Зведені дані АТО – 29 травня 2017

Сьогодні Україна та світ відзначають Міжнародний день миротворців ООН

За 25 років незалежності наші воїни взяли участь у понад 20 місіях по всьому світові – у Європі, Азії та Африці. У таких операціях наша країна здобуває міжнародний престиж та повагу партнерів, а наші солдати, сержанти й офіцери – бойовий досвід, що обов’язково стане в нагоді. І зараз наші військовослужбовці з честю несуть службу в 2 африканських країнах та регіоні Косово, допомагаючи місцевим мешканцям, охороняючи громадський порядок та безпеку. Ми схиляємо голову перед світлою пам’яттю більш, ніж 50 українських воїнів, що загинули під час миротворчих місій та вітаємо чинних миротворців та ветеранів цієї благородної справи.

Луганський напрямок

Як розповів сьогодні на брифінгу речник  Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Андрій Лисенко, головною «гарячою точкою» вчора було Кримське, де ввечері стався потужний мінометний обстріл з боку противника. За дві години ворог випустив по наших позиціях 40 мін, одночасно використовуючи легке озброєння. Також дуже неспокійно вчора було в Катеринівці, де противник також стріляв з мінометів, а також вів снайперський вогонь.

Загалом, як і раніше, здебільшого бойовики порушують режим тиші у Попаснянському районі. Окрім цього, окупанти тричі відкривали вогонь зі стрілецької зброї в Станично-Луганському районі.

Всього за минулу добу на Луганському напрямку сталося 10 ворожих обстрілів.

Донецький напрямок

Одразу після опівночі окупанти відкрили вогонь з мінометів і танка по наших позиціях на світлодарській дузі. Обстріл тривав близько 2 годин, при цьому було випущено 36 відповідних боєприпасів. Пізніше бойовики переключилися на легке озброєння, проте ці провокації закінчилися ще до світанку, і після цього там було тихо.

Дуже неспокійно вчора було під Авдіївкою та на сусідніх рубежах. На світанку ворог провів артобстріл позиції «Шахта Бутовка» зі 122-мм гармат, що розгорнуті в Ясинуватій. В Авдіївці бойові дії почалися після 10:30, і з певним паузами тривали цілий день. А з початком вечірніх сутінків противник знову увів у дію важке озброєння – міномети і гармати. Обстріли були достатньо тривалими, але противник застосовував важке озброєння дозовано, побоюючись українського вогню у відповідь. Ворог здійснював обстріли одночасно з трьох напрямків.

На сусідній позиції у Кам’янці також було неспокійно, проте міномети з боку противника не використовувалися.

Також по одному ворожому обстрілу сталося у Зайцевому та Пісках.

Всього за минулу добу на Донецькому напрямку сталося 18 ворожих обстрілів, зокрема 9 – з важкого озброєння.

Маріупольський напрямок

Основні бойові дії вчора розгорнулися в Красногорівці. Перш за все, слід зазначити, що це місто перебуває на стику Донецького та Маріупольського напрямків, і вчора противник задіяв одразу кілька своїх загонів, що розгорнуті в Донецьку та його передмістях. Противник близько 6:30 відкрив вогонь по житлових кварталах. При цьому застосовувалися: міномети калібру 82 та 120 мм, танк та інша бронетехніка, установка «Град-П». Кількість випущених боєприпасів вимірюється десятками. Обстріл тривав близько півтори години. Українські війська відкривали вогонь у відповідь.

Внаслідок потужного ворожого обстрілу у Красногорівці пошкоджено 29 будівель, зокрема лікарню (відділення швидкої допомоги і неврології) та школу

Значна частина помешкань людей знищена вщент. Після влучання боєприпасів сталося кілька пожеж, що були погашені. Поранено 3 цивільних. Значних пошкоджень зазнала інфраструктура – водогін та каналізація. Водопостачання вже відновлене. Поліцейські патрулюють місто та допомагають мирним мешканцям.

Пізніше, під час вечірніх сутінків, окупанти ще раз обстріляли цей район, випустивши при цьому 20 мін.

Також як і раніше, не припиняються ворожі провокації на ділянці фронту Павлопіль – Широкине, а також у Мар’їнці та північній частині Волноваського району. Кілька разів окупанти використовували міномети, тому сили АТО вели вогонь у відповідь.

Всього за минулу добу на Маріупольському напрямку сталося 20 ворожих обстрілів, зокрема 6 – з важкого озброєння.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих у лавах українських військ немає, 7 військовослужбовців дістали поранення і травми.

Інформація ГУР МОУ

За минулий тиждень підтверджені втрати противника в зоні бойових дій склали:

16 загиблих окупантів;

27 поранених окупантів;

1 знищена одиниця техніки (вантажівка «Урал»).

На Харківщині відбулися навчання загонів територіальної оборони під керівництвом досвідчених інструкторів з бойовими досвідом в АТО

Тематика заходу – дії вояка під час бою, поводження зі стрілецькою зброєю, надання медичної допомоги пораненому у польових умовах, орієнтування на місцевості тощо. На заняттях була задіяна бронетехніка, а також імітація вибухів гранат та холості набої до зброї. В заході взяли участь близько 100 осіб.

 

За інформацією, підготовленою УКМЦ

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *