Справу за фактами контрабанди та незаконного збуту особливо небезпечних наркотичних засобів із Китайської Народної Республіки передано до суду

Генеральною прокуратурою спільно з Головним слідчим управлінням Національної поліції України завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами контрабанди та незаконного збуту особливо небезпечних наркотичних засобів та психотропних речовин в особливо великих розмірах із Китайської Народної Республіки.

За словами першого заступника Генерального прокурора Дмитра Сторожука, за результатами досудового розслідування до кримінальної відповідальності притягнуто 4 громадян України – учасників організованої злочинної групи, які протягом 2016 року займалися переміщенням через митний кордон України та збутом особливо небезпечних наркотичних та психотропних речовин.

В ході досудового розслідування установлено, що члени організованої групи, яка діяла на території Вінницької, Черкаської, Полтавської, Чернігівської та інших областей України, за попередньою змовою між собою організували поставки особливо небезпечних наркотичних засобів та психотропних речовин в особливо великих і великих розмірах у вигляді поштових відправлень, які після переміщення через митний кордон розсилалися по України за допомогою однієї з компаній, які здійснюють поштові відправлення.

«З метою конспірації злочинної діяльності та уникнення кримінальної відповідальності учасники злочинної групи розробили схему безконтактного збуту речовин через Інтернет, з використанням програмного забезпечення однієї з платіжних систем», – повідомив Дмитро Сторожук.

«Безконтактний спосіб збуту полягав у наступному: пакунки з наркотичними засобами та психотропними речовинами розкладалися у схованки на території міст України, робилися фотографії схованок. В подальшому особи, які хотіли придбати наркотики здійснювали зарахування грошових коштів на рахунки електронної платіжної системи та отримували за допомогою мобільних додатків фотографію схованки з пакунком, в якому знаходиться психотропна речовина чи наркотичний засіб», – додав він.

В ході розслідування здобуто дані, які вказують на наявність в діях членів організованої групи ознак злочинів, передбачених ч. 3 ст. 305, ч. 1 ст. 307, ч. 3 ст. 307 КК України.

За час розслідування кримінального провадження та підготовки до знешкодження організованої злочинної групи, проведено низку слідчих дій та оперативних заходів з метою документування злочинної діяльності та припинено незаконне розповсюдження понад чотирьох кілограмів наркотичних засобів і психотропних речовин.

Довідково: за вчинення злочинів у сфері обігу наркотичних засобів учасникам угруповання загрожує покарання від 9 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *