Органи прокуратури вживають заходи щодо повернення у власність територіальної громади міста Києва пам’ятки архітектури національного значення

Органи прокуратури, діючи на захист інтересів держави, та з метою збереження об'єктів культурної спадщини вживають заходів до повернення у власність територіальної громади міста Києва незаконно відчуженої пам'ятки архітектури національного значення.

Встановлено, що на підставі рішення Київської міської ради, яке визнано судом недійсним, укладено інвестиційний договір, відповідно до умов якого пам'ятка архітектури національного значення – будинок по вул. П. Сагайдачного, 20/2 літ. А в м. Києві площею 2480,6 кв м передано у власність приватному підприємству. Зазначений договір не відповідає вимогам закону, оскільки вказаний об'єкт нерухомості відчужено без проведення приватизаційної процедури та без відповідного погодження органу охорони культурної спадщини.

З огляду на вказані порушення прокуратура м. Києва звернулась з позовом про визнання недійсним укладеного із суб'єктом підприємницької діяльності договору та повернення приміщення у комунальну власність.

Водночас судами відмовлено у задоволенні позову прокурора у зв'язку із пропуском строку позовної давності. Послідовно відстоюючи свою позицію, прокуратура оскаржила судові рішення у касаційному порядку.

Вищий господарський суду України 10.07.2017 погодився із позицією Генеральної прокуратури України та задовольнив касаційну скаргу прокурора, незаконні судові рішення скасував, а справу передав на новий розгляд до суду першої інстанції.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *