Українці крізь віки пронесли розуміння важливості рівних прав, демократичного ладу і відповідальної влади – Президент з нагоди Дня Конституції




День ухвалення Конституції України у 1996 році був і залишається справжнім святом, тоді Верховна Рада України схвалила Основний Закон незалежної держави, який вважався і вважається зараз одним із найбільш прогресивних. Про це Президент Петро Порошенко сказав під час виступу з нагоди Дня Конституції України.

За словами Петра Порошенка, лише 21 рік тому, після багатогодинних баталій, ранком 28 червня Верховна Рада України ухвалила Конституцію України, яка і досі вважається однією із найдемократичніших у світі.

 «Сьогодні, в День Конституції України, біля пам’ятника великому українцю, гетьману Пилипу Орлику – ми згадуємо, що українській конституційній думці понад 300 років. Українці крізь віки пронесли розуміння важливості рівних прав, демократичного ладу і відповідальної влади. Саме таку державу ми творимо зараз», – наголосив Петро Порошенко.

Президент нагадав, що предки українців залишили по собі також один із найдавніших конституційних документів взагалі в історії людства, в історії його політичної думки. «Цей документ з’явився у 1710 році, задовго до подібних актів і мав скорочену назву «Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького». Ще тоді це був суспільний договір, який Пилип Орлик, спадкоємець великого Мазепи, уклав як гетьман Війська Запорозького із козацькою старшиною і запорожцями», – сказав він.

Президент підкреслив, що Україна повертається, нарешті, до європейського дому через завершення процедури ратифікації Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, через отримання безвізу, який є не просто правом безвізових подорожей до Європейського Союзу, а остаточним «Прощавай!» російській імперії. «Ми возз’єднуємося із сім’єю, частиною якої були століттями», – сказав він.

Глава держави підкреслив, що сьогодні українці захищають свою незалежність від російського агресора. «Ми захищаємо не лише нашу землю, ми захищаємо не лише нашу територіальну цілісність,  ми захищаємо демократію, захищаємо свободу, захищаємо волю, стверджуємо свій європейський вибір»,  – підкреслив Президент і додав, що для перемоги в цій боротьбі необхідно проводити глибинні реформи.

Глава держави зазначив, що сповнений гордості за нашу країну і вірить в її історичне майбутнє.

Президент разом з дружиною Мариною Порошенко вшанував пам’ять творця першої української Конституції гетьмана Пилипа Орлика. У церемонії також взяли участь Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, мер Києва Віталій Клично, члени Уряду.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *