Свято харківських греко-католиків: сльози, радість, погляд у майбутнє

У ці дні у Харкові можна спостерігати, як росте усе добре. Спочатку, більше двадцяти років тому, невеличка тутешня громада вірних УГКЦ молилася під відкритим небом. Потім збиралися у малесенькому вагончику, згодом – у каплиці, а 13 липня 2017 року було освячено нижній храм величного собору. Вірні кажуть, що приміщення змінювались разом із кількістю людей: колись поміщалися у вагончику, а зараз мають великий храм.

Парафія св. Миколая Чудотворця м. Харкова пройшла довгий і непростий шлях. Отець Микола Семенович служить тут від заснування. Були і переслідування, і зневаги, і перешкоди для будівництва храму, але Господь завжди був з ними, немов з тим “маленьким стадом”.

 

 

 

 

 

 

Понад 10 років при парафії місійно служать сестри св. Йосифа. Сестра Емілія приїхала сюди першою. Пригадує, як цілі дні проводила на церковному подвір’ї, працюючи, молячись і просячи проводу у Пречистої Діви Марії. Було складно, особливо, коли дивилась на маленький вагончик. А цього року вона приїхала на урочисте освячення нижнього храму свв. Верховних апостолів Петра і Павла, дякуючи Богові за цей великий дар.

 

 

 

 

 

 

У 2014 році було створено Харківський екзархат і призначено екзархом владику Василія (Тучапця). У 2015 – освячено наріжний камінь і відновилося будівництво собору. Старше покоління часто звертало свої очі у сторону будови, говорячи: “Ото би дочекатися, хоча б ми дочекалися і побачили, яким він буде, наш собор!” І дочекалися. Освячення було особливо урочистим, адже його здійснив Папський посланець кардинал Леонардо Сандрі, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, Папський Нунцій Клаудіо Гуджеротті, за участю Екзарха Харківського владики Василія, владики РКЦ Яна (Собіло), понад тридцяти священиків. У святковому богослужіння взяли також участь Протоігумен оо Василіян в Україні о. Йоан Школик, ЧСВВ, Генеральна настоятелька Згромадження Сестер св. Йосифа ОПДМ с. Єлисавета (Бігун) разом із спільнотою сестер зі Львова.

Надзвичайно приємно, що розділили свято харківських греко-католиків і православні брати: Архиєпископ Ігор (Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ) та владика Митрофан (УПЦ КП).

Серед багатьох гостей поглядом можна було зауважити парафіян храму: дехто ховав сльози у хустинку, дехто не ховав, але усмішка і радість цвіли на їх обличчях.

Відвідуючи Харків, по-особливому видно, як росте усе добре, що правда непереможна, і що ніхто не здатний завадити Божим планам.

Уляна Стеців-Тимчук, м. Харків

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *