Президент в Сумах відкрив Козацький хрест борцям за волю України




Під час робочої поїздки до Сумської області Президент Петро Порошенко відкрив пам’ятний знак «Козацький хрест борцям за волю України», встановлений у Сумах на території Воскресенської церкви – Свято-Воскресенського кафедрального собору Сумської єпархії Української православної церкви Київського патріархату.

«Ми з вами стоїмо на справді історичному місці. Воскресенська церква – унікальний взірець козацького бароко, зведена на кошти перших сумських полковників Герасима та Андрія Кондратьєвих. Вона була для наших пращурів справжньою духовною святинею. Їх – українських козаків, знав і поважав увесь світ. І свої шанували, і чужі боялися. Вони були достойними гравцями на геополітичній карті минулих століть», – сказав Петро Порошенко.

«Сучасні захисники незалежності та територіальної цілісності нашої держави довели й доводять, що українська армія – боєздатна, міцна духом, здатна протистояти російській агресії. Ми відкриваємо Козацький хрест борцям за волю України. Він є символом неперервного зв’язку різних поколінь захисників України – від Конотопу до сьогодні. Козацька кров, мужність та звитяга вирують у жилах наших оборонців», – наголосив Президент. Він додав, що пам’ятний знак – перший на Сумщині пам’ятник, що втілює собою вшанування пам’яті усіх борців за волю України протягом всієї історії.

«Ми дійсно сильна нація – мов камінь, мов скеля. Українці вправно володіють і мечем, і оралом. Наші хлопці, в тому числі і ваші земляки, дають відсіч ворогові на південному сході держави», – сказав Петро Порошенко.

Президент подякував Українській Православній Церкві Київського Патріархату за ініціативу встановлення цього знаку та зазначив, що духовність і віра в Бога завжди допомагали нашому народу вистояти і перемогти. «Говорячи словами апостола Павла, ми зодягаємося у броню віри та шолом надії на спасіння», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави також взяв участь у молебні за Україну, який відбувся у Кафедральному соборі. Петро Порошенко поспілкувався із батьками учасника АТО Андрія Реути, який загинув захищаючи територіальну цілісність та суверенітет України. «Зараз ми дуже високо підняли статус справжнього героя України і в цьому Пантеоні ваш син займає дуже достойне місце», – звернувся Президент до батьків Андрія Реути та подякував за виховання справжнього патріота та героя нашої держави. В свою чергу, батьки висловили слова підтримки діям Президента.

Президент подякував священникам за молитву за Україну в День Святих апостолів Петра і Павла: «Спасибі за молитву за нашу державу, за військо і за нашу перемогу, щоб нарешті на українську землю прийшов мир. Без Божої допомоги Україна б не вистояла в цих випробуваннях перед навалою агресора».

«Я молюся за те, щоб Господь послав Україні єдину помісну церкву, щоб ми об’єдналися, бо це – найважливіше. Україна потребує сьогодні єднання. І немає жодного сумніву, що ми маємо і єдність, і силу, і Божу допомогу», – сказав Петро Порошенко та підкреслив, що буде робити усе необхідне для цього.

Пам’ятний знак «Козацький хрест борцям за волю України» створений  на вшанування пам’яті захисників України. Козацький хрест – символ Українського козацтва і незалежності дохристиянської віри, являє собою різновид Грецького хреста. Такий хрест зображувався на печатках Війська Запорізького, Війська Запорізького Низового та інших прапорах і гербах козацьких полків. Нині є емблемою Збройних Сил України, Державної прикордонної служби, Служби безпеки України.

На зворотному боці пам’ятного знаку міститься графічне зображення символу Господа Саваофа і Його небесного воїнства у вигляді трикутника у сяйві променів. Цей символ є копією зображення на окладі Євангелії, подарованого кошовим отаманом Запорізької Січі Петром Калнишевським Пустовійтівській церкві.

ф

Робоча поїздка до Сумської області

12 липня 2017 року – 14:06






































































































































ф

Робоча поїздка до Сумської області

12 липня 2017 року – 14:06


























































Під час робочої поїздки до Сумської області Президент Петро Порошенко відкрив пам’ятний знак «Козацький хрест борцям за волю України», встановлений у Сумах на території Воскресенської церкви – Свято-Воскресенського кафедрального собору Сумської єпархії Української православної церкви Київського патріархату, 12 липня 2017 року

© Фото Миколи Лазаренка































Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *