«Російська військова міць»: чи можливий ядерний удар з боку Криму?

Минулого тижня військова розвідка США опублікувала доповідь «Російська військова міць». У ній, зокрема, зазначено, що Москва розглядає США та їх партнерів у НАТО як основну загрозу російській безпеці, її геополітичним амбіціям і, що найголовніше, перебуванню нинішньої влади в Кремлі.

«Вперше з моменту закінчення Холодної війни Сполучені Штати також змушені визнати, що Росія становить загрозу для їхньої країни», ‒ підкреслює екс-заступник міністра оборони України, голова Експертної ради Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Леонід Поляков.

Військовий експерт зазначає: США й Росія досі не уклали угоди про обмеження тактичних ядерних озброєнь.

«Сполучені Штати наполягали на її укладанні. Більше того, ще при колишній адміністрації Білого дому деякі конгресмени вважали, що їй має передувати підписання іншої угоди ‒ про обмеження стратегічних ядерних озброєнь. Останню укласти вдалося, але Росія досі відмовляється підписувати договір про скорочення тактичної ядерної зброї», ‒ пояснює Поляков.

Леонід Поляков

На думку аналітика, у такої позиції Москви існує кілька причин, і головна з них ‒ це те, що для Росії тактична ядерна зброя має набагато більше значення, ніж для США.

«Однією з умов підписання цього договору Москва називала вимогу до США прибрати всі свої ядерні боєприпаси з території Західної та Центральної Європи. Але самі європейці виступали проти цього, наполягаючи на збереженні присутності Сполучених Штатів в системі своєї безпеки. І навіть якщо б США погодилися на цю умову, я впевнений, що Москва в будь-якому разі не погодилася б підписати договір про обмеження тактичних ядерних озброєнь.

Леонід Поляков

Така позиція випливає з об’єктивної слабкості Росії відносно НАТО. Якщо говорити про звичайні збройні сили, то угруповання НАТО набагато перевершує російське. Також Сполучені Штати мають значну перевагу в космосі, що дає їм додаткові розвідувальні та ударні можливості. Окрім цього, США розгортають протиракетну оборону, яку Москва сприймає як безпосередню загрозу, спрямовану проти неї. Цю загрозу вона, згідно з російськими військовими доктринами, може врівноважити тільки ядерною зброєю. Ми пам’ятаємо, що після анексії Криму і вторгнення Росії на Донбас згадки про ядерне протистояння стали регулярними, і доходили фактично до прямого ядерного шантажу», ‒ нагадує Леонід Поляков.

Український військовий експерт вважає, що Москва може завдати тактичного ядерного удару по Європі.

Леонід Поляков

«Офіційно вони цього не говорили, однак з боку російських дипломатів, наприклад, звучали погрози на адресу Данії та Швеції в разі, якщо вони приєднаються до системи протиракетної оборони НАТО. Ми можемо не сумніватися, що військові об’єкти НАТО, зокрема, об’єкти протиракетної оборони і місця можливого зберігання ядерних боєприпасів, є цілями для застосування ядерної зброї з боку Росії», ‒ сказав він.

Леонід Поляков зазначає: якщо мішенню стратегічного ядерного озброєння Росії є США, а також їх бази і підводні човни, то радіус дії тактичних ракетних комплексів, наприклад, «Калібр», ‒ всього півтори тисячі кілометрів, і їх цілі виявляться набагато ближчими.

«Тут точкою удару з боку Росії можуть стати, наприклад, об’єкти протиракетної оборони в Польщі, аеродром в Болгарії та будь-які інші цілі в Європі», ‒ припускає експерт.

До цього 7 липня начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко на спільному засіданні військово-наукової ради Збройних Сил України та Національної академії наук сказав, що російські військові готуються розмістити ядерні боєприпаси в анексованому Криму.

Віктор Муженко

«Тривають роботи з відновлення можливостей для зберігання ядерних боєприпасів ‒ мається на увазі об’єкт «Феодосія-13» ‒ і створюються умови для базування стратегічної авіації на аеродромі Гвардійське», ‒ повідомив Віктор Муженко, додавши, що як мінімум один фрегат і три підводні човни Чорноморського флоту мають на озброєнні сучасні ракетні комплекси типу «Калібр», які дозволяють наносити удар ядерними боєприпасами.

Леонід Поляков вважає, що ймовірність цього дуже висока:

«Ті відомості, які перерахував Муженко, свідчать про те, що Росія готується до розміщення і застосування ядерної зброї. Цілями такого удару можуть бути будь-які пункти управління та місця базування НАТО: штаби, військові бази і авіаносці, які знаходяться, наприклад, у Франції та Великій Британії, а також об’єкти системи ПРО, які розгортаються в Туреччині, Румунії та Польщі».

У грудні 2016 року, лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв повідомив у Європейському парламенті, що росіяни вже привезли ядерну зброю до Криму.

Раніше російський міністр закордонних справ Сергій Лавров говорив, що Росія має право розмістити в анексованому Криму ядерну зброю. «Крим став частиною держави, яка відповідно до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї має таку зброю. І держава російська має відповідно до міжнародного права всі підстави розпоряджатися своїм легітимним ядерним арсеналом у відповідності зі своїми інтересами і відповідно до своїх міжнародно-правових зобов’язань», ‒ наголосив Сергій Лавров в інтерв’ю російському «Інтекфаксу», відповідаючи наприкінці 2014 року на запитання про те, чи буде Росія розміщувати в Криму ядерну зброю.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *