква виконує свої пасторські обов’язки. Для церкви він простий православний християнин, і вона, слідуючи заповідям Христовим, намагається врятувати людину, невинно засуджену. Я гарантую дотримання всіх норм і законів, які цю процедуру регламентують. Я повністю брав на себе всю відповідальність у цьому рішенні. І адвокати двічі це озвучили в суді. Але суд відхилив прохання», – зазначив архієпископ Климент.

За словами священнослужителя, він підозрює, що суддя Роздольненського райсуду відхилила клопотання про зміну запобіжного заходу Балуху не з власної волі, а під тиском.

Архієпископ Климент

«Якби ви бачили суддю! Вона читала постанову суду тремтячим голосом, із тремтячими руками й очима, які бігали. У мене було враження, що коли вона вирушила в дорадчу кімнату виносити це рішення, там сиділи щонайменше три людини з НКВД, які їй сказали, що і як треба читати, а якщо вона не прочитає, то її розстріляють у цьому ж кабінеті. У мене було відчуття присутності 1937 року. Те, що зараз відбувається, – це страшно», – говорить він.

За словами архієпископа, він має можливість поспілкуватися з Балухом тільки в залі суду. Відвідати його в СІЗО священик поки не може, оскільки кримська єпархія Української православної церкви Київського патріархату не зареєстрована в Криму відповідно до російського законодавства.

«Три роки я борюся з Міністерством культури України й Департаментом у справах релігій, щоб відносно УПЦ Київського патріархату ухвалили положення, відповідно до яких я міг би щось робити на території Криму. Жодне відомство досі нічого не зробило, я не можу пробити стіну в українському уряді. І це найслабше місце, що проявляється в суді й інших справах. Я не можу отримати дозвіл від суду на доступ до ув’язненого в СІЗО, щоб прочитати молитву, сповідати та причастити його, так як кримська єпархія не зареєстрована в юридичному полі в Криму. Те ж питання виникло й у суді над Володимиром Балухом», – каже архієпископ.

Після засідання суду архієпископ разом із прихожанами Української православної церкви Київського патріархату поїхали до матері Володимира Балуха Наталі до села Серебрянка Роздольненського району. За їхніми словами, вона страждає поліартритом і змушена одна вести велике домашнє господарство. Раніше кореспонденту Крим.Реалії вона також скаржилася на здоров’я й висловила сумнів, що дочекається повернення сина додому.

Мати Володимира Балуха Наталя

Володимира Балуха звинувачують за двома статтями Кримінального кодексу Росії: частини 1 статті 222 (незаконні придбання, зберігання боєприпасів) і частини 1 статті 222.1 (незаконне зберігання вибухових речовин). Ці статті передбачають покарання у вигляді великого штрафу або позбавлення волі до п’яти років.

Сам Балух ці звинувачення заперечує. На останньому засіданні суду він назвав свою справу «нелюдським фарсом».

«Володимир Балух заявив, що те, що його судять зараз, ще не означає, що все закінчиться. Тому що буде ще суд Божий. І на цьому суді кожен відповідатиме за скоєне. Цю фразу він повторив кілька разів», – передають його слова присутні на засіданні суду.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *